Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya-Ukrayna savaşı ileride filmlere konu olacak yan bir hikaye yarattı. Üstelik filmin büyük bölümü İstanbul'da geçiyor.

        Dile kolay tam 20 milyon ton tahıl Odessa limanında şubat ayından beri mahsur durumda. Savaş koşullarında kurtlandı mı bozuldu mu belli değil ama biraz daha orada kalırsa Afrika’da kıtlık başlayacak. Bütün dünyanın o tahıllara ihtiyacı var. Ukrayna’nın da tahıldan gelecek paraya.

        Peki Rusya’nın bu işten çıkarı ne? Rusya’nın da takriben 30 milyon ton tahil urunu bekliyor. Batılı şirketler Rus tahılını taşıyan gemileri sigorta etmiyordu. Ruslar gemilerine el konulacağı korkusuyla sevkiyat yapamadı.

        Fakat Ukrayna, Rus savaş gemilerinin saldırısına karşı limanı mayınlarla çevirmişti. Ticaret gemileri içeride mahsur kalmıştı.

        Şimdi tahıl gemileri çıkabilsin diye mayınları temizleyecek olursa Rusların o noktadan saldırmasından endişe ediyor.

        Ruslar ise tahılı boşaltan gemiler Odessa’ya dönerken Ukrayna’ya silah taşır diye şüphe duyuyor.

        İki tarafın birbirine karşı güvensizliği öylesine derin ki aylardır ortak bir çözüm bulunamadı.

        Ta ki bugüne kadar. Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda yürüyen müzakereler galiba bu sefer sonuç vermiş olacak ki BM Genel Sekreteri Antonio Guterres dün gece apar topar İstanbul’a geldi. Bugün anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

        Yazının başında film gibi dediğim ise işin bundan sonraki kısmı…

        REKLAM

        Odessa limanından çıkış için üç tane güvenli koridor oluşturuldu. Ukrayna gemileri buralardan geçerek gelecek. Komple mayın temizlemesi olmayacak çünkü dediğim gibi Ukraynalılar Ruslara güvenmiyor.

        Sonrasında Ukrayna savaş gemileri uluslararası sulara kadar tahıl yüklü gemilere eskortluk yapacak.

        Ardından yabancı filolar gemileri devralarak İstanbul’a getirecek.

        Yabancı filolardan kasıt Rus filosu mu yoksa Türk filosu mu bunu da anlaşmada göreceğiz.

        Tahılın dünyanın diğer bölgelerine dağıtımı için İstanbul’da bir operasyon merkezi kurulacak.

        En son aşamaya dair de ilginç bir detay var.

        Rusya’nın silah kaçakçılığı endişelerini gidermek için boşaltılan gemiler geri dönmeden önce İstanbul’da Türk yetkililer tarafından tek tek aranacak.

        Batı'nın Ukrayna'ya resmi ve gayri resmi yollardan cephane göndermek için ne kadar uğraştığı malum. Gemiler üzerinden olası bir sızıntı veya provokasyon Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getirebilir.

        Anlayacağınız önümüzdeki günlerde İstanbul’da James Bond’un meşhur Rusya’dan Sevgilerle filmindekine benzer sahnelere şahit olabiliriz!

        Bu arada tahıl meselesinde arabuluculuğa heveslenen Avrupa tamamen oyun dışında kaldı. Onlar ardı ardına istifa eden başbakan krizleriyle uğraşa dursun, Türkiye gıda krize karşı tüm insanlığın hayrına olacak önemli bir diplomasi operasyonu gerçekleştirmek üzere.

        Diğer Yazılar