Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Çok ünlü bir cerrahken çok büyük bir televizyon yıldızına dönüşen, bir süre sonra tıp adamı kimliğinin önüne televizyon şöhreti geçen Mehmet Öz şimdi de siyasete atılıyor. Yakın arkadaşı Donald Trump’ın yolundan gideceğe benziyor. “Reality show” yıldızından Amerikan Başkanı oluyorsa Dr. Öz’den de Pennslyvania senatörü neden olmasın.

        Ancak her işi gibi Öz’ün Pennsylvania bağı biraz karmaşık. Cleveland doğumlu, Delaware’de büyüyen, şimdi de New Jersey’de yaşayan Öz bu eyalette 1980’li yıllarda okumuş ve çalışmış. Amerikan seçimlerini takip edenler için bazen sağa bazen sola kıran Pennsylvania çok önemli. 2022’de Senato ara seçimlerinde de Cumhuriyetçi senatörün yerine seçime girmeyi amaçlayan Öz tek başına dengeleri değiştirebilir. Şu anda Demokratlar 50-50 bölünmüş Senato’da üstünlüğü beraberliği bozan Başkan Yardımcısı’nın oyu sayesinde elde etti. O yüzden tek bir koltuk bile önemli. 2022’de bu eyalet yakından takip edilecek, aday olmayı başarsa bütün dikkatler de Mehmet Öz’e çevrilecek.

        PARANIN DEDİĞİ OLUR

        Sadece şöhretiyle basında epey yer alacağını tahmin etmek zor değil. Tıpkı Trump gibi medyayı kullanmasını çok iyi bildiği için hakkında sürekli haberler yapılacak, seçmene kendini siyasetçi olarak kabul ettirecek. 2022 aynı zamanda Senato çoğunluğu için büyük paranın sözünün geçeceği bir yarış olacak. ABD’de para kazanmak için Türk olduğunu kimseye söylemeyen, ABD’deki imkanlar bitince parayı Türkiye’den kazanmak için birden Türk olduğu aklına gelen Dr. Öz de bu işleri seviyor.

        Amerikan siyasetinde paranın sözünün geçtiği ortada, senatörler de göreve gelseler dahi kendilerine bağış yapanları bir türlü kıramıyorlar. Yıllardır sigara, ilaç ve silah şirketlerinin sözünün geçmesi, ortalama Amerikalının ucuza ilaca ulaşamamasının önündeki engel paranın emrindeki bu siyasetçiler. Bu çarpık düzen kolay kolay biteceğe benzemiyor. Ama belki de bu durum ilk defa Türkiye’nin işine yarayabilir.

        Mehmet Öz seçilir mi seçilmez mi bilmiyorum, ama yeteri kadar reklam kampanyası yapılırsa belki insanları tavlayabilir. Amerikan seçmeninin bir kısmında belli etik beklentiler kalmadı. Bu yüzden Senato’da zamanında ekrandan yalan-yanlış mucize zayıflama formülleri pazarladığı için ifade vermek zorunda kalan Dr. Öz’ün geçmiş günahlarını önemsemeyebilirler. Trump’ın kadınları “orasından” yakalayan sözlerini önemsemedikleri gibi Öz’ün de ekrandan gelen karizmasına aldanabilirler.

        Senato’da THY reklamlarında oynayan bir Amerikalı Türk’ün görev yapması kağıt üzerinde Türkiye’nin bir dostu olduğu anlamına geliyor. Ama seçilirse Dr. Öz ne kadar Türkiye dostu olur? Bu sorunun yanıtı da paraya bakar. Dr. Öz anavatanın kendisine ne kadar ihtiyacı olduğunu bilecek kadar akıllı. Kongre’de Türkiye’nin tek bir dostu bile kalmadı. Senatörler S-400’ler yüzünden Türkiye’ye yaptırım kararı çıkarttı, ama aynı programa dahil olan Hindistan’ın benzer bir cezadan muaf tutulması için önerge verdiler. Kongre aynı zamanda FETÖ’nün kullanışlı figürü Enes Kanter’in cirit attığı bir yere de dönüştü; tek başına bir lobi makinesi olarak algıyı yönetiyor. Dahası Türkiye karşıtlığının sağı solu da yok. Hiçbir konuda uzlaşmayan iki parti Türkiye aleyhinde hemen aynı safta yer alabiliyor.

        HESAP TUTMAYABİLİR

        Hal böyleyken Türkiye kökenli bir senatör kendi partisinden ya da koridorun diğer ucundan meslektaşlarını örgütleyebilir, algıyı değiştirebilir, Türkiye dostu davranabilir mi? Türkiye de bu seçimi yakından takip edecek, büyük ihtimalle ABD’deki bazı isimler üzerinden Öz’ün kampanyasına bağış yapılması ihtimali de değerlendirilecek.

        Elbette Türkiye bağı Öz’ün olası seçim kampanyasında aleyhine de kullanılacak. Adaylık için bir komite kurduğunu ilk duyuran Washington Free Beacon gazetesi haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Dr. Öz’ün yan yana fotoğraflarına yer verdi, ama ikilinin ilişkilerinin tam olarak nasıl olduğunun belli olmadığını yazdı. Kuşkusuz bir algı numarasıydı bu. Aday olabilirse bu durum başını ağrıtacak, o da belki Türk kimliği ona siyasi kariyerinde ayak bağı olmasın diye çok da Türkiye dostu davranmayabilir. Türkiye kumbarayı açmadan önce iyi düşünmeli. Kağıt üzerindeki hesapların siyaset sahnesinde tutmadığı çok olmuştur, Mehmet Öz gibilerin ipiyle kuyuya inerken temkinli olmakta fayda var.

        Diğer Yazılar