Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ankara'da bir süredir siyaset kulislerinde en fazla konuşulan konuların başında bu dönem yapılması zorunlu TBMM Başkanı’nın seçimi var.

        Şurası kesin ki bu dönem de Başkan, sayısal çoğunluğu nedeniyle AK Parti Grubu içinden çıkacak.

        AK Parti’de seçim ve kabine değişiklikleri bir kenara bırakıldığında, geçmiş başkanların ikinci dönem de devam ettiği bir gelenek gelişti.

        Dolayısıyla TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, bu dönem de devam etmesine yüksek ihtimal veriliyordu.

        Ancak son dönem eski Başbakan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın da adının geçmesi dikkatlerin toplanmasına yol açtı.

        Yıldırım’ın adı eş zamanlı olarak muhtemel bir kabine değişikliğinde sayısı üçe çıkarılacağı ileri sürülen Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı için de uzun süredir anılıyordu.

        Cumhurbaşkanı’nın önceki gün önce MHP lideri Devlet Bahçeli, ardından da TBMM Başkanı Şentop ve Grup Başkan ve başkanvekillerinin bazıları ile yaptığı görüşme sonrası, “Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri olarak Erdoğan kimi işaret edecek?” soruları kulisleri yeniden hareketlendirdi.

        MHP: ADAYINIZ ADAYIMIZDIR

        Parti yöneticileriyle dün yaptığım görüşmeden çıkardığım şu ki, MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM Başkanı’nın kim olacağı konusunda geçmişte de dile getirdiği ilkeyi sürdürüyor.

        REKLAM

        “Adayınız adayımızdır, siz kimi gösterirseniz biz Genel Kurul’da MHP olarak oyumuzu onun yönünde kullanırız…” teminatını veriyor.

        MHP’de TBMM Başkanvekili Celal Adan ile bu dönem de devam edeceği kesin görünüyor…

        “30 HAZİRAN’DA TEMAYÜL İLE BELİRLEYECEĞİZ…”

        AK Parti’de ise Meclis Başkanı’nın hangi yöntemle belirleneceğine yönelik yöntem önceki akşam itibarıyla kesinleşmiş.

        AK Parti bu kapsamda eğer bir aksilik olmaz ise 30 Haziran Salı günü toplanacak ve milletvekilleri “ucu açık” olmak kaydıyla kimi TBMM Başkanlığı’nda görmek istediklerini belirtecek.

        Bu kapsamda dileyen de adaylığını açıklama özgürlüğüne sahip olacak.

        Nitekim Grup Başkanı Naci Bostancı sohbetimizde partinin bu konudaki geleneğine de dikkat çekti ve şunları söyledi:

        “Eğer karar değiştirip daha öne almaz isek, 30 Haziran günü yapacağımız partimizin Grup toplantısında milletvekili arkadaşlarımız ucu açık şekilde kimi Başkan görmek istediklerini bir kağıda yazıp sandığa atacak. Oradan çıkacak isim adayımız olacak.”

        GRUP BAŞKANI’NI DA SEÇECEK

        AK Parti, bu dönem Başkan’ın yanı sıra, Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu için TBMM’de partisini temsil edecek Grup Başkanı’nı da belirleyecek.

        Bu görevi şu an Naci Bostancı götürüyor, kendisine 5 grup başkanvekili de destek veriyor.

        DEĞİŞİMİN İLK GONGU

        Meclis seçiminin hemen ardından kabine değişikliğinin gelmesinin beklendiği AK Parti’de, yeni sisteme göre bakan olanların vekillikleri düştüğü için çok sayıda ismin kabineye girmesine olanak tanınmıyor.

        Eğer çok zorunlu görülürse en fazla 2 kişinin kabineye kaydırılabileceğine vurgu yapılıyor.

        Nitekim mevcut kabinede de 4 ismin; Adalet, Dışişleri, Maliye ve İçişleri bakanları milletvekili seçildikten sonra bakan yapıldığı için milletvekili sıfatları düşmüştü.

        REKLAM

        Ayrıca AK Parti kongresinin de en geç Mart ayında tamamlanması planlandığı da göz önüne alındığında, TBMM Başkanlık, Grup Başkan ve başkanvekilliği ile yönetiminin seçiminin ardından geniş kapsamlı bir yeniden yapılanmaya gidilebileceğinin de işareti veriliyor.

        Özellikle de Cumhurbaşkanı yardımcılarının, yatırımcı bakanlıklar, güvenlik ve istihbarat ve hazine, maliye, dış politika olarak görev dağılımı yapmasının olasılığından söz ediliyor…

        AK Parti’de Grup Başkanı Bostancı’nın da altını çizdiği gibi öne alınma olmazsa 30 Haziran sonrası değişim sürecinin ilk gongu vurulmuş olacak…

        CHP’DE KADIN ÇIKMADI

        CHP ise TBMM Başkanvekili ve grup yöneticilerini dün seçti…

        Grup Yönetmeliği gereği Genel Başkan isterse ikinci dönem de aynı Grup başkanvekilleri ile devam etme hakkına sahip.

        CHP lideri Kılıçdaroğlu bu hakkını kullanıp, üç Grup başkanvekilini değiştirmeme kararı almıştı.

        TBMM Başkanvekilliği için ise Levent Gök’ün tekrar aday olmayacağını belirtmesi üzerine Sezgin Tanrıkulu, Yaşar Tüzün ve Haydar Akar aday olmuştu.

        Grup toplantısı öncesi Tüzün adaylıktan çekildi ve Tanrıkulu ile yarışan Akar 133 milletvekilinin 76’sının oyunu alarak TBMM Başkanvekili seçildi.

        CHP 2007 yılında Güldal Mumcu’yu iki seçim dönemi sonrası Başkanvekili olarak seçerken, 2015’te de Şafak Pavey’i seçmiş ve Genel Kurul yönetimine kadın damgası vurulmuştu.

        Aynı dönemde MHP de Meral Akşener’i iki dönem aday gösterip seçtirirken, 2015 sonrası AK Parti Ayşe Nur Bahçekapılı’yı, HDP ise Pervin Buldan’ı aday çıkarıp seçilmesini sağlamıştı.

        Ancak 2018 seçimi sonrası Genel Kurul yönetiminde kadının adı kalmadı, 4 parti de erkek aday çıkardı.

        Gök, aday olmayacağını açıklarken “CHP’ye bir kadın yaraşır…” demişti, ancak bugün yapılan seçimde yarışacak kadın aday çıkmadı.

        MHP’nin yukarıda da belirttiğim gibi değiştirme ihtimali gözükmüyor; hatta muhalefet de tercihini tutumu nedeniyle Başkanvekili Celal Adan’dan yana kullanıyor.

        AK Parti’de Başkanvekilliği görevini ise Sadi Bilgiç yürütüyor; orada bir değişim olup olmayacağı veya bir kadının gelip gelmeyeceğini kestirmek ise bu aşamada zor…

        Diğer Yazılar