Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        BİR süredir özellikle sosyal medyada ABD ordusuna ait silah yüklü TIR’ların ve askeri araçların Irak’tan Suriye’ye silah taşıdığından söz ediliyor.

        Bu silahların YPG’ye veya uzantısı Demokratik Suriye Güçleri (DSG)’ye destek amacını taşıdığını ileri sürüyor.

        ABD’nin uzun süredir silahla donattığı YPG’ye yeni silah yığınağı yapmasının anlamı ne olabilir?

        Günlerdir kafama takılan sorunun yanıtını dün Arap News Haber Sitesi’nde buldum...

        Madem, Türkiye sınırında, Cizre’nin hemen dibinde yeni bir üs kurmak için bu taşıma faaliyetini yürütüyormuş.

        TIR’ların gittiği adres de Cizre köprüsünü geçip yukarı doğru tırmandığınızda Dicle Nehri’nin hemen ötesinde, bağırsanız duyacak uzaklıkta bulunan Ayn Divar köyüymüş.

        Ayn Divar köyü denilen yerleşim aslında sınır çizilince yarısı Suriye’de kalan Çavuşköy’ün diğer parçası…

        TÜRKİYE SINIRINA ÜS

        Rusya, ABD, Şam yönetimi ile YPG’nin varlık alanı olan Haseke’nin Anadolu’ya doğru uzanan dil şeklindeki coğrafyasının en sonunda bulunan Al Malikiye ilçesine bağlı bir köy...

        Yani üç tarafı Türkiye sınırı ile çevrili…

        Ayrıca ABD’nin de kabul ettiği, hatta ortak devriye görevi yapılması konusunda uzlaşıp, son anda vazgeçtiği Türkiye’nin tayin ettiği 30 kilometrelik güvenlik bandının içinde bulunuyor.

        REKLAM

        Dolayısıyla Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) Bölgesi’nde üsleri olan ABD, Türkiye’nin Rusya ile devriye görevi attığı güvenli bölgeye neden üs kurmak ister?

        Arap News’ın haberine bu soruya önemli bir kaynaktan aldığı bilgiyi aktararak yanıt veriyor…

        Washington’da ve Pentogan’da askeri kesimlerle sağlam ilişkisi olan, güvenlik çalışan akademisyenlerin tanıdığı Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nün Hükümet İlişkileri Bölümü’nün Direktörü Nicholas Heras, ABD'nin yeni üs için Ayn Divar'ı seçmesinin stratejik bir nedeni olduğunu beliriyor.

        Pentagon’un gelecek niyetlerini iyi bilen birisi olarak da tanınan Heras, “ABD’nin Kuzeydoğu Suriye’deki varlığını uzun vadeli kılmaya yönelik bir adım” olarak değerlendiriyor.

        Devamında şu önemli veriyi dile getiriyor:

        “Üs, IKBY'den Suriye'nin kuzeydoğusuna en önemli geçiş noktasının yakınında olacak; burası, IŞİD (DAEŞ) ile savaşta Suriye'ye ikmal ve takviye girişi için en çok kullanılan yol…”

        Burada da kalmayıp devam ediyor:

        "Ayn Divar bir ileri operasyon üssünden ibaret, İncirlik'in ölçeği, imkânları ve kalıcılığına sahip bir üs değil… İncirlik, yarım yüzyılı aşkın süredir NATO planlamasının önemli bir parçası olan büyük bir tesis. İncirlik'in stratejik amacı var, o da NATO operasyonlarını büyük güç olan rakibe, özellikle de Rusya'ya karşı desteklemek..."

        DAEŞ HİÇ OLMADI

        Bölgeyi bilmeyen birisi olsam inanacağım; ancak DAEŞ bu bölgede hiçbir zaman olmadı ki!..

        Sadece 2015 yılında Haseke’ye güneyden saldırdı, 50 kişiyi katletti kente girmeyi başaramayıp geri çekildi…

        Bu bölgede de DAEŞ’in ayak basmadığı nadir bölgelerden biri olarak kaldı.

