Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhur İttifakı’nın yerelde olmayacağı bugün için netleşti.

        Bir cephede böyle iken bir süredir dikkatlerin üzerine çevrilmediği Millet İttifakı'nda işler nasıl gidiyor derseniz, ilginç gelişmeler oluyor.

        İYİ Parti lideri Meral Akşener’in bir süre önce bu sütunda, “İşbirliği kaçınılmaz şekilde olacak” diye açıkladığı birlikte hareket etme konusunda CHP ile resmi bir temas henüz olmamış.

        Ancak her iki kesimle dün görüştüğümde gördüm ki, aralarında bir temas olmadığını “Yemin Billah” etmelerine karşın iki taraf da aynı dili ve aynı isimleri konuşuyor.

        Hatta nerede kiminle seçimin alınabileceği, ilçelere kadar isim isim sıralanıyor.

        Sohbetten de çıkardık ki birinin güçlü bir sesle ağırlık koyduğu yerde, diğeri geri duruyor.

        Diğerinin etkin olduğu yerde de öteki geri durup desteğe hazır oldukları mesajını veriyor.

        ANTALYA ÖRNEĞİ

        Buna en iyi örnek gösterilen yer Antalya…

        Her iki parti arasında da herhangi bir temas olmamış; ancak İYİ Parti'nin etkin isimleri ile konuşulduğunda Büyükşehir adayı için CHP’den isim sayıyor.

        Örneğin bir il kadar büyük olan Alanya için de İYİ Parti’den kimin orayı daha rahat alabileceğine ilişkin CHP’nin yetkin kişileri isim sıralıyor.

        BAŞKANLARA TEVECCÜH

        Benzer durum Manisa ve Mersin için de geçerli…

        MHP lideri Bahçeli, bir süre önce kendilerinde olan 3 büyükşehirden ikisinde kimleri aday göstereceğini belirtirken, partisinden seçilen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün adını saymamıştı.

        Benzer şekilde MHP’den seçilen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yerine de yine MHP’den seçilen Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı adayları olarak duyurmuştu.

        Anlaşılan o ki İYİ Parti, MHP’den tekrar aday gösterilmeyen iki büyükşehir belediye başkanını da aday göstermek istiyor.

        İlginçtir CHP de Manisa’da, her ne kadar kesin kararını vermemiş olsa da Ergün’ün kendilerinden aday olması için bastırıyor.

        Ancak son kertede İYİ Parti’nin baskın tercih göstermesi karşısında, Başkan Ergün’ün de tercihi doğrultusunda çekilmeye hazır eğilim gösteriyor.

        “Durum bakalım henüz kesinleşmedi” yaklaşımında kalmayı tercih ediyor.

        ALTINOK TERCİHİ

        Aynı şekilde Eskişehir’de CHP’nin tekrar aday gösterme kararı aldığı Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen üzerinde mutabakat gösteren İYİ Parti, ilçeler bazında CHP’nin elinde olmayan yerlerde birlikte hareket etme eğilimini sergiliyor.

        Ankara için de durum diğerlerinden farklı değil…

        YAVAŞ KARARI

        Önceki gün de bu sütunda belirttiğim gibi, farklı sesler çıkıyor olsa da CHP Genel Başkanlık katında Mansur Yavaş üzerinde karar kesin…

        Grup Başkanvekili Engin Altay’ın, “CHP adayları, partimizin evlatlarından gösterilecektir” sözüyle açığa çıkan Mansur Yavaş karşıtı bir grup CHP içinde olsa da son tahlilde Kılıçdaroğlu’nun bütün yükü üzerine alıp, ısrarından vazgeçmeyeceğine vurgu yapılıyor.

        Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine net bir şekilde, “Mansur Yavaş bizim adayımız” dediği de biliniyor.

        İLÇE MUTABAKATI

        Dolayısıyla İYİ Parti Yavaş’ın kararını bekliyor; Manisa örneğinde olduğu gibi adaylar hangi tarafı seçerse öteki desteğini arkasına koymaktan kaçınmayacağını açıktan söylüyor.

        İYİ Parti, Keçiören, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Şereflikoçhisar, Altındağ, Etimesgut, Gölbaşı ilçelerinde çıkaracağı güçlü adaylarına CHP’nin desteğini bekliyor.

        İYİ Parti’nin Keçiören’deki güçlü adayı da kesinleşmiş; eski Belediye Başkanı Turgut Altınok…

        İYİ Parti Manisa ve Mersin’i önemsiyor; Balıkesir’de ise CHP’nin kesinleşen adayı Milletvekili Ahmet Akın’a sıcak yaklaşıyor.

        Benzer durum CHP’nin bu seçimde de devam kararı aldığı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu için de geçerli.

        AK Parti ile MHP arasındaki yerelde ittifakın bugün için tükenmiş gözükmesi, CHP’nin elini rahatlatırken, Millet İttifakı cephesinde zımni mutabakat oluşmuş görünüyor.

        Bunları dile getirenlerin partilerin yönetim kadrolarındaki isimler olması durumu daha da ciddileştiriyor…

        Diğer Yazılar