Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Salı geceki ekran tartışmasından sonra aklımda tek bir soru dolanıyor: “Proud Boys” adlı neo-faşist ırkçı gruba “Geri çekilin, hazır bekleyin,” diyen Amerikan Başkanı Donald Trump’ın dili mi sürçtü? Trump’ın ırkçı olduğuna şüphe yok. Eskiden siyahlara ev kiralamazdı. Siyasete girdiğinde de Neo-Naziler’i bağrına bastı, aşırı sağın söylemini (ve komplo teorilerini) sık sık dile getirdi, etrafını ırkçı danışmanlarla doldurdu. Ama yine de acaba tartışmanın ateşli anları sırasında dili mi sürçtü diye bir an aklımdan geçti. İngilizce “Stand back and stand by,” dedi. Cümlenin ilk kısmı geri çekilin anlamına geliyor, ikinci kısmıysa “Hazır bekleyin,” demek. Arada ‘back’ ve ‘by’ farkı var sadece. Üstelik ona “Irkçı grupları kınayacak mısınız?” diye sorulduğunda “Hazır bekleyin,” demesi de bir tuhaf.

        Acaba yanlış mı anladım, ya da yanlış mı duydum diye başkalarına da sordum. Yanlış duymamış, yanlış anlamamıştım. Fox News’ün bile kınadığı bu cümleyi Trump da kasten kurdu, çünkü kaos çıksın istiyor.

        IRKÇILARI ÇOK İYİ TANIYOR

        Donald Trump’ı yakından takip ettikçe onun gaf yapmasının, ağzına geleni söyler gibi gözükmesinin, deliymiş gibi davranmasının hep planlı ve kontrollü olduğunu da anlamak mümkün. Bazen vücuda dezenfektan enjekte edilmesi gibi kontrolü kaybettiği anlar da oluyor, ama sonradan televizyon tartışmasında dediği gibi bunu “sarkastik” olarak açıklıyor. Gaf yapsa bile üzerine yapışmıyor, ama sanıldığı kadar da fazla gaf yapmıyor. Çoğu zaman kontrollü, ağzından çıkan kelimeleri bile bile seçiyor.

        REKLAM

        Meslektaşım Afşin Yurdakul önceki gün “Habertürk 360” programında “Kelimelerin kendi ağırlığı var,” dedi Trump’ın gururlu oğlanlarına çağrısı hakkında. Sonradan “Öyle demedim aslında,” dense de ağızdan çıkan söz çıktığıyla kalmıyor, başka bir hale bürünüyor. Nitekim oğlanlar da Trump’ın mesajını hemen aldı, televizyon tartışmasının hemen ardından sloganlarını güncelledi.

        FBI bu oğlanları beyaz milliyetçiliğine bağları olan aşırı bir grup olarak tanımlıyor. İnsan haklarıyla ilgili başka Amerikan sivil toplum kuruluşları da nefret grubu olarak konumlandırdı “Proud Boys”u. Çarşamba günü Trump’a yaptığı çağrı sorulduğunda “Kim olduklarını bilmiyorum,” demekle yetindi ve cümlesinin sadece “Geri çekilin,” kısmını öne çıkardı. Aynı Trump daha evvel de KKK lideri kendisini seçimde desteklediğinde “Tanımıyorum,” demişti, desteği reddetmeyip. Cumhuriyetçi Parti politikacıları da Trump’ın adını vermeden ırkçı nefret gruplarının kınanması gerektiğini söyledi.

        Cumhuriyetçiler de Trump da bu oğlanları çok iyi tanıyor halbuki. “Proud Boys” bir süredir partinin önde gelen figürlerinden, stratejist-danışman-her işe koşan-her eve lazım Roger Stone’un korumalığını yapıyor. Trump’ın seçim kampanyası için Wikileaks’le pazarlık yaptığı halde Rusya soruşturmasında yalan söyleyen Stone geçtiğimiz aylarda tutuklanmıştı. Rusya soruşturması esnasında mahkemede onu savunan, Stone’u “onursal üye” olarak bağırlarına basan da “Proud Boys”du.

