Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 31 Mart seçimleri öncesi açıkladığı ilk “100 Gün” hedefleri arasında bulunan Akdeniz Birliği'nin kurulması projesini önemsiyorum. Ki Soyer, bu yönde ilk adımını attı. Barselona, Beyrut, İskenderiye, Marsilya, Selanik ve Venedik yerel yönetim başkanlarına birer özel mektup gönderdi. Mektupta, Akdeniz şehirlerinin ekonomik ve kültürel ilişkilerinin geliştirilmesi açısından karşılıklı işbirliği davetinde bulundu, “İzmir’de refahın artırılması ve eşit paylaştırılmasına yönelik iki ana hedefimizin en temel araçlarından biri şehrimizin bir liman yerleşimi olarak güçlenmesi. Diğer Akdeniz şehirleri ile kuracağımız ortaklıklar bu iki hedefe ulaşabilmemiz için önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

        HERKESİN YARARINA OLUR

        Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, Beyrut Belediye Başkanı Jamal Itani, İskenderiye Valisi Dr. Abd El Aziz Konsowa, Marsilya Belediye Başkanı Jean-Claude Gaudin, Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris ve Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro aldıkları mektuba nasıl yanıt verirler bilmiyorum. Ancak, yakında olumlu yaklaşım göstereceklerini tahmin ediyorum. Çünkü, Akdeniz'de ekonomik ve kültürel anlamda çok yönlü ve ikili işbirliğine hepsinin ihtiyacı var. 6 kentle birlikte kurulacak “Akdeniz Ligi” herkesin yararına çalışabilir.

        TİCARİ VE KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ

        Soyer mektubunda, İzmir’in ve İzmir Limanı’nın önemine işaret etti. Dört buçuk milyon nüfusu ile İzmir’in, Türkiye’nin batı sahilindeki en büyük, tüm ülkenin ise üçüncü büyük kenti olduğunu vurguladı. Batı Anadolu’da uzanan kökleri sayesinde zenginleşen kentin, yüzyıllardır Akdeniz’in ana limanlarından biri olarak işlev gördüğünü hatırlattı. Bu tarihsel nedenlerle, Batı ile Doğu arasında köprü kuran bu bölgede, İzmir’in kültürlerin çeşitliliğine şahitlik ettiğini dile getirdi. İzmir limanının, diğer Akdeniz limanlarına benzer şekilde sadece uluslararası ticaret merkezi olarak işlev görmediğini, aynı zamanda pek çok kültürün uyumlu bir şekilde bir arada yaşamasına da olanak sağladığını bildirdi.

        BAŞKANLARI BEKLİYOR

        Kurulacak “Akdeniz Ligi” çok açıkça belli ki, ekonomik ve kültürel açıdan Akdeniz kentlerinin çok yönlü ve ikili işbirliğini gerçekleştirebilir. Soyer’in mektubunu, gelecekteki işbirliği için bir iyi niyet ifadesi olarak ele almak lazım. Soyer şimdi başkanlardan gelecek cevabı bekliyor. Hatta onları ikili görüşmelere davet ediyor. Biz de gelişmeleri yakından izliyoruz. Umarım bu lig kurulur ve İzmir yaptığı bu güzel öncülüğün karşılığını görür.

        Diğer Yazılar