Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yıllarca oy kullanmanın bir ritüeli haline gelen parmak boyası, Yüksek Seçim Kurulu’nun 2008’de aldığı bir kararla kaldırılmış, 29 Mart 2009’da gerçekleşen yerel seçimlerden itibaren de kullanılmamıştı.

        TC kimlik numarası ile yapılan adrese dayalı sistem sayesinde bir kişinin ancak bir oy kullanabileceğini, bu nedenle mükerrer oy olmayacağını savunan YSK bu uygulamadan vazgeçse de seçmen vazgeçmedi.

        Özellikle son dönemde muhalefetin gelecek seçimleri kazanma ihtimalini gören fakat aynı zamanda seçimde hile yapılması endişesi taşıyanlar, sosyal medyada “Parmak boyası geri getirilsin” kampanyalarına başladı.

        Bu kampanyalar o kadar etkili oldu ki Metropoll Araştırma’nın 'Türkiye’nin Nabzı Ocak 2022: Seçimlerde Parmak Boyası' araştırmasına göre, seçmenlerin yüzde 75'i seçimlerde parmak boyası uygulamasının olmasını istiyormuş.

        Parti bazında da talepler çok yüksek. AK Partili seçmenin yüzde 66'sı, CHP seçmeninin yüzde 79'u "Evet kullanılmalı" demiş.

        “Seçimden önce sokaklar karışır”, “İktidar kaybetse de bırakmaz”, “Seçimde hile yapılır” gibi söylemlerin Türkiye’nin demokratik tecrübesine haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bu tür spekülatif iddialar ile halk huzursuz edilmemeli.

        Öte yandan seçmenlerde yüzde 70’lere varan oranda sandık güvenliği tedirginliği varsa ve parmak boyası gibi son derece basit bir uygulama ile bu tedirginlik azaltılabilecekse YSK bunu ciddiye almalı ve Meclis’te yeniden bir yasal düzenleme yapılmalı.

        Madem seçmenin içi rahat edecek; getirin eski uygulamayı...

        Bu arada sandık güvenliği konusunda çok çarpıcı bir veri daha var. Avrasya Araştırma’nın son anketine göre, muhalif seçmen “Muhalefet partilerinin sandık güvenliğini sağlayacağına inanıyor musunuz?” sorusuna yüzde 72 oranında "Hayır muhalefete bu konuda güvenmiyorum” yanıtını vermiş!

        Hazır 6 parti bu ara sık sık bir araya geliyorken “Nerede hata yapıyoruz ki seçmen bu konuda bize güvenmiyor?” diye düşünmeli...

        Edi Rama'nın ilginç bir özelliği daha var

        Edi Rama'nın ilginç bir özelliği daha var
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gösterdiği heykel sosyal medyada gündem olan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, kendisinin de söylediği gibi siyasi görevinin yanı sıra ‘ciddi’ bir ressam. Babası da bir heykeltıraş olan Rama, Tiran Sanat Akademisi’nde profesör unvanına sahip...

        Duyduğuma göre iki mesleğini birleştirdiği anlar oluyormuş.

        Başbakanlık ofisinde masasının üzerinde bolca renkli kalem varmış.

        Günlük görüşmelerini not ettiği büyük ajandasına her gün o kalemlerle soyut resimler çiziyormuş. Görüştüğü liderlere o günkü çizimi hediye ettiği oluyormuş.

        Hatta 2016 yılında New York’ta Marian Goodman Sanat Galerisi'nde o sayfalardan oluşan bir sergi bile açmış.

        Anlayacağınız bayağı renkli bir siyasetçi bu Edi Rama...

        AK Parti'nin İstanbul adayı Abdülkadir Selvi olmalı

        AK Parti'nin İstanbul adayı Abdülkadir Selvi olmalı
        0:00 / 0:00

        Son günlerde konu ister metro inşaatları, ister metrobüs alımları, ister adaylık tartışmaları olsun, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibine karşı en yüksek tonlu polemikleri gazeteci Abdülkadir Selvi yürütüyor.

        Geçen akşam bir televizyon yayınında İBB Sözcüsü Murat Ongun ile öyle bir tartışmaya girdi ki performansını Tevfik Göksu bile kıskanmıştır.

        Son yazısında İmamoğlu’na "Ekrem Bey 'Akıllarını başlarından alırım' diye meydan okumak yerine siz önce İstanbul’a metrobüs alın" dediğini görünce acaba Abdülkadir Bey gelecek seçimde İstanbul’a başkan adayı olmaya mı hazırlanıyor diye düşünmeden edemedim doğrusu...

        İmamoğlu Cumhurbaşkanı olmak için koltuğu bırakırsa onun yerine de Selçuk Tepeli aday olur, kıran kırana siyaset izleriz.

        İkisini de gazetecilik kesmiyor nasıl olsa...

        Diğer Yazılar