Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bugün 9 Eylül.. Yani İzmir'in düşman işgalinden kurtuluş günü, büyük bayramı..

        Ancak, 9 Eylül'ün yalnızca İzmir'in kurtuluş günü diye vurgulanması, son derece sığ bir kavram olarak kalır. 9 Eylül 1922 sadece bir kentin kurtuluş tarihinden ibaret değildir.

        Çünkü 9 Eylül...

        - Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun açıldığı gündür.

        - Tüm Türkiye'nin kutlayacağı ulusal bir gündür.

        - Ülkede zafer ve bağımsızlık ateşinin yakıldığı gündür.

        - Bir vatanı ve ulusu parçalayarak dünya tarihinden silmek isteyenlere inat topyekûn birlik olmanın günüdür.

        - Bu tarih, 29 Ekim 1923’e uzanan bir ulus devriminin ayak sesidir.

        - Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığının simgesidir.

        *

        15 Mayıs 1919'da Hasan Tahsin'in ilk kurşunu ile başlayan direniş, 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal önderliğinde milli bir mücadeleye dönüştü.

        Kurtuluş Savaşı mücadelesinde yurdumuzu işgalcilerden temizleyen Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos Başkumandan Meydan Muharebesi’ni kazandıktan sonra Eylül ayının ortasına kadar il il, ilçe ilçe Ege topraklarını düşman işgalinden temizledi.

        Bu anlamda Eylül ayı Ege’nin il ve ilçeleri için kurtuluş günleri ile doludur, hemen hemen her ile bir özgürlük tarihi de armağan etmiştir.

        1 Eylül’de Uşak, 3 Eylül’de Ödemiş, Tavşanlı, 4 Eylül”de Tire, Bayındır, 5 Eylül’de Nazilli, Alaşehir, 6 Eylül’de Akhisar, Balıkesir, 7 Eylül’de Aydın, 8 Eylül’de Manisa, Kemalpaşa ve nihayet 9 Eylül’de İzmir Yunan askerinden kurtarılarak özgür birer kent oldular.

        Bu anlamda nasıl ki 19 Mayıs 1919, özgürlük meşalesinin yakıldığı gündür, 9 Eylül 1922 tarihi de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş meşalesini de yakıldığı tarih olmuştur. Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığının, ülkemizin düşman işgalinden kurtarıldığının tescillendiği gündür 9 Eylül.

        REKLAM

        *

        Bizler, bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü kazandığımız tarih olarak hep bu günün gururunu ve mutluluğunu yaşadık, yaşamaya devam edeceğiz.

        Atamız Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını İzmir’in kurtuluşunun 98’inci yıldönümünde bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

        Bizlere armağan ettikleri bu vatanın her karış toprağının değerini çok iyi biliyoruz.

        Diğer Yazılar