Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Malum birkaç gün önce İTO seçimleri vardı.

        Seçimler Canan Kaftancıoğlu ile Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle de çok konuşulmuştu. Ahmet Mahmut Ünlü , İTO seçimlerinde oy verecek şirket sahiplerine mevcut başkan Şekib Avdagiç'i desteklemeleri çağrısında bulunmuş Kaftancıoğlu da kendisine şöyle cevap vermişti: "Görünen Nükteli Ahmet Hoca ve destekledikleri zor durumda:) Nükteli ve benzerlerine haksız ihale, iş vermenin sevap kabul edildiği zeminde akıl, ahlak, adalet zemininde kalmanın günah sayılması çok anlaşılır. Nükteli, Jetski’ye ters binip kaçmak yok ama.”

        Sonuç bu iddiaya yaraşır biçimde olmadı fakat.

        Zor duruma düşen Cübbeli değil.

        Zira Cumhur İttifakı’nın desteklediği mevcut başkan Şekib Avdagiç mecliste çoğunluğu alırken muhalefetin desteklediği Değişim Grubu hedeflediği sonucu elde edemedi.

        PEKİ NE OLDU DAHA DOĞRUSU NE OLMADI?

        81 komite 627 meclis üyesi bu seçimle belirlendi. Tüm sandıklarda birden fazla liste yarışırken, başkan adayları Şekib Avdagiç ve Murat Kalsın’ın yanı sıra bazı sandıklarda "İTO’da Değişim Grubu" listeleri de yarışa dahil oldu.

        Mevcut Başkan Şekib Avdagiç, yarışa turuncu liste ile katılırken, iktidara yakın olsa da ‘kutuplaştırıcı politikaları yanlış bulduğunu söyleyen’ ifadesiyle tanıtılan Murat Kalsın, kırmızı liste ile yarıştı. Başkan adaylığı için Saadettin Saran ve Atilla Bingöl’ün adının geçtiği İTO’da Değişim Grubu ise mavi liste ile yarıştaydı.

        Katılım da yüksekti rekabet de. Önceki yıllarda ortalama 30 bin kişinin katıldığı İTO seçimlerine bu yıl katılım 50 bin kişiden fazla oldu. Trafiği kilitleyenler, yetki belgesi için sıraya girdi, belgeyi son anda alıp koşarak oy vermeye gidenler, alamayıp oy veremeden geri dönenler derken epey bir curcuna yaşanmış olduğu medyaya da yansıdı.

        15 Kasım da başkanlık için seçim var.

        Lakin an itibariyle durum şu:

        Şekib Avdagiç’in listelerinden 195 üye 273 kişilik meclise girdi.

        Nitekim kendisi de şu açıklamayı yaptı: "195 meclis üyesi ile açık ara kazandık. (…) 81 meslek komitesinde, kahir ekseriyetle seçimi kazanmış bulunuyoruz. İstanbul iş dünyası, son 4 yılda ortaya koyduğumuz icraatları onaylamış, aynı hız ve rotada bize yeniden güç vermiştir”

        Muhalefet basınında “Seçime katılım oranını artırmak için organize olan gruplar, adeta bir seçim provası yapar gibi.” şeklinde cümleler kurulması tesadüf değildi oysa.

        Tam olarak bu gözle bakılıyordu.

        Peki ne oldu?

        Hezimet.

        Başarısını ilan eden ise Cumhurbaşkanı Erdoğan için ‘siyasi büyüğümüz’ diyen ve ‘Biz onun politikalarını desteklemekle ilgili bir sorumluluk hissediyoruz’ diyen Şekib Avdagiç.

        Aslında düşünülürse çok manidar bir sonuç.

        Bu İTO seçimi 2023 seçiminin provası ise eğer, hem de İstanbul’da hayat azami ölçüde zorlaşmışken, ekonominin bu kadar kötü gittiği esnafın kan ağladığı konuşulurken firması işletmesi olan ne kadar ticaret erbabı varsa gidip AK Parti’ye yakın olan üyeleri meclise sokmak için oy kullanmış. Ya da muhalefet, yani altılı masa partileri tüccarı esnafı organize edememiş ama Cumhur ittifakına bağlı olanlar bastırmış, çalışmış.

        Nitekim sebep örgütlenme eksikliği, rehavet ve 6’lı Masa’nın bazı komitelerde farklı listeleri desteklemesi olarak gösteriliyor.

        Sorduğum, konuştuğum bazı kişiler CHP ve İyi Parti’den bu iş için görevli isimlerin İTO seçimi için doğru bir şekilde çalışmadıklarını ve altılı masadaki diğer partileri örgütleme çalışmalarına dahil etmediklerini söylüyor. Tam olarak Gelecek, Deva ve Saadet’in kalemi olacak bir işte bu üç partiyi muhalefetin listesi için destek sağlama çalışmalarına dahil etmemek neyin kafasıdır?

        İTO seçimi, eğer 2023 seçimlerinin provası ise bu durum bize şunu gösteriyor: Cumhur İttifakı partileri, taraftarlarının oylarını konsolide etmek için var güçleriyle çalışır, organize olurlarsa sonuç tüm olup bitenlere rağmen Cumhur İttifakı lehine çıkabilir.

        Diğer Yazılar