Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Milli Görüş hareketinin en önemli binalarından biridir Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi. Yanında camisi ile bu binada Erbakan Hoca’nın yıllar süren siyasi mücadelesinin izleri duruyor.

        Bu yüzden duvarlarında bolca Erbakan fotoğrafları var.

        Zaten oğlu Fatih Erbakan’ın Genel Başkanlığını yaptığı Yeniden Refah Partisi’ne olan teveccüh de Erbakan’ın hatırası yüzünden biraz da.

        Fatih Erbakan da bunu kabul ediyor.

        6’lı masada yer alamayan ama muhalefet cephesine bulunan Yeniden Refah Partisi çok göz önünde olmasa da, kendi içinde motivasyonu yüksek bir tempoyla çalışıyor.

        81 il ve 900 ilçede örgütlenmiş, resmi üye sayısı 280 bini bulmuş durumda. Eski partilerin üye sayısına oranlarsak oldukça yüksek bir sayı aslında.

        Fatih Erbakan son genel kongrelerinde 65 bin kişinin katılımını ve Anadolu’dan binlerce aracın gelmesini çok önemsiyor.

        Bunu, barajı aşma göstergelerinden bir olarak görüyor. Seçime kadar resmi üye sayılarını 500 bin yaparlarsa “kesin barajı aşacakları” kanaati var.

        “OY ORANIMIZ % 9”

        Anketler durumu pek öyle göstermiyor diye sorduğumda şöyle açıklıyor durumu:

        REKLAM

        “Anket firmaları araştırmalarında bizim ismimizi sormuyor. Bunu defalarca tespit ettik. Bu nedenle anketlerde çıkmıyoruz. Ancak bizim yaptırdığımız araştırmalara göre oy oranımızın % 9 civarında. Seçim yaklaştıkça bu daha da artacak.”

        Sahada bu oranda bir Yeniden Refah rüzgarı görmesem de, partide bir enerjinin olduğunu söyleyebilirim.

        "CUMHURBAŞKANI ADAYIYIM"

        Bir ittifak yapısına girmeden barajı aşmada zorlanabilir. Bu nedenle "Cumhur İttifakı ya da Millet İttifakı içerinde yer almayacak mısınız?" sorusu yönelttim.

        - “Tabanımız, gezdiğimiz illerdeki vatandaşların ifadeleri, yönetim kadromuz bizim bir ittifak içinde yer almamamız gerektiğini söylüyor. Bağımsız bir şekilde seçime gideceğiz. Şu andaki konumumuz bu. Ancak ileride 6’lı masada çatlak oluşur, yeni ittifak yapıları ortaya çıkarsa durumu değerlendiririz. Fakat ağırlıklı kanaatimiz tek başımıza seçime girmek yönünde.

        - Bu durumda Cumhurbaşkanı adayı doğal olarak Fatih Erbakan olacak?

        - “Evet Genel Başkan olarak bizim Cumhurbaşkanı adayı olmamız doğal olarak öne çıkacak. Yüz bin imza toplayarak adaylığımızı vakti geldiğinde resmi olarak da ilan edeceğiz.”

        ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI OLMA DURUMU

        - % 85 enflasyon, ekonomik kriz, ülkede büyük sorunlar olduğunu söylüyorsunuz ama buna rağmen iktidar partisinin oyları artıyor, muhalefetinki düşüyor. Burada bir tuhaflık yok mu?

        - Tabii ki var. 6 kişi bir araya gelmişsiniz peki ekonomiyle ilgili ne söylüyorsunuz? Biz daha çok borç alacağız ama daha düşük faizle alacağız. Bunu diyorlar. Hem Sayın Babacan’ın bu yönde açıklamaları var hem de Sayın Kılıçdaroğlu'nun. İngiltere’ye gitti oradan bir müjde gibi dedi ki ‘500 milyar dolar borç bulabilirim’. Kaynak bulurum dediği faizli borç... Dış politikada AB’ye çok daha iyi uyum sağlayacağız diyorlar. Sosyal politikalarda İstanbul Sözleşmesi’ni geri getireceğiz diyorlar. 4-6 yaş arasındaki çocuklara Kuran öğretmek Taliban zihniyetidir, din dersi zorunlu ders olmaktan çıksın, LGBT’lere hakları geri verilsin… Bunları diyorlar. Bunlardan dolayı oyları artmıyor. Bu nedenle ölümü gösterip sıtmaya razı olma durumu çıktı.”

        REKLAM

        Muhalefetin bu söylemlerinin ve iktidarın seçim ekonomisi uygulanması nedeniyle AK Parti'nin oylarının arttığını düşünüyor Fatih Erbakan.

        - Anladığım kadarıyla 6’lı masanın alternatif olamadığını düşünüyorsunuz ama sizin de oylarınızda büyük artış görülmüyor. Size neden teveccüh yok?

        - Çok büyük teveccüh olduğunu 6 Kasım’da büyük kongremizde gördük. Bu gerçekçi bir anket gibidir. Türk siyaseti tarihinde 65 bin kişinin katıldığı kongre olmamıştır. Medya, iktidar, hazine desteği olmadan bunu yaptık. 500 bin üye olduğumuzda da millete diyeceğiz ki ‘baraj sorunumuz yok’.

        İKİNCİ TUR SENARYOSU DEĞİŞMİŞ

        - İkinci tura kalırsa Erdoğan’ı destekleriz dediğinizde, parti tabanımızdan çok eleştiri aldık demiştiniz. Nedir son görüşünüz?

        - Evet çok eleştiri aldık. Şafi uleması olmayan bir işin fetvasını vermezmiş! Birinci turun adayları bile belli değil, şimdiden ikinci turu konuşmak için çok erken. İnşallah ikinci tura biz kalırız. Farklı olursa günü geldiğinde istişare edip kararımızı vereceğiz.

        - Üçüncü ittifak senaryoları vardı. Bu kapandı mı tamamen?

        - Aslında temaslarımız devam ediyor. Saadet Partisi'yle, Gelecek Partisi'yle oldu, Hüdapar ile oldu. Büyük Birlik Partisi ile de oldu. Halen de devam ediyor genel başkan yardımcıları düzeyinde. Neticede aynı tabana sahip partileriz. Şimdilik 6’lı masa devam ediyor. Sıkıntı yaşanma ihtimali de olabilir.

        ERBAKAN HOCAYLA KIYASLANMAK AĞIR YÜK

        - Siyasetin dışında bir şey sormak istiyorum. Erbakan Hoca mı daha baskındı hayatınızda yoksa baba figürü mü?

        - Olaylara göre değişiyor. Baba ve lider figürü ayrı ayrı baskın olurdu. Ama Erbakan ismini taşımak önemli bir sorumluluk. Bir zorluğu var. Bir kıyaslama oluyor ister istemez. Erbakan Hoca'yla kıyaslanmak da çok ağır bir yük. Beklentiler çok yüksek. Ancak onun ismi, hatırası partimiz için büyük güç. Milletin teveccühü onun hatırası yüzündedir.

        Diğer Yazılar