Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        6’lı Masa’nın neye karar verdiği, liderlerin hangi konularda uzlaşmaya vardığı, hangi konuların tartışmalı olduğu gibi soruların cevapları giderek daha muğlak hale gelmeye başladı.

        Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu konuşmaya devam ederse işin içinden iyice çıkamaz hale geleceğiz.

        Sayın Davutoğlu iyi bir akademisyen, dürüst ve sözünün eri bir lider ancak bir siyasetçi için fazla duygusal. ‘Küçük parti’ vurgusuna hep çok reaksiyon gösteriyor, bu da soğukkanlılığını yitirmesine sebep oluyor. İyi niyetli açıklamalar yapsa da sonuç pek iyi olmuyor.

        Acaba diğer 5 partide Davutoğlu’nun açıklamaları nasıl yankı buluyor?

        Dün bunu araştırdım… Partilerin içindeki havayı yokladım.

        Öncelikle 6’lı Masa’nın genel başkanları ile ilgili söyledikleri… Cumhurbaşkanı içeriden olursa 5 liderin, dışarıdan olursa 6 liderin cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı yönündeki beyanı…

        Sayın Davutoğlu televizyonda böyle bir açıklama yapacağını diğer genel başkanlarla öncesinde paylaşmış mı?

        Diğer liderlerin haberi yoktu

        Tüm partilere sordum, hiçbirinden "Evet genel başkanımızın bilgisi vardı" yanıtını almadım. Aksine. Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener ve Ali Babacan’ın Davutoğlu’nun böyle bir açıklama yapacağından öncesinde kesinlikle haberi olmadığını söyleyebilirim, Temel Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal ile ilgili teyit ettiremedim ama öğrendiğime göre onlarda da büyük olasılıkla böyle bir bilgi yoktu.

        REKLAM

        Bırakın böyle bir bilgiyi; henüz kayda geçmiş bu yönde bir karar da olmadığını söyledi CHP ve İYİ Parti’nin içinden kaynaklarım. Evet bu mesele konuşuluyor fakat kesinleşip ortak metne yansıma aşamasına gelmemiş.

        Peki öyleyse Sayın Davutoğlu neden bu yönde karar alınmış gibi konuştu?

        Buna net bir cevap vermek imkansız ancak diğer partilerin içinde 6’lı Masa’da "Bu yönde karar çıkması için bir baskı oluşturmak, kamuoyu yaratmak için" diyen çok sayıda kişi var.

        Masayı sarsmaz ama…

        "6’lı Masa’nın cumhurbaşkanı diğer liderlerin sözünü dinlemezse kriz çıkar" açıklaması da diğer partilerde şaşkınlık ve rahatsızlığa sebep olmuş. Bu bir krize evrilmeyecek, masayı sarsan bir sorun haline gelmeyecek ancak bu minvalde açıklamaların iktidara malzeme verdiği yönünde genel bir kanaat var.

        26 Ocak’taki toplantıda aday konuşulacak

        Peki 6’lı Masa şimdiye kadar tartışmalı başlıklarda neyi karara bağladı? 30 Ocak’ta aday da açıklanacak mı?

        Önümüzdeki toplantı İYİ Parti ev sahipliğinde 26 Ocak’ta yapılacak. İşte o toplantıda nihayet "Kim aday olsun?" sorusu ele alınacak. İYİ Parti’deki genel hava bu toplantının diğerlerinden çok daha kritik olacağı yönünde.

        O "Kritik" toplantıda aday konuşulacak konuşulmasına ama nihai karara varılacak mı? Varılırsa bu ilan edilecek mi?

        Bu konudaki ilk oturumda bir karara varılması oldukça zayıf ihtimal fakat şu kadarını söyleyeyim, gördüğüm kadarıyla Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik rezervlerini koruyor, o konudaki tutumunda bir değişiklik yok.

        Bravo Sayın Erdoğan!

        Bravo Sayın Erdoğan!
        0:00 / 0:00

        “Afganistan’da son dönemdeki özellikle başörtülü kızların üniversitelerde, okullarda okutulmasını engelleme anlayışını gayriinsani, gayri İslami buluyoruz. Bu kızlar burada eğitim, öğretimini almalıdır. Onlara mani bir şeyi kimse İslam’la bize tanımlamasın, anlatmasın. İslam böyle bir şeyi kabul etmiyor.”

        Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’nda yaptı bu açıklamaları.

        İslam dünyası üzerinde büyük etkisi olan bir lider Tayyip Erdoğan. Taliban Türkiye’yi ve Erdoğan’ı çok önemsiyor, geçtiğimiz yıl ve 2021’de yaptığım Afganistan seyahatlerinde konuştuğum Taliban yetkilileri hep Ankara ile ilişkilere verdikleri önemden bahsettiler. Dolayısıyla Taliban Hükümeti üzerinde etkisi en çok olabilecek isimlerin başında geliyor Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı.

        Ben önceki hafta bu köşede “Tayyip Erdoğan’ın Taliban’a çağrısı kadınların hapsolduğu kabusu bitirebilir” başlığıyla bir yazı yazmış ve Cumhurbaşkanına Afganistan’daki kız çocuklarının eğitiminin yasaklanmasına karşı bir çağrı yapmasını önermiştim. Çorbada bir tutam tuzum var mı bilmem, varsa ne mutlu… Sonuçta bu çağrı geldi.

        Sayın Cumhurbaşkanı’nı tebrik ediyorum. Bu yasağın İslam’la bağdaşmadığını söylemesi ve karşı çıkması İslam dünyasında muhakkak karşılık bulacak, Taliban üzerinde önemli bir baskı oluşturacaktır.

        İsveç'teki çirkin provokasyon

        İsveç'teki çirkin provokasyon
        0:00 / 0:00

        İsveç’in başkenti Stockholm’de PKK/YPG destekçilerinin düzenlediği Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik mide bulandırıcı eylem apaçık bir provokasyon.

        Seçilmiş bir cumhurbaşkanını ipte sallanır şekilde göstermek, bunu halkı temsil eden belediye binasının önünde yapmak bu örgütün ne kadar totaliter ve vahşi olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

        Dilerim Avrupa’da PKK şiddetini romantize ve rasyonalize eden çevreler demokrasi ve gösteri özgürlüğü ile asla bağdaşmayacak bu provokasyonu görür.

        Diğer Yazılar