Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yapılmasın, hattaFetullahGülen asla Türkiye’ye iade edilmesin, Amerika’daki korunaklı hayatını yaşamaya devam etsin diye yoğun bir kampanya sürüyor. NBC News geçen hafta ortalığı karıştıran bir haberle Türkiye’ninTrump’laGülen pazarlığı yaptığını iddia etti. Anında yalanlanan habere göre Amerikan tarafı Türkiye’yeSuudi Arabistan üzerindeki Cemal Kaşıkçı baskısını azaltmak için Gülen’i iade etmeyi önermiş.

        İki devlet arasında milli güvenliği ilgilendiren pazarlıkların kapalı kapılar ardında yapılması, her türlü ihtimalin tartışılmasıdoğal.Devletler arası gizliliğin nedenimuhtemel bir operasyonu her iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde yürütmek. Türkiye elindeki her türlü kozu devletin bir numaralı düşmanı FETÖ lideri için kullanacak elbette; sonuçta diplomasi böyleyürüyor.

        Önemli olan en sakin ve kitabına uygun bir şekilde işleyişi götürmek.

        Bu gibi sızıntı haberlerin ise tek bir amacı var: Süreci baltalamak. Nasıl MİT’in Oslo pazarlığı basınaFETÖ’cüler tarafından sızdırıldıysa NBCNews’ünbu kadar iddialı bir senaryoyu haberleştirmesi de Beyaz Saray’ın elini kolunu bağlamamaksatlı.

        Basın daha önceTrump’ızor durumda bırakmak için göreve geldiğinde danışmanı olarak görev yapan ve Türkiye’ye para karşılığında lobicilik yapan MichaelFlynn’ideşifre etti,sonunda görevden alındı.Flynnhala koltuğunu korusaydıFetullahGülen çoktan Silivri Cezaevi’nde olacaktı halbuki.

        GÜLEN’İ ABD’DE KORUYANLAR VAR

        Bugüne kadarTürkiye’nin Gülen’in iadesine yönelik stratejileri Amerikan devletinin iç çekişmesine kurban gitti.

        NBC News sızıntısından anlaşılansa ABD içinde hala bir kliğin Gülen’i koruduğu.BirkısmıFETÖ’cülertarafından besleniyor olabilir; silah lobisi, sigara lobisi gibi büyük bağışlarla satın alınan siyasetçiler ABD’de epey yaygın sonuçta. FETÖ de yıllar içinde oyunun kurallarını öğrendi, bölge temsilcilerinden başkan adaylarına kadar yıllardır bağış yapıyor. Ayrıca lobicilik faaliyetlerinde de epey tecrübe kazandılar, kendilerini Kongre üyelerine, basına, üniversitelerine mağdur gibi tanıtmayı, insanları kandırmayı beceriyorlar.

        New York Magazine mesela geçenlerde Gülen’den “muhalif figür” olarak bahsediyordu, New York Post ise “Türk hükümetine eleştiriler getiren” diye… Sanki Gülen devleti ele geçirmek isteyen bir terörist değilde,düşünceleri yüzünden sürgüne götürmek isteyen biri.

        Ancak bir grup daha var, onların tek derdiTrump. Türkiye ya da Gülen umurlarında değil, amaçTrump’ıbir şekilde görevden indirmek ve sivil darbeyle Beyaz Saray’ı ele geçirmek. Zaten devlet içinde, Beyaz Saray’da bu kadar sızıntı olması da bunun işareti.

        TRUMP’A KALSA İŞ KOLAY

        ZiraTrumpiçin Gülen’in bir çöp kadar değeri yok.GreenCard sahibi olması falan umurunda değil, çıkarları gerektiriyorsa kurtulmak ister. CemalKaşıkçı’nınölüm haberini alır almaz Suudi parasından bahsetmesi deTrumpiçininsan hayatının bileönemi olmadığını gösteriyor zaten. Sırtındaki yükten kurtulmaya kararlı, kendi terazisinde de Türkiye’yle iyi geçinmek “derinABD”ninkoruduğu Gülen’i korumaktan daha ağır basıyor. Tabii şimdilik,çünküABD de Başkan da kaypak.

        Gülen er ya da geç iade edilecek, orası kesin.

        Bunun zamanlaması iseTrump’ınABD’deki gücüne bağlı. 2020’deki seçimlerde ikinci döneme seçilirse (ki göstergeler bu yönde) Türkiye’nin işi kolaylaşır. ABD’de bir hükümet krizi anında ise Gülen biraz daha zaman kazanır.

