Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye cayır cayır yanıyor. İki gündür gelen yangın haberleriyle içim parçalanıyor. Bu görüntülere yürek dayanmaz. Üstelik dört bir taraftan… Sıcaklıklar son yılların en yüksek seviyelerinde. Böyle bir ortamda peş peşe başlayan yangınlar toplum olarak hepimizi çok üzdü.

        Yangın söndürme çalışmalarıyla birlikte yine bir uçak tartışması başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Hava Kurumu’nun uçaklarından istifade etmediği, kiralanan uçakların çok pahalı olduğu yönünde iddialar var.

        Bu iddiaları ve THK ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında bir problem olup olmadığını öğrenmek için Bakan Bekir Pakdemirli’yi aradım.

        ANTALYA VE ADANA KOZAN BUGÜN KONTROL ALTINA ALINABİLİR

        “Dünden beri 10 yangını birden yönetmeye çalışıyorum Nagehan Hanım. Çok yoğun bir tempo. Ancak sonuç alıyoruz çok şükür” diye girdi söze.

        “Ne zaman tamamen kontrol altına alınabilir Sayın Bakan?” diye sorunca “Kesin bir tarih veremem ancak bugün Antalya’yı, Adana Kozan'ı kontrol altına alabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

        Bakan Pakdemirli’ye THK ile ilgili tartışmaları sordum.

        “Nagehan Hanım devletin 4 Bakanı burada, hep birlikte canla başla çalışıyoruz. Bakın ortak bir üzüntü var, böyle günlerde milli birlik ve beraberliğe ihtiyaç varken ortaya atılan bu tartışmalara hakikaten üzülüyorum” diye başladı.

        REKLAM

        Sonra THK ile geçmişten gelen ihale sürecine dair şunları söyledi:

        “Orman idaresi her yıl ihaleye çıkar. Bu, 1986’dan beri böyle. Yangın söndürmede helikopterlere ağırlık verelim diye bir karar alınmış. Bunun yanında THK’nın envanterinden uçak da kiralanmış.

        THK’yı destekleyen 2 kurumuz zaten Nagehan Hanım. Biz ve Sağlık Bakanlığı. Sağlık Bakanlığı da THK’dan Sağlık helikopterleri kiralıyor. Yıllardır destek olduğumuz bir kuruma yönelik neden aleyhte bir tavır içinde olalım?

        "ORMAN İDARESİ PERSONELİ BU UÇAKLAR BİNMEK İSTEMİYOR"

        Ancak burada şöyle bir sorun var: 15-20 yılda biz Bakanlık olarak THK’ya 120-130 milyon Euro arası ödeme yaptık. Diyorlar ki maddi sıkıntı yüzünden uçakları yenileyemiyoruz, halbuki bu parayı başka yerlerde harcamak yerine uçakları yenileyebilirlerdi.

        Uçaklar yenilenmediği için sorun çıkarıyorlar. Mesela 3 yıl önce suya inen ama kalkamadığı için müdahale edilmesi gereken uçak vardı. Böyle olunca Orman İdaresindeki personel de bu uçaklara binmek istemiyor. 3 yıl önce uçak yerine helikopter kiralayacağız dediler.

        Yani teknik meseleler nedeniyle helikoptere ve dışarıdan uçak kiralamaya yöneldik. Bizim THK ile hiçbir sorumuz yok, neden olsun?"

        “Madem hiçbir sorun yok bu tartışmalar neden çıkıyor Sayın Bakan” diye sorunca “Maalesef THK’nın içinde siyasi bir motivasyonla hareket edenler var. Aramızı açmak, bir sorun var gibi göstermek istiyorlar” yanıtını verdi.

        Kiralanan Rus uçakları ile ilgili ise;

        “Bakın THK’nın bu bahsedilen uçakları hem eski ve bakımsız hem de saatte 12 ton su çekebiliyorlar. Bizim kiraladığımız Rus uçağı ise saatte 84 ton su çekiyor.”

        “Rus uçağının diğer alternatiflere göre pahalı olduğu yönündeki iddialara ne cevap verirsiniz?” diye sorunca da;

        REKLAM

        “Fazla bir alternatif yok, zaten bir iki adres var. Biz saatteki maliyete bakıyoruz ve maksimum alacağımız verimi hesaplıyoruz” yanıtını verdi.

        Bekir Pakdemirli yangınları söndürme konusunda dünyadan örnekler vererek Türkiye’nin bu konudaki refleksinin çok gelişmiş olduğunu söyledi. Her yıl bizde ortalama maalesef 10 ila 20 bin hektar yanıyormuş. Bu rakam oransal olarak ABD, Rusya gibi ülkelerde daha fazlaymış.

        Peki neden bakanlığın kendi yangın söndürme uçağı yok?

        Bunu da “Güzel soru, neden olmasın? Ama bunun muhatabı biz değiliz. Bugüne kadar tercih edilmemiş. Halbuki biz kendi uçaklarımızla müdahale edelim istiyoruz. Eylülde de bir ihaleye çıkacağız” diyerek cevapladı Bekir Pakdemirli.

        Diğer Yazılar