Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gözler yarına kilitlenmiş durumda. Siyasette nefesler tutuldu. Herkes AK Parti’nin İstanbul ve ilçelerinin açıklanmasını bekliyor. Peki son durum ne? Ortalıkta dolaşan listeler doğru mu? Tüm ilçeler kesinleşti mi ve kimler sürecin içinde?

        Öncelikle şu kadarını söyleyeyim: Adaylık bekleyen hatta adaylığına kesin gözüyle bakılanlar dahil henüz kimse bir telefon almış değil. Birçok mevcut belediye başkanı ve potansiyel aday bekliyor. Herkes kendi ile ilgili bir işaret peşinde. Listenin açıklanmasına bir gün kaldı ama durum bu.

        Listeler üzerinde Başkan Erdoğan uzun zamandır çalışıyor. Anketler üzerinden kendi değerlendirmelerini yapıyor. Bu süreci Mehmet Özhaseki ile birlikte götürdü. Yer yer Binali Yıldırım ve İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak’tan yardım alıp, fikir alışverişinde bulundu.

        AK Parti’nin önemli isimleri ile akşam yaptığım görüşmeler sonucunda şunu söyleyebilirim: Henüz bütün ilçeler belirlenmiş değil. Akşam itibarı ile halen 4-5 yerde karar verilmemişti. Ancak bu gün yani cuma öğleden sonra her şey netleşecek, muhataplar aranacak ve cumartesi günkü organizasyon için yanlarında fotoğraf getirmeleri istenecek.

        3 dönem şartı bozulmayacak, aynı yerde belediye başkanlığı yapmış olanlar ya aday gösterilmeyecek ya da başka bir yerden aday gösterilecek.

        İstanbul adayı zaten malumun ilanı. Binali Bey hazır. Cumartesi günü İstanbul için düğmeye basıldıktan sonra da salı günü Ankara ve önümüzdeki hafta cumartesi İzmir’in ilçeleri açıklanıyor.

        Ancak AK Parti’den kiminle konuşsam aynı havayı alıyorum: Bu kez daha sakin, daha sessiz bir kampanya yürüyecek. Bunda hem üst üste yapılan seçimlerin yorgunluğu, hem gerginlik üretmeme politikası var.

        ***

        Sessiz sedasız kaldırılan Çevik Bir tabelası

        Önceki hafta Fatih’teki Sıddık Sami Onar Caddesi’nden başlayarak darbecilerin isimlerini bugün hâlâ taşıyan sokak ve caddeler olduğunu hatırlatmıştım. Fatih Belediyesi ilk adımı attı ve o caddenin isminin "Berin Menderes" olarak değiştirilmesi için sürecin başladığını açıkladı. Sizlerden Türkiye’nin dört bir yanından darbecilerin isimlerini taşıyan sokak, cadde ve meydan isimleri geldi ve gelmeye devam ediyor.

        İzmir’in Buca Belediyesi sınırlarındaki Çevik Bir Meydanı da bunlardan biriydi. Nasıl ki Sıddık Sami Onar gibi, Kenan Evren gibi, Sedat Celasun gibi darbecilerin isimlerinin caddelerden, sokaklardan silinmesi gerekiyorsa Çevik Bir isminin de o meydandan kaldırılması gerekiyor.

        Çevik Bir meydanı: Meydan var, isim yok.
        Çevik Bir meydanı: Meydan var, isim yok.

        Ancak edindiğim bilgilere göre şöyle bir durum var: Vatandaşlardan bu meydanın adının değiştirilmesi için ciddi bir talep geliyormuş, hatta Buca Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ne geçtiğimiz yıl konunun gündeme alınması için teklif sunmuş. Konu gündeme de gelmiş, fakat Büyükşehir Meclisi’nde Çevik Bir isminin korunmasına karar verilmiş. Yani maalesef 2019 Türkiyesinde, 28 Şubat darbesinin ana aktörü hâlâ onore ediliyor. Üstelik geçen yıl yargının verdiği müebbet hapis kararına rağmen…

        Ancak sizlerden gelen fotoğraflara göre o meydanı Buca’nın CHP’li, sevilen Belediye Başkanı Levent Piriştina yeniden yapmış, Atatürk heykelini onarmış, etrafında kırılan çocuk heykellerini kaldırmış ve Çevik Bir tabelası da kalkmış. Şu an kağıt üzerinde o meydanın ismi hâlâ Çevik Bir olsa da bunu gösteren herhangi bir işaret yok. Yukarıdan gelen dirence rağmen, vatandaşların talebi doğrultusunda bir jest olarak algıladığım bu hareketinden dolayı Buca Belediyesi'ni alkışlıyorum!

        ***

        Sıddık Sami Onar kalkacak, Cemal Gürsel duracak mı?

        27 Mayıs askeri darbesi ile devlet başkanı olan General Cemal Gürsel’in ismi de maalesef bugün hâlâ birçok yerde yaşatılıyor sevgili okurlar.

        Cemal Gürsel
        Cemal Gürsel

        Size dört cadde örneği vereyim: Ankara Çankaya Cebeci, İzmir Karşıyaka, İstanbul Pendik ve İstanbul Esenyurt’ta Cemal Gürsel caddeleri var. Hatay Dörtyol’da da Cemal Gürsel Mahallesi var. İstanbul Gaziosmanpaşa’da Cemal Gürsel İlköğretim Okulu var. Çankaya, Karşıyaka, Pendik, Esenyurt, Dörtyol ve Gaziosmanpaşa belediyelerine sesleniyorum: Bu utanca daha fazla müsaade etmeyin, bu ismi caddelerinizden, mahallelerinizden kaldırın!

        Diğer Yazılar