        REKLAM

        Çünkü Rusya ve ABD, Şam ve YPG’nin birlikte varlık gösterdiği alan olduğu için DAEŞ’in buraya adım atması söz konusu dahi olamadı.

        Hafızama güvenmeyip, bölgeyi iyi bilen araştırmacılardan ORSAM’dan Oytun Orhan’a sordum, “Hiç olmadılar, olmalarına da bundan sonra imkân yok” deyip ekledi:

        “Üssün kurulacağı bölgede IŞİD’in (DAEŞ) olması mümkün değil, üç tarafı Türkiye ile çevrili. Buraya kuruyorsa amacı belli, YPG ile IKYB arasındaki geçişi güvenceye almak, Fişhabur kapısını rahat hareket edilir kılmak ve Türkiye’nin YPG’ye yönelik baskısını kaldırmak…”

        Zaten üssün kurulacağı yer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyon gerçekleştirdiği Gara Dağlarının bitiminde yer alan Fişhabur sınır kapısının kuzey batısında bulunuyor.

        Bu da gösteriyor ki amaç Gara’nın altında uzanan Irak’taki bölgede varlık gösteren PKK’nın diğer adıyla YPŞ (Şengal Savunma Güçleri) ile YPG arasındaki bağın işlemesini sağlamak.

        Bunu da DAEŞ ile mücadele için yapılıyor görüntüsü altında sunmak…

        ABD VE RUSYA YIĞINAK YAPIYOR

        Muhalif kanatta bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin aktardığına göre ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait 50 zırhlı araç ve kamyondan oluşan ilk konvoy geçen hafta üssün kurulacağı Ayn Divar bölgesine gelmiş.

        Oytun Orhan, Biden’ın seçimi kazanıp ABD Başkanı olduğunun ilan edildiği gün 200 kadar ABD askerinin Irak’tan bölgeye aktarıldığını belirtti.

        Rusların da buna karşılık 300 kadar askerini aynı bölgeye kaydırdığını bildiren Orhan, Ayn Divar’ın yakınında bir bölgede konuşlandıklarını, her iki tarafın da yüklü miktarda lojistik ve askeri mühimmat yığınağı yaptığı haberlerinin geldiğini söyledi.

        REKLAM

        Burada üs kurulmasının “Pençe” başlığı ile başlayan ve ardı sıra gelen birçok operasyon ile Türkiye’nin bölgede hakim olmasına karşı bir duruş olduğunu da vurguladı.

        Türkiye’nin Ovaköy sınır kapısını açıp, Türkmenlerin yaşadığı Kerkük bölgesine daha kısa yoldan ulaşmak istediği bölgede, PKK/YPG’yi koruma altına almaya yönelik bir adım olarak değerlendirdi.

        YENİ DEVLETİN ADIMI

        ABD’nin bütün bunların yanında, Haşdi Şabi ve milis güçleri aracılığıyla İran’ın bölgedeki varlığını kırmaya yönelik bir hamle olarak da yorumlanabilir.

        Ne olursa olsun, Türkiye’nin hemen yanı başında böyle bir üssün kurulması, kamyonlar dolusu silah taşınması ve asker kaydırılmasının amacı açık…

        Irak içinde Sincar bölgesinde kanton olarak başlayıp, ileride Suriye’de devletleşme çabasında olan YPG ile buluşturmak ve gelecekte konfederatif yapıyı oluşturmak.

        ADLARINI ÇOK DUYACAĞIZ

        Buna Türkiye’nin yanı sıra Şam, özellikle de bölgedeki etkinliğini gittikçe arttıran İran ne oranda müsaade eder bilinmez.

        Ancak yakın geleceğin yeni güç çatışma alanı bugünden ilan edildi; Sincar- Haseke’ye bir hat çekin çevresini kırmızı daire içine alın…

        Bugünden çevredeki yerleşimlerin adını öğrenin…

        Çünkü çok sürmez, geçmişte İdlib, Al Bab, Azez, Afrin isimlerini ne kadar çok tekrar ettiysek, yakında da Sincar, Haseke, Al Melikiye, Ayn Divar adlarını konuşur olacağız…

        Diğer Yazılar