Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Karantina günlerinde günümün büyük çoğunluğu bilgisayar başında geçiyor, mutlaka New York Times’ın ana sayfası da açık oluyor ve gelişmeleritakip ediyorum.Birkaç gündür DonaldTrump’ınakşam brifinglerini kaçırdığımı fark ettim. Kriz başladığından beriTrumpdüzenli olarak -her biri şimdi şöhretli birer karakter olan- sağlık ekibiyle kameraların karşısına çıkıyor ve teker teker soruları yanıtlıyor. Tabii konuşanTrumpolduğu için bu basın toplantıları da epey eğlenceli anlara sahne oluyor. Dışişleri Bakanlığı’na “Derin Devlet Bakanlığı” demesi ya da gazetecileri aşağılaması gibi.New York Times da ana sayfasında bu brifingleri canlı yayınlıyordu.

        Birkaç gün önce brifingisitedegörmeyinceTrumpherhalde düzenli basın toplantısı yapmaktan vazgeçti düşündüm. Hayır, meğerse NYT bu toplantıları canlı yayınlamaktan vazgeçmiş. Muhalif haber kanalı MSNBC de aynı doğrultuda karar aldı. Times ayrıca Washington Post’la birlikte -Trump’ın“sahte haber” dediği medya kuruluşları-artık bu basın toplantılarına muhabir bile yollamaktan vazgeçti. Gerekçeleri “sosyal mesafe” kurallarına uyulmaması ve brifingde birinde COVID-19 tespit edilmesi.

        BASIN TOPLANTILARI TRUMP’A YARIYOR

        Brifinglerin canlı yayınlanmama sebebiyseTrump’ınatıp tutması, halka yanlış bilgi vermesi, gerçekleri çarpıtması, rakamlarla oynaması. Bu bireditoryaltercihmiş; medya etiği bağlamında bu kararı savunan onlarca gazeteci bulmak mümkün. Gazetenin eskiombudsman’ıya da başka yayın organlarının yayın yönetmenleri dahil. Gazetecinin görevi olayları bağlamında vermek, haber düzenlendikten (edit) ve yeniden yazıldıktan (rewrite) sonra ancak yayınlanmalıdır. Canlı brifingde bu ‘edit’ işlemi mümkün olmuyor veTrumpda istediği gibi kendi reklamını -üstelik de seçim yılı- bedavaya yapabiliyor.Halbuki kural çok basit: Bir kişi cumhurbaşkanı seçildiyse basın toplantısı canlı yayınlanmak zorundadır, burada bir tercih hakkı olamaz kurumların. En azından ana akım medyanın.

        Etik, yayın ilkeleri gibi bir sürü süslü bahane bulunabilir yayınlamamakiçinama hepimizin bildiği bu basın toplantılarınınTrump’ayaradığı, merkez medyanın daTrump’ın bu yükselişinden endişe duyduğu.

        Karşılarında ekranı yıllardır çok iyi kullanan verating rekortmeni bir ‘realityshow’ yıldızı var ne de olsa. 2016’da da onunla baş edemiyorlardı, öyle gözüküyor ki üzerinden dört sene geçtikten sonra bile koskoca New York Times, MSNBC falan, bu kadar beyin bir turuncu adamınrating’inigeçemiyor. Coronabrifingleri futbol maçlarını, başkarealityshow’ların sezon finallerini geçmeye başladı.

        2016 seçiminden önceTrumpmedyanın her talebine karşılık verir, her telefona çıkar, her türlü çekimin yapılmasına razı olurdu. Hillary Clinton ise medyayı tamamen dışlamış, söyleşi bile vermemişti. 24 saatlik haber bülteninin içerik açlığınınTrump’ıparlattığına dairsonradan çok günah çıkaran oldu.

        REHA MUHTAR FORMÜLÜ

        90’ların sonunda Türk medyasındaki Reha Muhtar fenomenini hatırlıyorumTrump’ıizledikçe. Muhtar’laTrump’ıntek benzerlikleriratingkabiliyetleri değil sadece. Bilgilerinin yüzeyselliği,tamamıegolarına dayanan bir özgüvenleri, kendilerini beğenmişlikleri de benzer. İkisi de son derece kutuplaştırıcı figürlerdiama ikisi de son derece zeki olduklarından tarihekarışmaları öyle kolayolmuyor.

        Reha Muhtarratingrekortmeni olduğu yıllardabaşkalarını da dövüştüğü bataklığa çekmeyi başarmıştı. Amarakip bültenler ne yaparsa yapsın, çıtayı ne kadar aşağıya çekerse çeksin onubir türlügeçemedi. ÇünküMuhtar bülteni gibi biriydi, ekrandaki bir karakter değil kendisiydi. Dahası tıpkıTrumpgibi basit, halkın anlayacağı, konuları sadeleştiren gündelik bir dille konuşuyordu. Profesör bir babanın iyi okullarda okumuş oğluolmasına rağmen üstelik.

        Eğer ana haber macerası siyasi hesaplar yüzünden son bulmasa (ayrıntıları merak eden kolaylıkla bulabilir) belki sonsuza kadar şovunu sürdürecekti. Ama gün geldi bitti.

        DonaldTrump’ında bu macerası bir gün elbette zorunlu bitecek. Ama New York Times ve benzerleri bu maceranın Kasım’da biteceğini öngörüyorlardı. Hatta garantili aday olarak hiçbir şey vaat etmeyen, kendine hayrı bile olmayan “Bunak Joe” lakaplıBiden’agazı ve desteği verip durdular. Üç haftadır Biden ortada yok, evinde karantinada.Trumpise hemrating’leritopluyor hem de halk desteğini.

        Ben de oturduğum yerde gülüyorum.

        Aralarında medyanın da olduğu müesses nizam sosyalizm tehlikesine karşıBernieSanders’ayapmadığı düşmanlığı bırakmadı. NYT halaBerniehaberleri bile yapmıyor, oysa tam da bir sağlık krizi ve ekonomik rejim çöküşü yaşanırken kampanyada söylediklerinin ne kadar önemli olduğu anlaşılmışken. Meydanı boş bulan DonaldTrumpda her gece “Ateş Hattı” programına devam ediyor, öyle gözüküyor kirating’lerinzirvesinden bir dört sene daha inmeyecek.

        Diğer Yazılar