Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kapadokya’nın kalbi Göreme’de, milli parkın içindeki peri bacalarına adeta sürtünen otel inşaatının yıkımına başlandı. Ben de merak ettim: Yıkımların devamı gelecek mi? Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil’in bahsettiği gibi, otelin izinleri var mıydı? Varsa bu izinleri kimler vermiş?

        O bölgeyi bilirim. Çocukluğumun yazları babamın işi dolayısıyla Nevşehir, Kayseri, Ürgüp, Göreme arasında geçti. Tanıdığım turizmci ve ahaliyi aradım, Kapadokya’daki son gelişmeleri sordum.

        Otelin sahibi, 1989-94 arası Göreme’nin ANAP’lı belediye başkanı Cavit Kardeş. İnşaatın izinleri olduğu doğru ancak yalnızca belediyeden. Koruma Kurulunun verdiği herhangi bir izin yok. Esasen bölgede -ki bu tip kanuna uygun olmayan yapıların çoğunluğu Göreme’de imiş- bir çoğunun belediye izinleri var ancak Koruma Kurulu izinleri yok.

        Zira bölge halkından öğrendiğim kadarıyla geçtiğimiz kasım ayında Çevre Bakanlığı bölgenin drone ile fotoğrafını alırken yine kaçak olan bir binanın üzerini belediye, yukarıdan görünmesin diye örtmüş. O binanın sahibi de belediye meclis üyesiymiş.

        YENİDEN ADAY GÖSTERİLMEDİ

        Göreme Belediyesi AK Partili. Belediye Başkanı Nuri Cingil’in bu inşaatı cansiparane savunmaya devam etmesi şaşırtıcı. Ancak konuştuğum turizmciler ve Göremeliler’e göre yeniden aday yapılmamasının verdiği “gider ayak cesareti” bu tavrında etkili.

        DEVAMI GELMEDİ

        Hem turizm hem de çevre bakanlığı 2018’de Kapadokya’daki çarpık yapılaşmaya yönelik bir girişim başlattılar. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy bölgeyi dolaştı, fotoğraflar çekildi ve bir anda dikkatler bu bölgedeki çirkin yapıların temizlenmesine odaklandı.

        Meğer bu ziyaretin havası birkaç gün sürmüş. Hemen ertesinde belediye göstermelik 1-2 bina yıkmış, sonrasında ise kontrollerin devamı gelmemiş. Ne zaman ki sosyal medyada, şimdi yıkılan otelin fotoğrafları patlamış, Başkan Erdoğan devreye girmiş. Erdoğan Kapadokya’daki kanuna aykırı yapılaşma konusunda son derece hassas. Hepsini yıktırmaya kararlı. Zira son günlerdeki konuşmalarında da sık sık bu konuya atıf yapıyor.

        ***

        Dünyanın öbür ucundan geliyorlar

        Ürgüp’ün eski ve en meşhur otellerinden Dinler Otel ve bölgenin en üst segment mağara otellerinden Kayakapı Premium Caves’in sahibi Yakup Dinler’e Kapadokya’da son dönemde turizmin nasıl olduğunu sordum. Bana çok ilginç bilgiler verdi.

        Bu bölgeye gelenler arasında her zaman ilk sıra yerli turist. Bu halen değişmiş değil. “Yerli turistin dışında en çok hangi ülkelerden geliyorlar?” sorusunun cevabı beni çok şaşırttı. Bakın Kapadokya’ya 2018’de en çok turist hangi ülkelerden gelmiş…

        1) Çin 2) Kore 3) Tayvan 4) Malezya 5) Brezilya 6) Tayland.

        Gördüğünüz gibi hepsi Türkiye’ye çok uzak ülkeler. Ağırlık Asya. Kapadokya’ya çoğunlukla kültür ve inanç turizmi için geliyorlar. Bu ülkeler turizm literatüründe “destek rotalar” olarak adlandırılıyormuş. Türkiye’nin genelinde Arap turistler ağırlıkta ancak Kapadokya’da yok denecek kadar azlar. Yalnızca Lübnan’dan sınırlı sayıda Arap geliyormuş.

