Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ege Üniversitesi ve Ege Teknopark kaşla göz arasında mükemmel işler yapıyor, keşifler gerçekleştiriyor.

        Son keşiflerine bakın mesela..

        Kuraklıktan etkilenen tarlaların zararını tahmin etmek ve çiftçinin korunmasını sağlamak için“Kuraklığa Duyarlı Türkiye Toprak Haritası”projesini geliştirdiler.

        Bu projeyle tarımdaki arz ve talep dengesizlikleri ortadan kalkacak, çiftçi daha bilinçli ekimler yapacak ve tarla verimi yükselecek.

        Çiftçinin“Bu yıl patates çok oldu, bir dahaki sene soğan çok olur”gibi tahmine dayalı ekimleri artık son bulacak.

        Coğrafi bilgi sistemleri ve uydu görüntüleri kullanılarak hazırlanan projede, ürünlerin gelişim düzeyleri izlenip, oluşturulan toprak verim grupları sınırları da ayrıntılı olarak belirlendi.

        Yeni projeyle farklı uydu görüntülerinden yararlanılarak ihtiyaç duyulan ürünün çeşidi, hasar durumu, yetersiz gelişme ve rekolte bilgileri saptandı; kuraklığa duyarlı toprak haritası oluşturuldu.

        Sistem aracılığıyla ürün otomatik olarak takip ediliyor, veri tabanının ilettiği bilgiyle çiftçiye uyarı gönderiliyor.

        TARIM BAKANLIĞI ÜLKEYE YAYMALI

        Projeyi geliştiren, yazılımı hazırlayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Toprak Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu ile ekibini kutlarım.

        Söz konusu yazılım sayesinde çiftçiler doğru yönlendirilebilecekleri gibi, bölgeye ve ülkeye ekonomik anlamda da değerler kazandırılacak.

        Ege Üniversitesi akademisyenleri her gün yeni bilimsel çalışmalara imza atıyorlar.

        Bu proje de onlardan biri olarak kayıtlara geçti.

        Umarım, Tarım ve Orman Bakanlığı bu değerli çalışmaya sahip çıkar da, ülkenin her köşesine yaygınlaşması sağlanır.

        Çiftçinin tarımsal üretime devam edebilmesi için,memleketin sağlıklı kalkınabilmesi içinböyle bilimsel projelerle desteklenmesi şart çünkü..

        *** 

        Bizim yanımızda şakulükaydı

        - Her sorulduğunda basına "Ben estetik yaptırmadım" diyen Meryem Uzerli dudak ve yanaklarına yaptırdığı dolgular şişmiş, kızarmış, İstanbul'a gelip dolguları aldırtacakmış.

        - Bu kızcağız Türkiye'ye ilk geldiğinde o kadar düzgün, ürkek ve çekingendi ki, konuşurken bile yüzü kızarıyordu, baktım yüzü yine kızarmış, ama bu defa çarpık konuşmaları yüzünden oldu belli ki!..

        *** 

        Yoksa kitaplar da kaçak mıydı?

        -Uşak'ta 19 adrese baskın yapılmış, kaçak tütün ve sigara ele geçirilmiş, bir şüphelinin evinde ise "KaçakçılıklaMücadele Kanunu Açıklaması"ve"Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Şerhi"isimli kitaplar bulunmuş.

        - Burada iki sıkıntı var. Ya kitapları yazan arkadaş mücadele sistemini doğru dürüst ifade edememiş ya da kaçakçı arkadaş okuduklarından hiç bir şey anlamamış. Yoksa daha ilk işinde yakalanır mıydı hiç!..

        Diğer Yazılar