Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Taliban Hükümeti içinde ciddi fikir ayrılıkları mı var? Kavgalar ve kopmalar mı yaşanıyor? Geçici hükümet hakikaten geçici mi? Türkiye’ye ne mesajları var? Kadın meselesinde ılımlı bir çizgiye mi evrilecekler yoksa eski katı uygulamaları devam mı edecek?

        Bunlar Afganistan’daki değişimin ardından cevapları en çok merak edilen sorular. Bu soruları Taliban Geçici Hükümeti’nin sözcüsü ve dünden itibaren aynı zamanda Afganistan Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı olan Zabihullah Mücahid’e sordum.

        Kameraman arkadaşım Özgür Balaban ile birlikte dün yeniden Kültür ve Enformasyon Bakanlığına gittik ancak bu kez kapı kolay açıldı. Zırhlı duvarlardan oluşan dar koridoru bir kez daha yürüdük ve 4. Kata, Molla Mücahid’in ofisine çıktık.

        Girişte en az 10 eli silahlı Taliban mensubu kapının önünde oturuyordu. Hepsiyle teker teker selamlaştık, yaklaşık 40 dakika bize gösterilen yerde oturduktan sonra da içeriye buyur edildik.

        Mücahid yorgundu. Son günlerde çok yoğun çalıştıklarını, yapılacak çok iş olduğunu söyleyerek oturdu röportaja. Ancak konuştukça yorgunluğu gitti. Bence çok önemli mesajlar verdi. Özellikle kadınlarla ilgili soruma yanıtı çok çarpıcıydı…

        REKLAM

        - Hükümetinizin geçici olduğunu ilan ettiniz. Bu ne anlama geliyor? Ne kadar süre bu hükümetle devam edeceksiniz? Yeni bir hükümet kuracak mısınız? Ya da isimlerde değişiklik yapacak mısınız?

        Biz bu hükümetin oluşum sürecinde bir hükümet olduğunu söyledik. Henüz tamamlanmış değil. Daha çok çalışmamız, işinin ehli insanları bulmamız gerekiyor. Hedefimiz hep daha iyiye gitmek. Kurumlarda, insanlarda değişim istiyoruz. Daha iyi hizmet edecek kişileri bulmayı hedefliyoruz.

        - Hükümeti toptan değil adım adım mı değiştireceksiniz demek oluyor bu? Eklemeler yapmayı düşünüyor musunuz mesela?

        Değişim koşullara ve ihtiyaca bağlı. Şayet ihtiyaç olursa değişiklik yapacağız. Geçici hükümet ilan etmemizin sebebi aciliyetti. Devlette çalışacak kadro yoktu, hızlı hareket etmek zorundaydık. Hedefimiz güçlü bir hükümet kurmak ve halkımıza iyi hizmet vermek.

        - Hükümette kadınlara yer vermeyi düşünüyor musunuz?

        Biz kadınlar İslam’ın buyurduğu şekilde haklara sahip olsunlar istiyoruz. Şeriata dayalı bir sistem kuruyoruz. Ulemamız bu konu üzerinde çalışıyor. Bir karara varacaklar. O kararı bekliyoruz. Kadınlar şeriatla uyumlu bir şekilde halkımıza hizmet etme hakkına sahip olmalılar. Ulemanın kararı ile birlikte kadınların sosyal ve siyasi statüsü de netlik kazanacak.

        "TÜRK YATIRIMCILARIN HİZMETİNDEYİZ"

        - Ekonomi Afganistan için çok ciddi bir problem. Sorunlar büyük. Nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz?

        Ekonomimizin kötü olmasının 3 temel sebebi var.

        Birincisi bugüne kadar bütçenin çoğunun güvenlik için harcanmış olması. Para hep cepheye ve askeri kurumlara gitti. Biz artık rotamızı kavga ve savaştan projelere çevirmek istiyoruz.

        REKLAM

        İkincisi yerli yatırımcılara yeterince fırsat verilmemiş olması. Biz daha çok fırsat vermek istiyoruz. İş insanlarımıza ve yatırımcılarımıza kolaylık sağlayacağız.

        Üçüncüsü uluslararası toplumun finansal desteğinin yeterli olmaması. Aynı zamanda yabancı yatırımcılara da sesleniyorum. Uluslararası yatırım adil rekabete dayalı olacak. Afganistan’ın milli çıkarlarını gözeteceğiz. Bunun için bir plan üzerinde çalışıyoruz. Bazı bakanlıklar açık, bazıları kapalı. Hepsi açıldığında gelişmemiz çok daha hızlı olacak.

        - Türkiye ile ilişkilere nasıl bakıyorsunuz?

        Türkiye ve Afganistan’ın hep çok sıcak ikili ilişkileri oldu. Dinimiz ortak, kültürümüz ortak, etnisitelerimiz kesişiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ilişkilerimizi daha da geliştirebilir, buna inanıyoruz. Karşılıklı saygı ve ortak çıkar çerçevesinde bir ilişki kuracağımıza inanıyorum.

        - Afganistan’da yatırım yapan Türk iş insanlarına ne söylemek istersiniz? Projeleri aynen devam edebilecek mi?

        Önceliğimiz onların güvenliğini sağlamak. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Ben Afganistan'a yatırım yapan Türkiyeli her bir iş insanına teker teker teşekkür ediyorum. Biz onların hizmetindeyiz. Türkiye’deki ekonomi sektörü ile de sıcak ilişkiler kurmak istiyoruz.

        "TÜRKİYE'NİN HAVAALANINDAKİ ÇALIŞMALARINA ÇOK OLUMLU BAKIYORUZ"

        - Türkiye’nin Kabil Havalimanı işletmesini üstlenmesine nasıl bakıyorsunuz?

        Şu anda Türkiye ve Katar’ın teknik ekipleri birlikte bir tarafta, BAE’nin ekibi diğer tarafta çalışıyor. Ben Türkiye’nin orada olmasına çok olumlu bakıyorum, bu işbirliğinin çok verimli olacağını düşünüyorum.

        REKLAM

        - Hükümetinizin içinde ciddi fikir ayrılıkları yaşandığı iddiaları var. Hatta Molla Birader’in öldürüldüğüne kadar giden söylentiler dolaşıyordu. Birader bir video ile buna karşılık verdi. Siz neler söylemek istersiniz?

        Molla Birader memleketine gitmişti, orası şehir merkezinden çok uzak, internet ya da herhangi bir iletişim aracı yok. Dün Kandahar’a ulaştı ve video ile tüm iddiaları yalanladı. Zaten bu video yaşadığını ve iyi olduğunu kanıtlıyor.

        Bakın ortada çok yalan bilgi var. Hükümet üyeleri arasında eşine zor rastlanır bir uyum ve birliktelik mevcut. Yönetim konusunda herhangi bir fikir ayrılığı yok.

        - Bu kadar uzun mücadeleden sonra hedefe ulaşmış olmak size ne hissettiriyor?

        Bizimki çok kutsal bir görevdi. Önce işgali sonlandırmayı hedefliyorduk. Allah'a çok şükür bunu başardık. İkinci hedefimiz İslami bir hükümet kurmaktı. İslami prensiplere dayalı bir yönetim istiyorduk. Bunların hepsi oldu. Şimdi tüm gücümüzle bu görevi tamamlamaya çalışıyoruz. Halkımıza ve Allah’a karşı sorumluyuz.

        Diğer Yazılar