Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kraliçe’nin ülkesinde derdimi anlatacak kelimeyi bulmak için kafamın içindeki küçük adam samanlıkta iğne ararken, ben sular seller gibi İngilizce bulaşık yıkayabiliyordum.

        Bir pizza restoranının mutfağında üzerimde Daltonlar’ın ‘üniformasını andıran bir tişört, tüm Avarel’liğimle, hayatımı önümdeki devasa lavaboya doldurduğum kirli tabakların yönettiği günlerdi.

        Ne yapacaksam tabaklarla toplayıp kaşıklarla çarpıp tencerelere bölüp bardaklardan çıkarıyordum. Kira kaç tabak? Okul kaç tencere? R.E.M. geliyormuş konser bileti kaç kaşık? Market alışverişi kaç bardak?

        Önümdeki dağ gibi bulaşıklar adeta dev bir abaküs, ben onların arasında hayatta kalmak için hesap üstüne hesap yapıyordum.

        Rüyalarımda, Aylesbury meydanında, koca koca çukur tabakların içinde oturmuş etrafımdan gelip geçenleri izliyordum.

        4 aydan biraz fazla ne derdim varsa o kirli tabaklara anlattım. Her Allah’ın günü onları yıkayıp temizlediğimde kendi hayatımın kiri pasını da durulayıp onlarla aynı sepete koydum.

        Binlerce kirli tabağın ardından Kraliçe’yle sohbet edebilecek kadar cümle kurabildiğim bir günün sonunda onlarla vedalaştım.

        O gün bugündür ev işleri arasında favorim bulaşık yıkamak olmuştur. Ne zaman hayat boyumu aşsa, küçük bir lavabonun içinde, köpük köpük tabaklara tutunup başımı suyun üzerine çıkarıyorum.

        Ama kirli tabaklarla olan bu ilişkimin beni ‘bir Mecnun, bir Romeo’ kadar mükemmel bir âşık yapacağını bilmiyordum; yeni öğrendim!

        BULAŞIK ARAŞTIRMASI

        Aile dinamiklerini araştıran Amerikalı sivil toplum kuruluşu Modern Aileler Konseyi’nin yaptığı bir araştırmaya göre; ev işleri arasında, evli ya da sevgili, çiftlerin ilişkilerinin güçlülüğü ve uzun ömürlülüğü üzerindeki en büyük etki bulaşığa aitmiş.

        İlişkilerde (evliliklerde) bulaşık diğer bütün ev işlerinden daha fazla mesele oluyormuş.

        Araştırmada çamaşırdan ev temizliğine, çöplerin atılmasından alışverişe kadar ‘ortak yapılabilecek’ birçok gündelik iş arasında kadınların en çok ‘bulaşığı’ paylaşmayı önemsediği ortaya çıkmış.

        Konseyin raporu sürekli bulaşıkları yıkayan kadınların ilişkilerinde daha fazla sorun olduğunu, partneriyle (eşiyle) daha fazla çatıştığını hatta seks hayatlarının bile ‘bulaşıkları eşleriyle paylaşan’ kadınlara göre daha kötü olduğunu söylüyor.

        Diğer tüm ev işleri bir yana ‘bulaşıkları’ paylaşmak bir yana demiş kadınlar.

        Utah Üniversitesi’nden Prof. Dan Carlson, ‘pis bir iş’ dediği bulaşığı paylaşan çiftlerin ilişkilerinde çok daha mutlu olduğunu söylüyor.

        Rapora göre ‘bulaşığı’ paylaşan çiftlerin oranı 1999’da yüzde 16’yken, 2006’da yüzde 29’a çıkmış. Her ne kadar oran artmış da görünse, kadınlar hâlâ durumdan bir parça şikâyetçiymiş...

        Carlson bulaşığın diğer birçok ev işinin aksine çiftlerin birlikte yapabileceği bir iş olduğunu söylüyor:

        “Sen yıka ben durulayayım, sen kirini akıt ben makineye koyayım gibi... Bulaşığın doğası çiftleri birlikte zaman geçirmeye teşvik eder. Bu türden bir takım çalışması özellikle düzenli uygulandığında partnerine daha fazla bağlılık hissettirir...”

        BİR BAŞKA ADAM...

        Aylesbury’de o küçük mutfaktaki ilk akşamımın sonunda Innes restoranın kapısını kilitleyip, ben de son tabağı durulayıp sepete koyarken kafamın içindeki küçük adam ‘iyi geceler’in İngilizce'sini arıyordu.

        Innes, “Good night” dedi. Kafamın içindeki küçük adam sevinçle havaya zıpladı: “Good night...”

        Bir oda ne kadar ufak olabilirse o kadar ufak odama döndüm. 9 saat ayakta bulaşık yıkadıktan sonra zonklamakla daha birçok şeyi aynı anda hisseden ayaklarımı havaya kaldırıp duvara doğru dayadım.

        Zifiri karanlık odada gözlerimi tavana dikip “Ne işim var benim burada? Yarın yine gidip dilini bile bilmediğim yüzlerce tabak mı yıkayacağım şimdi?” diye kederlendim. Ayaklarımın zonklamasından ne dediğimi ben bile duymadım.

        Başta da dediğim gibi o gecenin ardından 4 aydan biraz fazla, kirli tabakların arasında yüzdüm. Onlar kirli girdikleri makineden temiz çıkarken, her dafasında ben de bir başka adam oldum.

        Hayatımın en güzel 3 yılının başında elimden tutup beni ayağa kaldıran ‘bulaşık’lar bu yetmezmiş gibi bir de beni ‘ideal eş’ yapmış. ;)

        İzninizle ben gidip biraz bulaşık yıkayayım... Size de tavsiye ederim...

        Diğer Yazılar