Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İtalya’da Giorgia Meloni’nin, Fransa’da Marine Le Pen’in partisinin bire bir Türkiye karşılığı olan aşırı sağcı Zafer Partisi’nin Genel Başkanı Ümit Özdağ partilerinin ana hedefi olan ‘göçmen kovma’ vaadini anlatmak için hazırlattığı videoda beni de Şam’a gönderiyormuş.

        Böyle bir siyasi çizginin hedefi olmaktan şeref duyarım.

        Hayatım boyunca ayrımcılıkla, ırkçılıkla mücadele ettim.

        Türkiye’nin göçmen politikası eleştirilebilir ve eleştirilmeli ama canlarını kurtarmak için buraya sığınan göçmenleri şeytanlaştırmak, çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden hepsini otobüslere doldurup zorla geri göndermeyi vaat etmek apaçık bir şekilde gayri insani, temel insan haklarına aykırı…

        Ümit Özdağ minicik bebekleri de, 12 yıldır burada yaşayan, Türkçe’yi Arapça’dan iyi konuşan binlerce insanı da sırf kimliğinde Suriyeli yazıyor diye araçlara bindirip zorla bir meçhule göndermek istiyor…

        Bu yaklaşım Batı’da Müslümanları öcüleştiren İslamofobi’den farksız.

        Ama Özdağ’a kötü bir haberim var…

        Ne kadar uğraşsa da, yırtınsa da Suriyelilerin önemli bir kısmı artık bu ülkenin bir parçası. 10 yıldan fazla süredir burada yaşayan, Türkçe’yi ana dili gibi konuşan, burada doğmuş on binlerce çocuk, Suriye’deki çocukluğunu hiç hatırlamayan, hayat tasavvuru sadece Türkiye’den ibaret olan on binlerce genç var.

        REKLAM

        Bu insanların hayatları Türkiye’de. Suriyeli kanı taşımaları onları bu toprakların yabancısı yapmıyor. Biz çok kültürlü, çok dinli bir ülkeyiz, bizi biz yapan, zengin yapan bu. Bu ülkede üreten, çalışan, kendini bu ülkeye ait hisseden, bu ülkeyi seven herkesi bağrına basan bir ülke Türkiye. Vatanseverlik bu vatanı seven herkesi, kökenine bakmaksızın sevmektir, Zafer Partisi’nin reklamında söylendiği gibi Suriyeli diye insanları kovmak değil. Aksine böyle ayrımcı bir yaklaşım

        bu toprakların ruhuna ihanet…

        Sevgili Özdağ kabuslar görecek ama Suriye kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yarın öbür gün bu ülkede hakim de olacaklar, bürokrat da olacaklar.

        Kendisini bu gerçeklere yavaş yavaş alıştırmasında fayda var…

        O videomuz Afganistan’da rekor kırıyor

        Dün Zafer Partisi’nin beni hedef gösterdiği ‘reklam’ın dolaşıma girdiği saatlerde telefonuma Afganistan’daki dostlarımdan bir video düştü (merak edenler sosyal medyadan bulabilir). Sonra da art arda telefonlar gelmeye başladı. Teşekkür ediyorlar, duygusal konuşmalar yapıyorlar…

        Meğer bizim sevgili Muharrem Sarıkaya ve Şaban Sevinç ile birlikte Habertürk TV’de Ümit Özdağ’ı konuk ettiğimiz ve Özdağ’ın yine beni hedef aldığı Ekim 2021’deki yayından bazı kesitler alıp, Farsça çevirisi ile dolaşıma sokmuşlar. Özdağ’ın ayrımcı vaatlerinden bahsettiğim bölümlerden oluşan video Afganistan’da viral olmuş.

        Ümit Bey Suriyelileri zorla otobüslere bindirip meçhule gönderme vaatlerinde bulunmaya devam etsin.

        Ben kimsesizleri, vatansız bırakılmışları, kaderlerini burada yaşamak için ülkemize sığınan kadersizleri savunmayı ve etnik kökeninden bağımsız olarak ‘insan’ı sevmeyi sürdüreceğim.

        HDP adayını birkaç haftaya açıklıyor

        HDP adayını birkaç haftaya açıklıyor
        0:00 / 0:00

        HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın Fatih Altaylı’nın programında hem 6’lı Masa ile diyaloğa açığız hem de aday çıkarma konusunda geri adım atmayacağız demesi bazı çevrelerde "HDP yine de ortak adayın ismine göre aday çıkarmaktan vazgeçmek için kapı aralıyor" diye yorumlandı.

        Ben Sancar Teke Tek’te konuşmadan iki gün önce HDP kulislerini yoklamış ve o sırada hala Kılıçdaroğlu ya da İmamoğlu’nun aday olması senaryosunda aday çıkarmama ihtimalinin konuşulduğunu öğrenip bu köşede yazmıştım.

        Ancak gördüğüm kadarıyla aradan geçen birkaç gün içinde parti kararını tartışmasız bir şekilde kesinleştirdi.

        Dün HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve partinin önde gelen isimlerinden Tayip Temel ile konuştum.

        Temel “Merkez Yürütme Kurulumuz bugün toplandı Nagehan Hanım ve Mithat Hoca ile Pervin Hanım’ın çıkışlarının uygun olduğuna karar verdik. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak çalışmalarımızı hızlandırdık.” dedi.

        Tayip Bey’e "İsim ne zaman kesinleşir?" diye sorunca “10 gün içinde bir aday ile çıkarız” yanıtını verdi. Şayet öyle ise HDP 6’lı Masa’nın adayından önce kendi adayını açıklamış olacak ve kesinlikle geri adım atmayacağının altını çiziyor.

        Meral Danış Beştaş'a aynı soruyu sorduğumda biraz daha geniş bir zaman dilimini işaret etti. O da en hızlı şekilde karar vermek istiyoruz dedi ama "Hızdan ne kadar süreyi kast ediyorsunuz?" diye sorunca "Birkaç hafta içinde adayı kararlaştırıp açıklarız" yanıtını verdi.

        REKLAM

        Meral Hanım ile konuşurken HDP’nin 6’lı Masa’nın partilerine yönelik tutuk halinden rahatsızlık duyduğunu çok net hissettim. Açık bir şey söylemedi ama "Sonuçta biz de bir partiyiz. Kendi yolumuzda yürüyoruz. Kimseye yakınlaşmaya ya da başkalarına göre geri adım atmaya ihtiyacımız yok. Biz bu işin kurucu unsurları arasındayız" cümlelerini kurdu.

        Ben "Ama sizin aday çıkarmanız seçimi büyük olasılıkla ikinci tura taşıyacak, ikinci turda Tayyip Erdoğan’ın şansının 6’lı Masa’nın adayının karşısında artacağı yönünde yaygın bir kanaat var, siz Cumhurbaşkanı’na o yolu açmış olmayacak mısınız?" diye sorunca iddialı bir siyasetçi cevabı verdi: "Nagehan Hanım ikinci tura Erdoğan’ın karşısında biz çıkacağız ve kazanacağız."

        Elbette yapılan hiçbir anket böyle bir olasılığa işaret etmiyor ama Beştaş’ın bu cümlesi HDP’nin aday konusundan feragat etmeyeceğini açık seçik ortaya koyuyor.

        Kısacası cumhurbaşkanlığı seçimleri kesinlikle ikinci tura kaldı…

        Diğer Yazılar