Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ekonomik durumumuz malum, herkes inanılmaz zorlanıyor. İş dünyası önünü göremiyor, sağlıklı yaklaşımlarda bulunamıyor. Yatırım iklimi bir türlü gerçekleştirilemiyor. Durduk, geriledik, tükendik.

        Peki, bütün bu sorunların üstesinden nasıl geleceğiz, fikri olan var mı?

        Evet var.. Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (ESİAD) bu konuda ciddi fikirleri mevcut. Derneğin Ekonomik Gözlem Grubu, "3 Yıllık Orta Vadeli Plan" başlığıyla görüşlerini sıraladı. Grup Başkanı Muhittin Bilget'in dokuz maddeden oluşan yaptığı plan sunumunu şöyle özetleyebiliriz:

        *

        1- Temel hak ve özgürlükleri, evrensel demokrasi ile hukukun üstünlüğünü önceleyen, reel ekonomiyi korumak adına gerçekçi olan, bütüncül bir bakış içeren, yurtiçi ve yurtdışı aktörleri ikna edip güven veren 3 Yıllık Orta Vadeli Plan hazırlanması doğru olur.

        2- Sağlık Bilim Kurulu’na benzer olarak, kamu ile işbirliği halinde çalışacak, izlenecek ekonomi politikaları konusunda öneriler yapabilecek, akademi ve iş dünyasından üyeleri olan “Reel Sektör Ekonomi Kurulu”nun oluşturulması ülkeye iyi gelir.

        3- Yurtdışından yatırımcı ve kaynağın yeniden ülkeye gelmesini sağlayacak güvenin tesis edilmesi, yaşanan kur şokunun tüketici ve yatırımcıların kararları üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması gerekmektedir.

        4- TCMB faiz politikasının öngörülebilir, net ve doğrudan olması, karmaşık ve dolaylı yollarla belirlenen faizle piyasanın fonlanmamasını bekliyoruz.

        5- Rezervlerle müdahale yerine reel faiz politikasına dönülerek, ekonomideki çift para durumuna son verilmesini talep ediyoruz.

        6- Rezervi yükseltecek, döviz girişine olanak sağlayacak uluslararası anlaşmalar için görüşmelere başlanması umudunu taşıyoruz.

        7- Bütçe ve mali disiplinden taviz verilmeden, ülke kaynaklarının verimli ve üretken özellikle artan genç işsizliğine çare olabilecek, katma değerli istihdam yaratacak ve uzun vadede yeni nesil yüksek teknolojili üretime katkı sağlayacak alanlar için kaynakların verimli yönlendirilmesini istiyoruz.

        8- İhracatın hızla artması için dış ilişkilerde daha yapıcı ve karşılıklı çıkarların gözetildiği yeni bir döneme girilmesi beklentisindeyiz.

        9- İhracat potansiyelimizin yeni üretim teknolojilerine yatırım yapabilecek şekilde kalitesini ve verimliğini dijital dünyanın gerekliliklerine uygun hale getirerek, üretimi rekabetçi kılabilmemiz için doğrudan yatırımları ve üretime dayalı işbirliklerini ülkemize çekebilecek bir güven ortamının sağlanması gerekmektedir.

        REKLAM

        *

        Bu maddelere katılmamak mümkün değil. Döviz kurlarındaki yükselme yatırım iştahını ve öngörülebilirliği azaltıyor, ihracata olan katkısı sınırlı kalmakla beraber enflasyonu yeniden tetikleyerek şirketlerin üretkenliğine ve gelir dağılımına zarar veriyor.

        ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, bu sıkıntıları aşmak için rezervlerle müdahale yerine reel faiz politikasına dönülerek, ekonomide öngörülebilirliğe katkı sağlanmasını öneriyor, ki bu önerisinde de sonuna kadar haklı.

        Velhasıl..

        Mevcut tablo, artık parasal ve mali genişleme ile büyümeye devam edemeyeceğimizi gösteriyor. O yüzden kalıcı çözüme odaklanan, bilimle çelişmeyen, orta-uzun vadeli öngörülebilir politikalara ihtiyaç duyuluyor.

        Bakalım, gerekli hamleler gelecek mi, izleyip göreceğiz.

        Diğer Yazılar