Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İşte size şahane bir gelişme.. Ege Üniversitesi, kanserde hedefe yönelik akıllı ilaçların geliştirilmesi için ciddi bir hamle yaptı. MD Anderson Kanser Merkezi ile güç birliği çalışması başlattı. Amerika’daki en büyük kanser araştırma merkezi olan Houston MD Anderson Kanser Merkezi Öğretim Üyesi Dr. Bülent Özpolat akıllı ilaçların geliştirilmesi konusunda işbirliği oluşturmak üzere Ege Üniversitesini ziyaret etti.

        Bilginiz var mı bilmiyorum. Ege Üniversitesi ilaç geliştirme çalışmalarında önemli bir birikime sahip. İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma- Uygulama Merkezi (ARGEFAR) ve Çocuk Hastanesi Hematoloji Kliniği ile Türkiye'de bu alanda araştırma yapan 4 merkezden 2'sini bünyesinde bulunduruyor. Ülkemizde yapılan klinik ilaç araştırmalarının sadece yüzde 1'i Faz-1 araştırmalar ve bu araştırmaların yarısından çoğu Ege Üniversitesi’nde yapılıyor. Yani ülke tıbbına önemli katkılar sunuyor.

        AMERİKA’NIN EN BÜYÜK MERKEZİ

        Bu bilgi birikimi ve alt yapı ile yeni ortaklık birleşince, ortaya daha mükemmel sonuçlar çıkacağı aşikar. Zira, MD Anderson kanser merkezi Amerika’daki 65 kanser merkezi içinde 20 bin çalışanı ile en büyük merkez konumunda. Merkez yapmış olduğu çalışmalar ile ABD’de sıralamasında en iyi kanser merkezi olma başarısını sürdürüyor. Merkezde, bağışlar ve devletten gelen araştırma fonlarıyla yılda yaklaşık 800 milyon dolarlık bir bütçe ile araştırmalar ve ilaç geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Ege Üniversitesi’nin bu güçle işbirliğine yönelmesi, her açıdan büyük önem taşıyor.

        Uzmanların açıklamalarına göre, kanser türlerinde başarı oranları akıllı ilaçlar ve immunoterepi sayesinde hissedilir şekilde değişti. Lösemi gibi bazı kanser türlerinde başarı oranı bundan 20 yıl önce yüzde 30 iken, akıllı ilaçlar sayesinde bu oran yüzde 90'a çıktı. Bu ilaçlar bazı kanserlerde kemoterapi gibi tedavilere göre hayat kalitesini çok arttırıyor. Ancak pankreas, yumurtalık ve akciğer kanseri gibi bazı kanserlerde henüz bu başarının yakalanamadığı belirtiliyor ve araştırmalar bu alanlara kaydırılıyor.

        BİRLİKTE ÜRETİME DÖNÜŞTÜRÜRÜZ

        Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak gelişmelerden dolayı çok keyifli. Budak, “İlerleyen dönemde bu görüşmelerin bir işbirliğine, daha sonra da ürüne dönüşmesi en büyük dileğimiz. Bu amaçlar çerçevesinde ilaç araştırmaları ve ülkemizin öncelik verdiği alanlarda üretmeye devam edeceğiz” diyerek, çalışmalara verdiği önemli dile getirdi.

        Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi olarak 25 yıldır çalışmalarını sürdüren; İmmünoloji, deneysel ilaçlar, tümör biyolojisi, genetik hedefe yönelik ilaçlar ve nanoteknoloji konularında uzman olan Doç. Dr. Bülent Özpolat da işbirliğinden umutlu. Dr. Özpolat "Ege Üniversitesi’nde kanser konusunda çalışan öğretim üyeleriyle ortak çalışmalarla Türkiye’de yeni ilaçların geliştirilebileceğine inanıyorum. Bu bağlamda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın akıllı ilaçlar geliştirilmesine yönelik araştırmalara verdiği destek çok önemli. Bu destek bizler için pozitif ivme yapacaktır" şeklinde konuştu.

        Benim tanıdığım Rektör Necdet Budak, o desteği sonuna kadar verecektir. Hatta tüm imkanlarını sonuna kadar kullanıp, işbirliğini en üst seviyelere çekmek için çaba harcayacaktır. Göreceksiniz..

        Diğer Yazılar