        ***

        Benim kuşağımı en çok etkileyen film 25 yaşına bastı

        Nisan veMayısayında New York’ta yapılacakTribecaFilm Festivali “gençlik filmi” kategorisinde sayılabilecek“Reality Bites”ın 25. yılını kutlayacak. Filmin hem yönetmeni hem de oyuncusu BenStiller’labirlikteEthanHawke,Winona RyderveJaneaneGarofalo’nunda aralarında olduğu tam kadroda gösterimde olacak.

        Son günlerde bundan daha heyecanlı bir haber almadım.

        Lisedeykenziyarete gittiğim bir Amerikan üniversitesinin yatakhanesinde bir kış günüVHS’ten izlediğim“RealityBites”hayatımdan hiç çıkmadı.DVD’sini eskittim, DVD’ler tarihe karıştıktan sonra da sakladığım az sayıda filmden biri. Hemen her sahnesini bilmeme rağmen her an lazım olabilir, tekrar izlemem gerekebilir diye.

        DöneminMTV,Gap, 7/11’in “BigGulp” içeceğigibi sembolleri,koleksiyonerlerinmeraklı olduğuaksiyon figürleri, “Biri Bizi Gözetliyor” kültürünün başlangıcı, kitaplardan alıntılar yaparak laf yapıştırmakgibi temalarlaEthanHawke’ın sevgilisi LisaLoeb’ın“Stay” şarkısını ezberlettive hiç bilmeyen bir kuşağa PeterFrampton’ıtanıttı film.

        Tabii fazlasıyla Amerikan kültürünün ürünü;Nirvana,PearlJam gibi grupların çıktığı90’larda Amerika’da genç olmanın filmi.

        Ben yapmadım ama o yıllarda telefonu “MutsuzluğumuzunKışı’nahoşgeldiniz” diye açanlar olduğuna eminim.

        Geçen seneSXSW’teEthanHawke’lakonuştuğumda bu film yüzünden X Kuşağı’nın poster çocuğu olarak anılmaktan ne kadar sıkıldığını söylemişti. Ancak zamanlaTroyDyer karakterini nasıl sahiplendiğini, kendinle barıştığını söyledi. “RealityBites”ınbugünlere bir klasik olarak kalmasından, bizim kuşağı bu kadar çok etkilemesinden o daartık memnundu.

        TroyDyerher şeyi herkesten daha iyi bilen, sistemle kendi kendine mücadele eden ama toplumun beklentilerine karşılılık vermeyen bir asiydi. Sistemin dayatmasına karşı çıktığı için iş aramıyordu mesela, mülkiyete inanmadığından arkadaşlarının koltuğunda yatıp kalkmak ona koymuyordu. Müzisyendi ama alternatif kalmak istiyor, şöhreti reddediyordu. Tabii bu arada herkesi kendisine aşık ediyordu.

        Winona Ryder, Ethan Hawke
        Winona Ryder, Ethan Hawke

        “GünümüzünTroyDyer’ıkim sizce” diye sordumHawke’a. “Ben!” dedi. Oyunculuğa başlayan kızının “StrangerThings” provalarından geçtiğini, yeni sezonda yer alacağını, müjdeli haberi de onaWinonaRyder’ınverdiğini anlattı. Hayat böyle tuhaf tesadüflerle işliyor bazen.

        90’larda hepimizin idealize ettiği bir başka karakteri daha canlandırmıştıHawke. “BeforeSunrise”labaşlayan film serisinde Avrupa’yı trenle başıboş gezenJesse’yi. Filmin ilkinden 18 yıl sonra çekilen üçüncü bölümdeJesseve Celine evli, çocuklu ve evli-çocuklu çiftlerin girdiği türden krizleri atlatmaya çalışıyordu. Eski romantiklikten eser kalmamış, hayat fazlasıyla gerçekliğini zamanının bu genç aşıklarına da dayatmıştı.

        EthanHawkeda artık X Kuşağı’nın poster çocuğu değil. UmaThurman’layaşadığı sarsıntılı evliliğin ardından büyüdü. Sinemada güzel erkek rollerini oynamıyor, istediği konularda belgeseller, küçük bütçeli filmler çekiyor. Bu sene “FirstReformed”dakirolüyle Oscar adayı da olabilir. O dabüyüdü, izleyenler de…

        Kolay değil, üzerinden 25 sene geçmiş işte. Belki de filmi bu kadar sevmemin nedeni hepimizin ideallerini, hayallerini kaybetmediği o yılları hatırlatması.

        Diğer Yazılar