Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ ay Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Belirleme Sınavı yapıldı. İşte bu sınavın soruları bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adaylar için çok önemli. Çünkü adeta YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) bir anlamda provası.

        Tıpkı YKS’de olduğu gibi sınavda 4 test yer aldı. 40 temel matematik, 40 Türkçe, 20 fen ve 20 sosyal bilimler sorusu yöneltildi. YKS’de olduğu gibi adaylara 135 dakikalık süre tanındı. Yani soruları ve süresiyle YKS’nin bire bir aynısı olan bir sınav. ÖSYM, soruların yüzde 10’unu açıkladı. Açıklanan sorular bile sizlere YKS’de ne tür sorularla karşılaşacağınızı göstermesi açısından önemli.

        Örneğin Türkçe sorularına baktığınızda sadece 3 tanesinin ALES tarzında olduğu görülüyor. Yani bir metinden birden fazla soru çıkarılıyor. Bu da TYT’de bu soruların çıkacağını gösteriyor. Bu nedenle ALES sorularına göz atmanız doğru olur. Yine açıklanan bir sorunun yaklaşık 160 kelimeden oluşması uzun sorularla karşılaşacağınız anlamına geliyor. Bu da okuma alışkanlığına sahip adaylar için avantaj.

        Temel Matematik Testi’nde ise açıklanan sorulardan birisi pizza dilimlerinin paylaşımı, diğeri medyan, biri de harita üzerinde ülkelerin rengini bulmakla ilgili. Bu soruların tümünü mantık yoluyla çözmek mümkün. Zekâ testi sorularına benziyor. Bu tarz sorulara bakabilirsiniz.

        Sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerinde açıklanan sorular ise YGS ile benzer nitelikte. Zaten TYT örnek soruları da yayımlandığında eğitimciler YGS sorularıyla benzerlik gösterdiklerine dikkat çekmişti. O yüzden bu iki teste de tıpkı YGS’ye hazırlanır gibi çalışabilirsiniz.

        YÜKSEKÖĞRETİMDE KALİTEYİ TARTIŞMA ZAMANI GELDİ

        SIFIRI hatta eksi puanı bile on binleri bulan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) önlisans programlarından mezun olan ya da mezun olacak durumdaki son sınıf öğrencilerinin lisans programlarına geçebilmek için girdiği bir sınav. Adaylara akıl yürütme ve analiz yapma yeteneklerini ölçmek için sayısal ve sözel toplam 120 soru yöneltiliyor. Ancak sınavın sonuçları eğitimde “kara tablo” gibi.

        Sayısal testte 77 binin üzerinde, sözel testte de yaklaşık 25 bin aday sıfır ve eksi puan almayı başardı. Sınavla ilgili ayrıntıları sayfamızda yer alan haberde okuyacaksınız. Bu sonuçlar eğitimde sorunun yalnızca temel eğitim ve ortaöğretimde değil, yükseköğretimde de olduğunu gösteriyor.

        ÖSYM, raporunda öneriler de sıralanıyor: Bunlardan biri sınav süresinin uzatılması. ÖSYM, süre uzayınca başarının artacağını düşünüyor.

        İkinci öneri bu yıl üniversite sınavlarına getirilen “0.5 ham puan” kuralının DGS’de de uygulanması. Bu yıl sınavın ilk oturumu TYT’de 40 matematik, 40 Türkçe testlerinden 0.5 ham puan yani yarımşar net çıkaramayanların puanları hesaplanmayacak.

        ÖSYM, DGS’de de sayısal ve sözel testlerden yarımşar net çıkaramayanların puanlarının hesaplanmamasını öneriyor. Yani lisans programlarına geçmemeleri gerektiğini söylüyor.

        Bir başka öneri ise bu sınavla hukuk, mühendisliklerin de aralarında olduğu lisans programlarına yerleşen adayların başarılarının takip edilmesi.

        Bu önerilerin ne kadarı yaşama geçer bilinmez ama ortada olan gerçek şu: Bu sonuçlar “yükseköğretimin çıktıları” olarak değerlendirilmeli, eğitimin niteliği tartışılmaya başlanmalı.

        Diğer Yazılar