Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dünya aşılanmaya başladı. Bizse, geldi-gelecek karmaşasında her gün aşının yolunu gözlüyoruz.

        Bu arada, tüm ülkelerde olduğu gibi ahalimizde de aşıların durumu epey tartışılıyor. Bazıları aşı yaptırmayacağını ve buna olumsuz baktıklarını söylerken, bazıları hemen olacağını belirtiyor. Ama, kararsızlar çoğunluğu oluşturuyor.

        Doktorsitesi.com da "aşı" başlıklı bir anket düzenledi. Katılımcılara “Ülkemizde Covid-19 aşısı uygulanmaya başlandığında yaptırmayı düşünüyor musunuz?” sorusu soruldu.

        Yanıtlar oldukça ilginç geldi.

        *

        Katılımcı 2 bin 40 kişiden 569’u (% 28) Covid-19 aşısı yaptırmak istemediğini belirtti. Ankete katılan 307 kişi aşı yaptırmak istediğini; 560 kişi endişeleri bulunduğunu; 604 kişi de kararsız olduğunu söyledi.

        Buna göre, ankete katılanların sadece yüzde 15’i aşı yaptırmak istiyor. Katılımcıların yüzde 29’u kararsız, yüzde 28’i de ‘hayır’ diyor. Böylece ankete katılanların yüzde 57’si aşı konusunda kararsız ya da olumsuz düşünüyor.

        Peki, bu tablo nasıl yorumlanmalı?

        O yorumu, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan şöyle yapıyor.

        "Aşıyı “kesinlikle yaptırırım” diyenler arasında kadınların oranı yüzde 10’un altında, yani çok düşük kalıyor. Erkeklerde ise beşte bir oranında daha makul bir seviye görüyoruz. 'Kararsızım’ ve ‘hayır’ diyenlerin toplamı erkeklerde yarısından az; ama kadınlarda ise üçte ikiyi kapsıyor."

        *

        Ankette ilginç başka bir nokta daha var. Yaş dağılımına göre de kararlar farklı. Mesela, katılımcıların yüzde 30’unun 35-45 yaş arası olduğunu; bunlar arasında yüzde 30’unun kararsız kaldığını; yüzde 33’ünün ise ‘hayır’ cevabı verdiğini anlıyoruz.

        Prof. Dr. Akhan bu verileri de şöyle değerlendiriyor:

        "Bu yaş grubu belki en çok aşı ile ilgili bilgilendirilmesi gereken grup. Çünkü bu grup, aynı zamanda çocuk sahibi olup yetiştiren grup. Bu yüzden yetişecek olan nesiller açısından da önemli bir veri niteliği taşıyor. Endişelerin yaşla azalması beklenirken 45-55 yaş grubu da benzer bir profil sergilemiş. Daha ileri yaşlarda kararsızlar ve ‘hayır aşı olmayı düşünmüyorum’ diyenlerin sayısı beklendiği gibi azalmış. 25-35 yaş grubu yüzde 40 gibi yüksek oranda ‘hayır’ cevabı vermiş. Bu çok dikkat çekici bulgudan hareketle bu yaş grubunun bilimsel yazılardan çok fazla, hızlı ve bir dayanağı olamayan bilgi kirliliğinden en fazla etkilenen grup olduğunu söyleyebiliriz.”

        *

        Prof. Akhan çok haklı. Ben de sadece gençlere ya da eğitimsizlere değil, her eğitim düzeyine aşının yararlarının anlatılması görüşündeyim.

        Aşı ile korunulabilir hastalıklardan ölüm oranları dünyada çok azaldı. Buna karşın aşıların nörolojik bir takım hastalıklara yol açabileceği endişesi aşı karşıtlığını ortaya çıkarıyor.

        Bununla ilgili yapılmış birçok çalışma olmasına ve aralarında bir ilişki saptanamamış olmasına rağmen halen aşının getirdiği yararlar tam olarak anlatılamıyor.

        Oysa, virüsle savaş ancak toplumsal bir birliktelik ve bilinçle olabilir. Kararsızlık toplumu çok yanlış yönlere götürebilir. Bilimin bize gösterdiği açıdan uzaklaştığımız anda sonuçtan da uzaklaşırız.

        O yüzden, ben kesinlikle bilimden yanayım.

        İlk bulduğumda da aşıyı olacağım.

        Diğer Yazılar