Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ankara’da geçenlerde basına yansımayan bir tören yapıldı ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Sefer Turan’a Filistin Büyükelçisi Dr. Faid Mustafa tarafından Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas adına Filistin devlet nişanlarından “Liyakat Yıldızı” verildi.

        Basınımız, Fransızlar’ın “Legion d’Honneur”ü başta olmak üzere İtalya’dan, Almanya’dan, Avusturya’dan yahut başka bir Batı ülkesinden nişan alanları haber yapmaya pek meraklıdır. Gazete sayfalarında arada bir “Galatasaray’daki Fransız Sarayı’nda düzenlenen törende falancaya Legion d’honneur verildi” veya “Feşmekân ülkenin cumhurbaşkanı, hizmetlerinden dolayı filâncayı bilmemne şovalyesi yaptı” gibisinden haberler çıkar ama gazetelerimiz Batılı olmayan bir memleketin verdiği nişanları hiçbir şekilde görmez!

        Bizde, Avrupa memleketlerinin dağıttığı nişanların bir hayli meraklısı vardır. Türkiye ile yabancı bir ülkenin kültürlerine ve münasebetlerine karşılıklı olarak hizmet edip de nişana hakkıyla sahip olanları bir tarafa bırakarak söyleyeyim; Nişan yahut madalya almayı takıntı hâline getiren, Türkiye’de elçiliklerin kapılarını, yabancı başkentlerde de tanıdıkları bürokratların eşiklerini aşındırıp “Nişan da nişan, Allah aşkına bana bir nişan!” diye tutturan, peşinde koştukları nişana veya madalyaya kavuşunca memnuniyetlerine diyecek olmayan ve artık bulutların üzerinde yürümeye başlayan çok kişi gördüm...

        REKLAM

        Sefer Turan, aldığı nişana hakkıyla sahip olanlardandır...

        Ben, Sefer Turan’ı bundan neredeyse kırk yıl önce, Kahire’de yaşadığım 1980’lerin ortalarında tanıdım. O senelerde Ezher Üniversitesi’nde okuyordu ve Kahire’deki Türk öğrenciler arasında kitaba ve mutlaka birşeyler öğrenmeye en meraklı olanı o idi...

        Mısır’dan Türkiye’ye dönünce gazeteciliğe başladı, çok güzel ve ses getiren rapörtajlar yaptı... Meselâ, Yaser Arafat ve başrolünü Anthony Quinn’in oynadığı meşhur “Çağrı” filminin yönetmeni Mustafa Akkad ile insanî boyuttaki nefis mülâkatlarını hâlâ hatırlarım.

        Sonraki senelerde önce başbakanlık, ardından da cumhurbaşkanlığı başdanışmanı oldu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu’daki bütün temaslarında, Müslüman bir kral yahut herhangi bir Ortadoğu ülkesinin başbakanı veya çok üst düzey yöneticisi ile görüşmelerinde Sefer Turan mutlaka yanında idi.

        Mahmud Abbas, Sefer Turan’a Türkiye ile Filistin ilişkilerindeki rolünden dolayı gönderdiği nişanın beratında “Filistin ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliği ilişkilerini güçlendirmedeki rolünü, özgürlük ve bağımsızlık yolunda Filistin dâvâsını destekleme çabalarını takdir etmek için Başkan Mahmud Abbas madalyalarından Filistin Devlet Nişanlarından Liyakat Yıldızı vermeye karar verdik” diyordu...

        Filistin’in ve Kudüs’ün son şovalyesi olan dostumu tebrik ediyorum...

        Sefer Turan (sağda), Ankara’daki törende Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faid Mustafa’dan “Liyakat Yıldızı” nişanını alırken.
        Sefer Turan (sağda), Ankara’daki törende Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faid Mustafa’dan “Liyakat Yıldızı” nişanını alırken.

        Diğer Yazılar