Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son yıllarda hızlanan küresel ısınma nedeniyle her ülkenin çeşitli dertleri oluşmaya başladı. Bizim şimdiki derdimiz de Akdeniz Meyve Sineği...

        Bu sinek türü, küresel ısınma ile birlikte 200'den fazla meyveyi tehdit eder hale geldi. Dolayısıyla ihracatımızaepey sıkıntı yaratmaya başladı. İhracatçılar da o yüzden Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı topyekûnmücadele alarmı verdi. Çünkü, ihracatta meyve sineğine karşı sıfır tolerans gerekiyor, en küçük bir ihmal bile kabul edilmiyor.

        Sıfır tolerans uygulaması kolay değildir. Hele bizim ülkemizde her şey o kadar gevşektir ki, sıfır tolerans niyetiyle başlanan çalışmalar, süre geçtikte bol toleranslı hale gelir. Ancak, uluslararası alışverişlerde gevşemeye yer yok. Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı ihracatta sıfır tolerans en yüksek düzeyde geçerli..

        ULUSAL EYLEM PLANINA GEÇTİK

        Hal böyle olunca, Tarım ve Orman Bakanlığı da harekete geçmek durumunda kaldı. Türkiye genelinde 34 ilde Akdeniz Meyve Sineği ile mücadeleye geçildi ve Ulusal Eylem Planı oluşturuldu.

        Tabii ki tarımsal üretimde sadece Akdeniz Meyve Sineği sıkıntımız yok. Başka problemlerimiz de var. Mesela kırmızı örümcek, yaprak biti, unlu bit, kabuklu bit, tuta, trips gibi birçok zararlı böcek riski de bulunuyor.

        Uzmanlar, ürün kalitesini bozan bu zararlılarla mücadelede, kimyasal ilaç kullanımını tek çözüm olarak görmenin doğru olmadığını savunuyorlar. Entegre mücadele yöntemleri belirlenerek kimyasal mücadeleye alternatif veya tamamlayıcı olacak şekilde mücadele edilmeyi şart koşuyorlar.

        Ancak bunu gerçekleştirdiğimiz ve ürünlere zarar vermeden dikkatli bir hasat yapmamız halinde, bahçelerde ve işletmelerde ürün kayıplarını en aza indirebileceğimizi açıklıyorlar.

        İHMAL EDERSEK BİZİ BİTİRİR

        Türkiye 2019 yılında toplamda 755 milyon dolar turunçgil ihracatı yaptı. Bu rakamın 39 milyon doları Ege Bölgesi'nden sağlandı. O nedenle, Ege'nin Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı duyarlılığı oldukça fazla..

        Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak'ın verdiği bilgilere göre, mandalina ihracatımız 23 milyon dolar, portakal ihracatımız 4 milyon dolar, limon 10 milyon dolar ve greyfurt 2 milyon dolar oldu. Akdeniz Meyve Sineği sorununu çözebilirsek, bu rakamlar katlanabilir.

        Yani, bir sinek deyip geçmeyin. Gözle görülmesi bile zor olan minicik bir zararlı, bir ülkenin ekonomisini yerle bir edebiliyor, ihracatına dinamit koyabiliyor. Bu yüzden Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı sıfır tolerans uygulamasının önemini olağanüstü ciddiyetle ele almalıyız.

        Umarım, Tarım Bakanlığı'nın uyarıları ve çalışmaları olumlu sonuç verir de, şu an ülkede tek iyi giden sektörlerden biri olan meyve ihracatımız, bir sinek yüzünden yere çakılmaz.

        Diğer Yazılar