Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çinliler bu yıl Türk gıda ürünlerini yüzde 86 daha fazla tercih etmeye başladılar, ihracatımız 205 milyon dolara çıktı. Tabii ki bu rakam, yılda 2 trilyon doların üzerinde ithalat yapan, gıda ithalatı 118 milyar dolara ulaşan Çin için pek mühim değil. Ama, bizim için iyiye giden bir yol.

        2019 yılının Ocak-Ekim döneminde Türkiye’nin Çin’e gıda ihracatının yüzde 86’lık artışla 110 milyon dolardan 205 milyona yükselmesi, ihracatçılarımızı umutlandırıyor. Bu umut, onların önüne yeni hedefler de koyuyor: 2023’e kadar 1 milyar dolarlık gıda ürünleri ihracatına ulaşmak..

        Ege İhracatçı Birlikleri, Çin’in önemini erken keşfedenlerin başında geliyor. Orada düzenlenen her fuara katılıp, bölgenin ve ülkenin tanıtımını yapıyor, yeni bağlantılar sağlıyor. Son olarak 5-10 Kasım tarihleri arasında Şangay’da düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na iştirak ettiler. Bir “Tadım Etkinliği” gerçekleştirdiler.Türk ürünlerinin önünde ciddi uzun kuyruklar oluştu.

        ENGELLER BİR KALDIRILSA

        Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu söylüyor. Türk Havayolları'nın İstanbul'dan Guanco, Pekin ve Şangay'a direkt seferler gerçekleştirmesi de bu çalışmalara katkı sağlıyor. EİB iki ülke arasında gönüllü elçilik görevini de üstlenmiş durumda.

        EİB bundan sonraki süreçte Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang ve ilgili bürokratları Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye'ye davet edecek. Bu işbirliğinin en büyük amaçlarından biri de, henüz Çin'e ihraç edilemeyen Türk gıda ürünlerininihracatındaki mevzuat engellerini ortadan kaldırabilmek. Türkiye'den Çin'e alabalık hariç su ürünleri, kanatlı, süt ve süt ürünleri, kiraz hariç yaş meyve sebze ihracatı henüz yapılamıyor.

        HEPSİ ARTIŞ YAKALADI

        2019 yılının Ocak -Ekim döneminde Türkiye'den Çin'e 205 milyon dolarlık gıda ürünleri ihracatı gerçekleştirilirken fındık ihracatı yüzde 107 artarak 34 milyon 296 bin dolardan 71 milyon dolara çıktı. Kuru meyve sektörü de Çin pazarında yaptığı tanıtımların semeresini gördü.

        Geçen yılın 10 ayında Çin’e, 7 milyon 946 bin dolarlık ihracata imza atan kuru meyve sektörü rakamı bu yıl yüzde 131 artışla 18 milyon 427 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

        Meyve sebze mamulleri sektörü de aynı dönemde yüzde 70 artışla 24 milyon 914 bin doları Türk ekonomisine kazandırdı. Bu yıl kiraz ihracatına kapıların açılmasıyla da yaş meyve sebze ihracatı Çin'e 3 milyon 380 bin dolara yükseldi. Zeytinyağı ihracatı ise; yüzde 16'lık artışla 760 bin dolar oldu.

        Şimdi aynı başarının diğer ürünlere de yansıtılması isteniyor. Bu güzel gidiş o kapıları da mutlaka açar.

        Diğer Yazılar