Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        18 EYLÜL 2015 FİLMLERİ

        Sicario”, ‘Bourne’, “Trafik” ile “Syriana”yı bir araya getiren bir garip kadın ajan filmi… Emily Blunt; Geena Davis, Bridget Fonda ve Angelina Jolie’nin altından kalktığı bu tür sineması prototipini üzerine giyemiyor. Villeneuve ise piyasaya iş yapınca en kötü filmine imza atıyor.

        ‘Ajan/casusluk filmi’ çekmek, günümüzde işin içine bir Ortadoğu tanımı katmak da gerektirebiliyor. Sicario aslında bu düşman tanımını Meksika’ya yerleştirmesiyle takdir edilebilir. Emily Blunt, Benicio Del Toro ve Josh Brolin’i görünce sağlam kadro da diyebilirsiniz. Ama hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı çok aşikar…

        İYİ GÖRÜNTÜLER ALMAK, İYİ FİLM ÇEKMEK MİDİR?

        Denis Villeneuve’ün furyaya ayak uydurup meseleyi ‘cinema verité’ kolaycılığıyla ‘gerçekçi’ kılmaması güzel. Roger Deakins ismi iyi görüntüler alınmasını sağlıyor. Ama natüralizmi idrak etmemizi salık veren, beyaz ve griye eğilimli renk paleti fazlasıyla ‘göstermelik’ duruyor. Karakterleri mekanikleştiriyor. Baştan itibaren “Sicario” (2015) olmamış bir film.

        Greta Garbo’nun Mata Hari adlı dansçı ve gizli ajan tiplemesinden bu yana tutmamış kadın ajanları biliyoruz. Belki 20 sene geriye gidince, Geena Davis’in “İyi Geceler Öpücüğü” (“The Long Kiss Goodnight”, 1996), Bridget Fonda’nın “Suikastçi”si (“Point of No Return”, 1993) gibi başarılı denemeler akla geliyor. Ama Blunt’ın ilk girişi, olayı gözlemlemesi, mekanı gezmesi derken hiçbir şey inandırıcı ve boyutlu değil.

        BİRAZ ONDAN BİRAZ BUNDAN FİLMİ

        “Jane’in Zaferi”nin (“G.I. Jane”, 1997) savaş filmine yaptığını ajan filmine uygulamak istiyor gibi gözüküyor film. Bunun arkasına da ‘Sicario’ adlı yöresel açıdan ‘kiralık katil’ mesleğini anlatan gizemli bir çözüm noktası yerleştiriyor. Ama “Camp X Ray” (2014) ve “Fort Bliss” (2014) ile birlikte Ortadoğu cephesinde gördüğümüz inandırıcı kadın asker temsilleri de canlanmıyor işin garibi.

        Yeni Bourne deseniz o da tartışılır. Blunt’ın uyumundan zaten hiç bahsedemeyiz. “Sicario” biraz ondan biraz bundan filmi. “Trafik” (“Traffic”, 2000), ‘Bourne’ ve “Syriana”yı (2005) bir araya getirmek isterken hiçbirini yapamamış aceleci bir çalışma… Kadın ajanların ya geride kalması (bkz. “Sahtekarlar”, “007 Çılgın Çocuklar”) ya da tutmaması (bkz. “Charlotte Gray”, “Ajan Salt”) senaryoyu hevesle takip etmemizi sağlıyor.

        HİSSİZLİK REKORTMENİ

        Ama Villeneuve piyasa işi yapacağım diye kasınca video raflarını garantilemiş. Ne uyuşturucu kartelleri, ne ajanlık enstitüsü, ne de siyasi arka plan ayakları üzerinde durabiliyor. Angelina Jolie, Jamie Lee Curtis, Geena Davis, Bridget Fonda gibilerinin inandırıcı erkeksi ve güçlü kadın kimliği bile yok burada.

        Karakterler arasında dramatik dönüş arayışıyla başvurulan numaralar o kadar derme çatma ki filmi izlerken bir hissizliğe kapılıyorsunuz. Bu noktada da bu yapıtı bitirmek, FBI bağını anlamlandırmak kolay olmuyor. Anlayacağınız Kanadalı Villeneuve’ün ikinci İngilizce eserinde en kötü filmini deneyimlemek zor değil…

        FİLMİN NOTU: 3

        Künye:

        Sicario

        Yönetmen: Denis Villeneuve

        Oyuncular: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Jon Bernthal

        Süre: 121 dk.

        Yapım yılı: 2015

        KAHKAHA TUFANI, AMA FİLM DEĞİL

        Yılın en çok güldüren komedi filmlerinden olduğuna şüphe yok. Ama “Guruldayan Kalpler”, senarist Caner Güler’in çabalarına karşın başı sonu olmayan bir dizi projesi izlenimi bırakıyor. Geriye ise Algı Eke’nin akılda kalıcı performansını bırakıyor.

