Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRK siyasi hayatında kadınların siyasi parti kuruluşunda yer almalarına çok sık rastlanmaz.

        Meral Akşener’in kurucu genel başkan seçildiği “İYİ Parti”nin bir yeniliği de 1975’te Türkiye İşçi Partisi’ni (TİP) yeniden kuran ve ilk genel başkanı seçilen Behice Boran’ın ardından ikinci kurucu kadın lidere sahip olması.

        TİP 1920’li yıllardan beri zaten vardı, Boran da 1965’te Urfa milletvekiliydi; aynı partinin yeniden kuruluşu diye bakıldığında ise Akşener için ilk kadın kurucu lider denilebilir.

        Bir diğer yeniliği ise 200 kişiyle en fazla kurucu sayısıyla çok partili tarihe geçecek olması...

        MHP-ANAP-DYP

        Şunu baştan belirtmek gerekir ki, İYİ Parti’yi yeni kurulmuş olan diğerlerinden ayıran fark toplumsal beklentisinin çok yüksek olması.

        Diğer partilerin anketlerinde de bunu görmek olası; “Oy verebilirim” diyen kesimin oranı barajı aşacak seviyeye ulaşıyor.

        Ancak ilk kurulan diğerleri gibi önündeki handikapları oldukça yüksek.

        Başında da toplumsal beklentinin yüksek olması geliyor; çünkü her kesim kendine uygun bir politika istiyor.

        Bundan olsa gerek Akşener ve arkadaşları, kurucuları belirlerken her kesimin kendini bulmasını sağlamaya özen göstermiş.

        Özal’ın 1983’te kurduğu ANAP’a benzer şekilde dört eğilim bir araya toplanmış.

        Ana çekirdek “ülkücü” kadrodan oluşmuş, 60 kişilik Genel İdare Kurulu’nun üçte birinin geçmişte MHP’de görev yapmışlardan oluşması da bunun yansıması.

        Dolayısıyla ilk adımda “ülkücü” duyarlılığı yüksek, sosyal demokrat yaklaşımlara yelpazesi açık bir siyasi parti görüntüsü veriyor.

        Çekirdeği ülkücü, dizaynı ANAP olmakla birlikte partinin yönetim mimarisi AP, DYP geleneğini yansıtıyor.

        ANAP, AK Parti ve MHP’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) veya CHP’nin Parti Meclisi (PM) olarak tanımladığı en üst yönetim organı DYP’dekine benzer şekilde Genel İdare Kurulu (GİK) olarak isimlendirilmiş.

        AVANTAJI HANDİKABI

        İYİ Parti’nin bu açıdan handikapları yanında avantajları da bulunuyor.

        Geçmişte siyaset yapmış çok kişinin bulunması siyaset zenginliğine kavuşturur; çünkü geçmiş deneyimleri olduğu için yeni siyasete girmişlerden farklı olarak siyasi terbiyeleri ve sadakatleri yüksektir.

        Yeni siyasete girmişlerde rastlanan hızlı bıkkınlık ve terkle karşılaşılmaz.

        Ancak 200 gibi yüksek sayıda kurucunun taleplerini karşılamak da zor siyaset gerektirir; çünkü hepsi milletvekili olmak ister...

        Bununla birlikte kurucular kurulundan çıkarılan GİK listesine bakıldığında hepsi alanlarında önemli görevlerde bulunmuş isimler...

        GİK listesinde üç büyükelçi ile birlikte ekonomi kadrosuna ağırlık verilmiş olması, ekonomi ve dış politikanın öncelikli olacağını da gösteriyor.

        Akşener’in dünkü konuşması da bunu sergiledi; ideolojik temeller yerine toplumun beklentisine yönelik çözüm odaklı bir siyaseti önceledi.

        Oğuzların Kayı Boyu’nun iki ok bir yayı anlatan amblemini de çağrıştıran İYİ’nin, partinin adını çağrıştırmakla birlikte “Meral’in (Akşener) M’si” şeklinde okunması da dikkat çeken bir başka yanıydı.

        Toplumsal beklenti, Türk siyasi hayatına yeni bir parti çıkardı; başarısı beklentileri hangi oranda karşılayacağına bağlı.

        Diğer Yazılar