        2019’DA REKOR BEKLENİYOR

        Yakup Bey’den öğrendiğime göre 3-4 yıl öncesine kadar ana pazarlar Fransa, İtalya, Almanya, Japonya, ABD ve Avustralya imiş. Ancak bölgedeki güvenlik endişesi bu pazarı daraltmış. Şimdi bu endişe önemli ölçüde azalmış görünüyor. “Özellikle ABD ve Avrupa birkaç yıl öncesinden planlama yapan turistlerin yoğun olduğu bölgeler. Türkiye’nin algısı yine pozitife döndü ama bunun yansımasını 2020’de göreceğiz. 2020’de ABD ve Avrupa’dan gelişlerin sayısının normale dönmesini bekliyoruz” dedi.

        Batı pazarı etkilenmiş olsa da yukarıda saydığım ülkeler ve özellikle Çin’in Kapadokya turizmine katkısı büyük olmuş. Bunda THY’nin yanı sıra 2 Çin havayolunun da İstanbul’a sefer başlatmasının etkisi var. “2018 beklenmedik şekilde iyi geçti. 2019’da rekor kırabiliriz” deniyor.

        REKLAM

        ***

        Nevşehir’de “Cumhur İttifakı” değil “Cumhur Yarışı” var

        Önceki gün bir araya gelen Mehmet Özhaseki ve Sadri Durmaz’ın yaptıkları açıklamalar Cumhur İttifakı’nın genişleyeceği mesajını içeriyordu. İttifak edilen illerin sayısının 50’ye çıkabileceği söyleniyor. Bunlar arasında şimdilik Nevşehir’in adı geçmiyor.

        Ürgüp, Göreme ve Nevşehir’de kiminle konuştuysam aynı şeyi işittim: Mevcut durum değişmezse burada bırakın güç birleştirmeyi, seçim AK Parti ile MHP arasında geçecek ve birçok beldede oranlar birbirine çok yakın çıkacak. AK Parti ile MHP birbiriyle yarışacak.

        Nevşehir’de birçok ilçe ve beldede CHP aday çıkarmadı, bazı yerlerde İYİ Parti’nin de adayı yok, HDP zaten aday çıkarmadı ve bölgede yok denecek kadar az. Dolayısıyla AK Parti ve MHP başta Ürgüp ve Göreme olmak üzere birçok yerde kıyasıya yarışacak.

        REKLAM

        ***

        Bu kez de Paco geldi

        14 Ocak’ta, haftasonu bizim eve gelen sürpriz konuğu yazmıştım: Pablo, Yasemin’in sınıfının maskotu. Her cuma derste kura ile bir öğrenci belirleniyor ve Pablo cumartesi-pazarı o öğrencinin evinde geçiriyor.

        Bu hafta sonu da Ela’nın sınıfının maskotu Paco geldi. Öğleden sonra kapı çaldı ve… Karşımda iki gülen yüz. Yasemin ve Ela Paco’yu üşümesin diye sarıp sarmalamışlar, eve öyle gelmişler.

        Aylardır bekledikleri konuk Paco. Aman Allah'ım neşelerini görseniz… Program yapmalıymışız, Paco’ya İstanbul’u göstermeliymişiz, karnı acıkınca yemek yedirmeliymişiz….

        Yarın için Paco Bey’in şerefine ne zamandır görmek istediğimiz tiyatronun biletlerini aldık, pazar gününe kahvaltı organizasyonu yaptık, evde en sevdikleri kitapları, filmleri çıkardılar…

        Paco pembe ayıcıkla televizyon seyrediyor

        Anlayacağınız minicik ama sihirli bir dokunuş bize el attı bu haftasonu. 2 günün fotoğraflarını çekip sınıf defterine yapıştıracağız ve Ela öğretmeni ile arkadaşlarına Paco ile yaptıklarını anlatacak. Çocukların hayalgüçlerini kamçılamak ve onları mutlu etmek için minicik bir oyuncak yetiyor. Rutini değiştirecek en ufak bir şey…

        Diğer Yazılar