Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        35. İstanbul Film Festivali’nin ödülleri bu gece Haliç Kongre Merkezi’ndeki törenle sahiplerini bulacak. Ağırlığını hissettiren bir film olmaması Ulusal Yarışma’da heyecanlı bir çekişmeye yol açıyor. “Ana Yurdu”, “Siyah Karga”, “Rauf” ve “Kalandar Soğuğu”ndan birinin Altın Lale’yi almasına kimse itiraz etmez. Sürprizler de beklenebilir.

        KÜRT SİNEMASINDAN İKİ USTURUPLU YAPIT

        Soner Caner-Barış Kaya (biri Türk, biri Kürt) ikilisi ile Tayfur Aydın, şüphesiz Kürt sinemasının son yıllarda çıkarttığı en yetenekli rejisörlerden... Bunların yarışması başlı başına ilgi odağı gibi. 2.35:1 formatını çok iyi kullanan “Siyah Karga” ve “Rauf”a “Ana Yurdu” ile “Kalandar Soğuğu”nu da eklemek lazım.

        Ana tema ise Türkiye’de çocuk, kadın ve azınlık olmak… Genelde doğada, dağda, Anadolu’da geçen hikayeler revaçta. 60’lar geri mi dönüyor bilinmez. “Siyah Karga”da “Yol”a (1982) Angelopoulos ve İran sinemasından beslenen bakış sağlam. Özellikle uzun çekimler, sabit planlar, plan sekanslar ve mitik/efsanevi öğeler doğaya farklı bir yorum katıyor, filmi güçlendiriyor. Ama Selim Demirdelen reklamlarından çıkıp gelen açılış jeneriği bütünle uyumsuz.

        “Rauf”un ise sinematografik becerisi çok iyi. Bir çocuğun yolculuğunu kamera kaydırmaları ve renk kullanımıyla besleyen ‘şiirsel sinema’ arayışı yerinde. Ama senaryoda final sıkıntılı ve evrensel olma isteğiyle Kürtçe ana dilden uzaklaşılması eleştirilebilir. Mustafa Kara’nın “Kalandar Soğuğu”nda sarkan süreye karşın ‘dağ filmi’ne getirdiği zorlayıcı, çarpıcı ve bunaltıcı atmosfer de etkili. Yarışmanın en büyük hayal kırıklığı üst-orta sınıftan bir kadın yazar hikayesi anlatan “Rüzgarda Salınan Nilüfer”. Ama senaryo ve kadın oyuncu dallarında ödül alabilir.

        JÜRİ NE YAPAR?

        En İyi Kadın Oyuncu’da “Toz Bezi”nin Asiye Dinçsoy’u, “Siyah Karga”nın Şebnem Hassanisoughi’si, “Ana Yurdu”nun Esra Bezen Bilgin’i ile “Rüzgarda Salınan Nilüfer”in Songül Öden’i arasında bir yarış var. Benim favorim Bilgin. En İyi Erkek Oyuncu’da “Kalandar Soğuğu”nun Haydar Şişman’ı ile “Tarla”nın Serkan Ercan’ı rekabete girecek. “Mavi Bisiklet”in çocuk oyuncusu duygusallaştırma kontenjanından arkada bekliyor.

        Müjde Ar’ın başkanlığında Niki Karimi’li, Ben Hopkins’li jüri ne yapar? Duygusallık “Rauf” ve “Mavi Bisiklet”i, etkileme becerisi “Siyah Karga” ve “Ana Yurdu”nu, ‘emeğe saygı’ “Kalandar Soğuğu”nu öne çıkarabilir. En İyi Kurgu için fazla bir tartışma kopmayacak, ama sinematografi konusunda birçok çalışma çok iyi. Hepsinin ayrı bir tonu var. Vedat Özdemir’in iki filmdeki ağırlığı da dikkat çekici. Müzikte ise “Rauf” dikkat çekiyor, “Siyah Karga” da ona eklenebilir.

        SÜRPRİZLERE AÇIK BİR GECE

        Açıkçası 11 film arasında “Ana Yurdu”, “Toz Bezi” ve “Kasap Havası”nın ilk filmini çeken kadın yönetmenlere ait olması, Niki Karimi ve Müjde Ar’a nasıl yansır merak konusu. “Ana Yurdu”, toplumsal tabulara, dine, fakirliğe, köy hayatına karşı çıkan ‘özgür roman yazarı’ incelemesiyle başarılı ve tokat gibi bir film. “Toz Bezi”, barışçıl duruşuyla günümüze uygun, “Kasap Havası” ise Yeşilçam’a yakınlığıyla kendini beğendirdiği kişiler buluyor. Açıkçası ne olacağı belli olmaz, çetin bir yarış var, filmler arasındaki fark o kadar açık değil. “Tarla” ve “Rüzgarın Hatıraları” da sürpriz yapabilir.

        Uluslararası Yarışma’da “Bir Aile Filmi” (“Rodinny Film”), FACE yarışmasında “Dev Canavar” (“Behemoth”) kişisel favorilerim. Elbette “Ansızın” (“Auf Einmal”) ve “Yılanın Kucağında” (“El Abrazo De Le Serpiente”) jüriler için karşı çıkılabilecek filmler değiller.

        Kerem Akça’ya göre ödülleri alacaklar:

        En İyi Film: Rauf

        En İyi Yönetmen: Tayfur Aydın (Siyah Karga)

        Jüri Özel Ödülü: Ana Yurdu

        En İyi Senaryo: Rüzgarda Salınan Nilüfer

        En İyi Erkek Oyuncu: Selim Kaya (Mavi Bisiklet)

        En İyi Kadın Oyuncu: Asiye Dinçsoy (Toz Bezi)

        En İyi Görüntü Yönetimi: Rüzgarın Hatıraları

        En İyi Kurgu: Rauf

        En İyi Özgün Müzik: Rauf

        Seyfi Teoman En İyi İlk Film: Kötü Kedi

        Kerem Akça’ya göre ödülleri alması gerekenler:

        En İyi Film: Ana Yurdu

        En İyi Yönetmen: Tayfur Aydın (Siyah Karga)

        Jüri Özel Ödülü: Rauf

        En İyi Senaryo: Ana Yurdu

        En İyi Erkek Oyuncu: Haydar Şişman (Kalandar Soğuğu)

        En İyi Kadın Oyuncu: Esra Bezen Bilgin (Ana Yurdu)

        En İyi Görüntü Yönetimi: Kalandar Soğuğu

        En İyi Kurgu: Siyah Karga

        En İyi Özgün Müzik: Rauf

        Seyfi Teoman En İyi İlk Film: Kötü Kedi Şerafettin

        Kerem Akça’ya göre ‘Ulusal Altın Lale Yarışması’ndaki filmlerin kalite sıralaması:

        1-Siyah Karga

        2-Ana Yurdu

        3-Rauf

        4-Kalandar Soğuğu

        5-Rüzgarda Salınan Nilüfer

        6-Benim Kendi Hayatım

        7-Tarla

        8-Rüzgarın Hatıraları

        9-Toz Bezi

        10-Mavi Bisiklet

        11-Kasap Havası

        Diğer Yazılar