        Modern sanat geldi mertlik bozuldu desek yeridir. Ömer Uğur burada kimsenin niye sanat olduğunu anlamadığı bir ‘heykel’in çevresinde dönen komiklikleri masaya yatırıyor. Entelektüel sınıf ile işçi sınıfı arasındaki algı farklarını gözler önüne serme olanağı yakalıyor. Bu yaklaşım konusunda becerikli bir senaryo var.

        BAŞI SONU OLMAYAN DİZİ PROJESİ

        Gözünü para bürümüş kişiler, Yeşilçam’a uygun aile yapısı derken aslında Algı Eke özellikle döktürüyor. Maddi açıdan sıkıntılı ama samimi anne figüründe şov yapıyor. Kahkaha krizine yol açıyor. Filmin önüne geçerek Ayşen Gruda gibi bir komedi oyuncusunun açıklığını kapatacağını bir kez daha ispatlıyor. Necip Memili, Fırat Tanış da ona eşlik ediyor.

        Devin Özgür Çınar zayıf kalırken “Guruldayan Kalpler”, sanatla haşır neşir sınıfın eleştirisini yapmaya soyunuyor. Bir heykelin peşinde yanlış anlaşılmalar ve zıtlaşmalarla kurulu durum komedisi/madcap komedi iskeleti beliriyor. Modern sanatın fakir kesimde yaratabileceği ‘kaos’ aynı isimdeki heykel eşliğinde bir sinema diline dönüştürülüyor.

        Ama “Guruldayan Kalpler”, işin ucunu ‘sinema’ya getirirsek, başı sonu olmayan bir dizi projesi gibi duruyor. Görüntüler ise post-prodüksiyon görmemiş gibi. Filmin “Hemşo” (2001) ve “Eve Dönüş” (2006) gibi Yeşilçam ekolünden filmleriyle tanıdığımız Ömer Uğur’un imzasını taşıması da tesadüf değil.

        FİLMİN NOTU: 2.7

        Künye:

        Guruldayan Kalpler

        Yönetmen: Ömer Uğur

        Oyuncular: Algı Eke, Necip Memili, Devin Özgür Çınar, Fırat Tanış, Tanju Tuncel

        Süre: 97 dk.

        Yapım yılı: 2014

        EVEREST’İ DÜNYA PRÖMİYERİNDE İZLEYİP YAZMIŞTIM

        1996’da Everest Dağı’nda yaşanan felakete odaklanan “Everest”, üç boyutlu bir ‘dağ filmi’ örneği... Baltasar Kormákur imzalı eser, sezonun en büyük fiyaskosu olmaya aday.

        Filmi Venedik’teki dünya prömiyerinde izleyip kaleme almıştım:

        FİLMİN NOTU: 2.5

        Künye: Everest

        Yönetmen: Baltasar Kormákur

        Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Keira Knightley, Robin Wright, Josh Brolin, Emily Watson, Sam Worthington, John Hawkes

        Süre: 121 dk.

        Yapım yılı: 2015Yapım yılı: 2014

        KEREM AKÇA’NIN VİZYON FİLMLERİ İÇİN YILDIZ TABLOSU

        13 Günah (13 Sins): 4.9

        Aç Kalpler (Hungry Hearts): 8.1

        American Ultra: 3.8

        Aşk ve Merhamet (Love and Mercy): 6.9

        Aşkın Ritmi (We Are Your Friends): 5.4

        Beden (Cialo): 5.1

        Ben Kimim (Who Am I): 6.2

        Darbe: 2.7

        Deccal: 3.4

        Dünyanın Sonu (Afflicted): 4

        Eski Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolu: 0.9

        Fant4stik (Fant4stic): 3

        Geçmişin Laneti (Visions): 3

        Geçmişten Gelen (The Gift): 2.9

        Hayallerimdeki Kadın (Manglehorn): 2.8

        Her Şey Güzel Olacak (Every Thing Will Be Fine): 1.9

        Hitman: Ajan 47 (Hitman: Agent 47): 2.2

        İki Aşk Arasında (How To Make Love Like An Englishman): 3.4

        İnsanlıktan Uzakta (Loin des Hommes): 5.5

        Kaçış Yok (No Escape): 2.5

        Kağıttan Kentler (Paper Towns): 6.5

        Kod Adı: U.N.C.L.E. (The Man from Uncle): 5.5

        Krallar Kulübü: 1.5

        Lanet II (Sinister 2): 4.5

        Merdiven Baba: 4

        Minyonlar (Minions): 5.2

        Mission: Impossible – Rogue Nation: 4.5

        Pixels: 6.8

        Self/Less: 3.7

        Sıradışı Anne (Ricki and the Flash): 3.5

        Siccin 2: 5

        Son Şans (Southpaw): 6.5

        Şeytanın Gözleri (Starry Eyes): 5.5

        Tatil Zamanı (Vacation): 3.5

        Üç Harfliler 2: Hablis: 4

        Vahşet Geçidi (Lemon Tree Passage): 2.9

        Victoria: 6.5

        Yeni Kız Arkadaşım (Une Nouvelle Amie): 6.8

        Yüzündeki Sır (Phoenix): 6.9

        Not: Yıldızlar, 10 üzerinden verilmektedir.

        Diğer Yazılar