        Bu sene Trump onu başkanlık emriyle affetti ve Stone yeniden sokaklara döndü. Şimdi aşırı sağcı yayın organlarında dolaşıp oy verme işleminde şaibe olduğuna dair komplo teorilerini yayıyor. Trump’ın oğlu Don Jr. da benzer teorileri savunuyor; ekran tartışmasının sonlarında Başkan’ın bizzat ağzından temeli olmayan şaibe iddiaları yayıldı. Stone’la Beyaz Saray arasında doğrudan bir bağ var, söyleme de etki ediyor.

        REKLAM

        Cumhuriyetçi Parti’nin resmi bir uzantısı olmasa da yıllardır sağcı ve muhafazakar politikacıların hizmetine koşan Roger Stone çok ilginç bir karakter. Zamanında gizli isimle gazeteye eşiyle birlikte cinsel fantezilerini gerçekleştirebilecekleri üçüncü bir erkek aradığına dair ilan vermişti; kriterleri kaslı, genç ve cinsel organı büyük erkeklerdi.

        50 BİN KİŞİLİK TRUMP ORDUSU HAZIR

        Tarihin ilginç dönemeçlerinde bir şekilde parçası bulunan Stone’u asıl ön plana çıkaran olay 2000 yılında Florida’daki yeniden sayım işlemiydi. Bush ve Gore arasında sadece birkaç yüz oy fark olan bu seçimde takım elbiseli beyaz erkekleri seçim kurullarına, yeniden sayım yapılan yerlere göndererek protestolar düzenlemişti. Her birine 50’şer dolar verilen, sonradan Bush’un çevresinde işe alınan Brooks Brothers çetesi polisleri “Tipimize bakın, düzgün insanlarız, bırakın içeri girelim ve protesto edelim,” diye ikna etmiş, binanın içine girerek sayımı sabote etmişti.

        Stone’un oğlanları şimdi Brooks Brothers değil daha önce İngiliz ırkçıları arasında da yaygın olan Fred Perry marka polo yaka t-shirt’ler giyiyor. Marka açıklama üstüne açıklama yapsa da “Proud Boys”la özdeşleşmekten kurtulamıyor. İşte şimdi bu oğlanlar kıyafetlerini ütüledi, geri çekildi ve haber bekliyor.

        Cumhuriyetçi Parti şimdiden sandık başına gidecek 50 bin gönüllüyü eğitmeye başladı. Avukatlar denetiminde hazırlanan video’larla seçim günü merkezlere gönderilecek bu gönüllüler telefonlarıyla seçmenin görüntüsünü çekecek, slogan atarak onları korkutmaya veya sandıktan döndürmeye çalışacak.

        Kendilerine “Trump Ordusu” diyen, aralarında “Proud Boys”un da olduğu bu tiplerin amacı özellikle Demokrat Parti’ye oy verecek seçmeni korkutmak. Siyahların yaşadığı mahallelere akın edecek bu beyaz protestocular sandık başında azınlıkları tedirgin etmeyi hesaplıyor.

        Ama bu kadarla da kalmıyor, çünkü oğlanlar seçim sonrası için de haber bekliyor.

        Bu seçimin de 2000 yılında olduğu gibi mahkemede bitmesi ihtimali var. En azından oyların yeniden sayılacağı kesin gibi. Trump işte onlara Stone üzerinden haber verecek: Gidin, yeniden sayımı sabote edin, oy pusulalarını sayan insanların üzerinde baskı kurun, valilik ve belediye önünde gösteri düzenleyin, mahkemeleri boş bırakmayın, bağırın çağırın ve kaos çıkarın. Bu kaos sayesinde de seçimi kaybetmediği halde seçimi kazanmış olsun Trump. İşte Amerikan Başkanı’nın evde tutmakta zorlandığı seçmen kitlesi bu. Uzaktan Amerika’da demokrasi var gibi gözükmesin.

        REKLAM

        Diğer Yazılar