Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Geçen hafta programda konuk ettiğim Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Candan Karlıtekin, “Deva Partisi Millet İttifakı’na katılacak mı?” diye sorduğumuzda, “Cumhurbaşkanı İttifakı’na katılmayacağımız kesin ama bağımsız mı gireriz yoksa yeni bir ittifak mı kurulur bilemiyorum. Bizim için asıl mühim olan parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritasının net olarak belirlenmesi. Seçimden sonra 2 yıl falan beklemeye gerek yok, 6 ay içinde geçilebilir” dedi ve ekledi:

        “Bunda anlaşırsak adı Millet olmaz ama farklı bir ittifak olur, biz de katılırız. Adının değişmesi gerekir çünkü Millet İttifakı farklı bir yerden geldi. Farklı bir kompozisyona sahip. Mutabakat sağlanırsa ismi değişmeli...”

        Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu’nun da ittifaka katılma şartı olarak tüm partilerin ‘eşit’ temsil edilmesini ve Millet İttifakı’na eklemlenmiş görünmemek için ittifakın adının değişmesini istediği yansıdı kulislere.

        Demek ki hem Deva hem de Gelecek Partisi yönetimi ittifaka katılmaları durumunda Millet İttifakı yerine yeni bir isim bulunmasını istiyor.

        Ben isimden ziyade Deva Partisi’nin geçiş süreci protokolü üzerinde durmasını anlamlı buluyorum.

        Muhalefetin gösterdiği aday Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsa seçilen kişi mevcut yetkilerinin hangilerini kullanacak, hangilerinden feragat edecek? Ne kadar süre sonra sistem değişikliği için halkın kapısı çalınacak? Meclis’te 360’ı bulamazlarsa yani parlamenter sisteme geçmeye güçleri yetmezse ne yapacaklar? Bütün bunlarda madde madde anlaşıp halkın karşısına öyle çıkmalılar.

        Bu arada Davutoğlu’nun ‘eşit’ temsil ısrarı da bana ilginç geldi. Yeni kurulan partiler kabine dağılımında eşit sayıda bakanlık talep ederse partiler arası pazarlıklar iyice kızışabilir.

        Bir başka kulis haberi bu kızışmanın ön habercisi gibiydi adeta... 6 parti liderinin parlamenter sisteme geçiş planını açıklamak üzere yapacağı toplantıda hangi sırayla oturacakları ve konuşacakları mesele olmuş. Parti veya lider isimlerine göre alfabetik mi konuşsunlar yoksa yaş sıralaması mı yapılsın diye düşünülüyormuş.

        Aldıkları oy oranına göre sıralama yapılmadığına göre kendi aralarındaki rekabet zannettiğimizden fazla olabilir.

        Uçakla otobüsün farkı ne?

        Uçakla otobüsün farkı ne?
        0:00 / 0:00

        Koronavirüs aşısı yaptırmayanlar için şehirlerarası seyahatte PCR testi zorunluluğu önce kaldırıldı, sonra uçak yolculukları için tekrar getirildi.

        Şehirlerarası otobüs ve tren yolculuklarında ise artık PCR istenmeyecek.

        Peki uçaktaki yolcuya bulaşan virüs otobüsteki, trendeki yolcuya bulaşmıyor mu?

        Yoksa şair Birhan Keskin’in dediği gibi bu sınıfsal bir ayrım ve otobüs yolcusu başka, uçak yolcusu başka mı?

        Diğer Yazılar