Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Adaletsizliği, hukuksuzluğu engelleyecek cesareti ve gücü bulabilmek için bilimle, sanatla, tarihle yoğrulmalı insan beyni. Sadece kararlı insanlar için yeni başlangıçlar vardır. Çünkü başlangıcın sihrine inanırlar ve elbette ki tarihi onlar yazarlar. Evrensel kimliğiyle dünya çapında saygın liderimiz Mustafa Kemal Atatürk en güzel örnektir buna.

        Sokaklar, meydanlar ve yollar yeniden başlamak için hep vardır. Oradadır. Yasaklar, engeller, tehlikelere inat bekler. Çünkü bilir ki, tarih yazmada en büyük pay, halkını sarıp sarmaladığı o görkemli gövdesindedir.

        15 Temmuz 2016’da demokrasiye sahip çıkmak için canı pahasına sokaklara inenlerle, adalet talebiyle canı pahasına 9 Temmuz 2017’de sokağa inenler arasında hiçbir fark yoktur.

        Halkın buluştuğu tarihi her iki olayda haksızlık karşısında susmayanların, herkesin yaşam hakkı olduğunu savunanların, demokratik ve laik bir ülkeden yana tavır koyan milyonların ortak sesidir.

        Kötü niyetliler, siyasi beklentilerle birini diğerinin ötekisi yapmayı amaçlasa da halk denilen kitle hayatın ta kendisidir, gerçek öznedir. Önce insan sonra farklı renklerde, siyasi görüşlerde, yaşam tarzlarında, inanç ve mezhepte bireyler olarak çok değerlidir. (Tabi demokrasi adına askerlerimize vahşice saldıranların ne bu ülkenin güzel insanlarıyla ne de demokrasiyle uzaktan yakında alakası olmadığını da hep birlikte gördük.)

        ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ

        O tarihi 15 Temmuz gecesinde demokrasi için sokağa inenlere bu ülke çok şey borçludur. Hayatta olanların da kaybettiklerimizin de hepimizden alacaklı bir hayatı var. Onların bıraktığı Türkiye’den bugünlere geçen süreci elimiz vicdanımızda bilimin aydınlığında çok iyi sorgulamalıyız. Yükümüz ağır.

        Hukukun eşit ve adil bir şekilde herkese dokunmasında ısrarcı olmalıyız.

        Demokrasi nöbetleri gerçek değerine ancak hak, hukuk ve adalet kararlılığıyla duruş sergilendiğinde ulaşacaktır.

        Yunan edebiyatında “Göklerin Tanrısı” olarak karşımıza çıkan Zeus tam da bu noktada ne de güzel söylemiştir:

        Kendini yontmayı unutma. Kendi kabuğunu kendin soyabilirsin. Kendi özgürlüğünü kendin dışarı çıkartabilirsin. İnsan biraz da kendi emeğidir.”

        15 Temmuz şehitlerini saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.

        Diğer Yazılar