Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        PAZARTESİ akşamı sakin başlayan çalışma haftasını sakin bir şekilde sonlandırmak adına Onur Saylak’ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi ‘Daha’nın gösterimine gittim. Film hakkında Hakan Günday’ın aynı adlı romanından uyarlanması ve yabancı film festivallerinde ilgi çekmesi dışında bir bilgim yoktu açıkçası.

        Salonda ışıklar sönüp gösterim başlayınca bizi gerilim dolu bir yolculuğa çıkardı Onur Saylak. İnsan kaçakçılığı yapan babasının yanında çalışmaya zorlanan küçük bir çocuğun hikâyesini anlatırken hepimizi sarstı. Sevme yeteneksizi bir babanın çocuğuyla ilişkisini izlerken oldukça rahatsız oluyorsunuz ama film bu ilişkiden ibaret değil. Gündelik hayatta sıkça rastladığınız, belki hallerine üzüldüğünüz, belki acıdığınız, belki de sinir olduğunuz göçmenlerin ülkelerinden kaçabilmek için ne kadar zor bir evreden geçtiklerini izlemek hayli zor. Saylak’ın kamera açıları, mültecilerle beraber kapana kısılmış duygusunu yaşatıyor. Bu yollardan geçerken insan olarak kalabilmenin ne kadar zor olduğunu anlıyorsunuz.

        Ahmet Mümtaz Taylan gaddar baba rolüyle sinirinizi bozarken, ergenliğe yeni giren oğlu rolündeki Hayat Van Eck sizi şaşırtıyor. Bu yaşta böyle bir performans izleyince, genç oyuncunun yeni işini merak ediyorsunuz. Sinemalardaki komedi hâkimiyetine biraz ara verip hayatla yüzleşmek isterseniz, ‘Daha’ bu cuma vizyonda.

        ***********

        FERZAN ÖZPETEK SUNAR

        SERRA Yılmaz’ın ilk yönetmenlik denemesini izleyeceğimiz ‘Cebimdeki Yabancı’nın fragmanı Sezen Aksu destekli şarkısıyla yayına girdi. Türkiye’de bir anda fenomen olan 2016 çıkışlı İtalyan filmi Perfetti Sconosciuti’nin uyarlamasına neden ihtiyaç duyulduğuna filmi izleyince karar vereceğiz herhalde. Film vizyona girmedi ama dedikoduları başladı bile.

        İddialara göre asıl filmin yönetmeni Paolo Genovese, Ferzan Özpetek’le bir ara çalışmış. Ferzan Bey eski öğrencisinin filmini yeniden çekmiş gibi görünmemek için filmi Serra Yılmaz’ın yönetmenliğine yöneltmiş ama kontrolü elden bırakmamış tabii.

        Afişin en tepesinde yer alan ‘Ferzan Özpetek Sunar’ ibaresinden de ağırlığı hissediliyor. Zaten çok iyi çekilen yakın tarihli bir filmin uyarlamasını yapmak ayrı bir cesaret. Sırf bu durum bile filme karşı meraklanma katsayısını artırıyor.

        ***********

        BEKLENEN YASA

        BEKLENEN şarkı, beklenen sevgili kalıplarına alıştık ama bu sefer dört gözle beklediğimiz şey bir yasa! Her gün çeşitli kaynaklarla ruhumuza ulaşan hayvanlara işkence haberlerinden delirmek üzereydik ki Adalet Bakanlığı’nca Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklikler yapıldığı açıklandı.

        Yeni yasaya göre sahipli veya sahipsiz hayvana eziyet edenler ya da öldürenler 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. Nesli tükenmekte olan hayvanları öldürenler de 7 yıla varan sürelerde ceza alabilecek. Hayvan dövüştürenlerin de 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacağını mutlulukla bildiriyorum. Belki bu ruh hastalarının akılları başına gelir, ne dersiniz?

        ***********

        OLAN BİTEN

        - Hakan Peker estetik iddiaları konusuna açıklama getirdi. Spor çıkışı soğuk havadan dolayı yüzü ödem yapmış! Kiloları alıp alıp “Bugün çok ödemim var” diyen kız arkadaşlarıma bir anlam veremezdim, Hakan Bey’in açıklaması da bu yönde olmuş sanki.

        - Her iki ayda bir ‘Münir Özkul’u kaybettik’ iddiası ortaya atılır, küçük bir şok yaşardık. Şimdiyse efsane oyuncuyu kaybetmiş olmanın gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız. Durum hayli üzücüyken evini şu almıştı, hastane parasını bu ödemişti gibi konuları da rafa kaldırmak gerekmiyor mu?

        Diğer Yazılar