Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bölgedeki normalleşme adımları peş peşe gelirken Suriyelilerin geri dönüşünü, terör koridorunun akıbetini ve İdlib'teki gelişmeleri ilgilendiren önemli bir süreç yaşanıyor.

        Bunlardan biri de yaklaşık 10 yıl sonra Suudi Arabistan ve Suriye arasında başlayan yakınlaşma. Buna Esad ile normalleşme adımları desek daha doğru olur! Zira Rusya ve İran’ın desteği ile ayakta kalmayı başaran Esad, yakında meşruluğu tartışmalı bir seçimle yeni dönemini inşa edebilme motivasyonu içerisinde.

        Önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyaret ettiği Suudi Arabistan'ın istihbarat sorumlusu Halid Humaidan başkanlığındaki bir heyet Esad’ın önemli adamlarından General Ali Mamlouk tarafından Şam’da kabul edildi.

        Geçtiğimiz hafta gerçekleşen bu görüşme iki ülke ilişkileri dışında Suriye’deki güç dengeleri ve vekalet savaşlarının seyri açısından da büyük önem taşıyor. İran bu konuda öne çıkan ülkelerin başında geliyor.

        The Guardian’a konuşan bir üst düzey Suudi yetkili, bunun daha önceden planlandığını ancak bölgedeki hızlanan gelişmelerle bugüne çekildiğini belirtiyor. Öyle ki Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın Esad yönetimi ile ilişkilerini artırması önemli sebeplerden biri. Ortadoğu Uzmanı Kamal Alam'a göre bu adımda Lübnan'daki olaylar da önemli bir faktör. Çünkü Suudi Arabistan'ın Lübnan'da istikrarı sağlamak için Şam'ın yardımına ihtiyacı var. Hatta Lübnan faktörü olsun ya da olmasın Suudiler, Doğu Akdeniz'deki Türk ve İran etkisine karşı koymak da dahil olmak üzere Esad'la daha geniş anlamda işbirliği arıyorlar.

        Bu sürecin hızlanması halinde Esad’ın içeride ekonomik bakımdan rahatlamasının önü açılabilir. Yeniden Arap Birliğine dahil edilmesi sürpriz olmayacaktır. Daha önemlisi İran ile yeni bir süreç başlatma arayışında olduğu gözlenen Biden yönetiminin Suudi-Esad yakınlaşmasında nasıl bir paya sahip olduğu… Bu nokta Suriye'de tüm dengelere etki edebilir.

        Elbette bu gelişmeler Türkiye’nin Suriye politikasını ve bilhassa İdlib içerisindeki güç dengelerini de yakından ilgilendirmekte. Suudi Arabistan'ın bu adımlarının yanında PYD'ye verdiği desteği ve Türkiye'nin operasyonlarına karşı çıktığını unutmamak gerekiyor.

        İşte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Riyad ziyaretine biraz da bu gözle bakmak daha katkı sağlayıcı olacaktır...

        Diğer Yazılar