Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye’nin terörle mücadelesinde sınır ötesi operasyonlar etkisini artırıyor. Pençe-Kartal, Pençe-Yıldırım operasyonları ile Irak sınırındaki terör yuvalarını hedef alan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu kez operasyon bölgelerinde kalıcı noktalar konuşlandırarak sürdürülebilir bir mücadele alanı oluşturmaya çalışıyor. Özellikle insansız hava araçlarının müdahale kapasitesini geliştirdiği görülüyor.

        Bununla birlikte operasyonların yoğunlaştığı alanlarda teröristlerin bir kısmının aşağı bölgelere doğru geri çekildikleri, yoğunlaştıkları belirtiliyor.

        Bu yerleşim alanlarının başında da Irak’ın kuzeybatısındaki Sincar geliyor. Sincar Türkiye açısından kritik bir öneme sahip. Birincisi Telafer-Musul-Kerkük hattında en önemli lojistik merkezlerden biri. Bu sebeple burada PKK dışında sahadaki diğer aktörler de konum almak istiyor. Sincar aynı zamanda terör örgütünün psikolojik tutunma aracı olarak kullanılıyor. Burada alanı tahkim edebildiği kadar Irak ile pazarlık aracı yapmak istiyor. İkincisi de Suriye’ye geçişlerde sıçrama noktası. ABD açısından da öyle. YPG’li teröristlerin aldığı yardımlar Sincar’ın kontrol sahasından geçerek ulaşıyor.

        Hatırlanacak olursa Türkiye Sincar’dan PKK’lı teröristlerin çıkarılması için çağrıda bulunmuştu. Hatta Irak hükümetinin zorda kalmasıyla taktiksel olarak çekileceklerini bile açıklamışlardı. Tabii her zaman olduğu gibi zamana yayarak Sincar’daki varlıklarını sürdürdüler.

        Teröristler Sincar’da, (YBŞ) adıyla bilinen üyeleri aracılığıyla alan hakimiyetini sağlamaya çalışıyor. Dün akşam saatlerinde Irak ordusuna bağlı askerler ile YBŞ üyeleri arasında çatışmalar da yaşandı. Bu güç dağılımıyla çatışma potansiyeli zaten giderek tırmanıyordu.

        Ama dünkü olayların sebebi Türkiye’nin hava operasyonları. Zira Sincar’da sözde Halk Meclisi karargahı tespit edilerek nokta atışıyla imha edildi. Operasyonda örgütün üst düzey yöneticisi Mervan Bedel'in SİHA tarafından etkisiz hale getirildiği belirtildi.

        SİHA'lardan rahatsızlık duyan PKK terör örgütü işi bir adım daha ileri götürerek Sincar’da merkezi hükümete bağlı tüm kurumların kapatıldığı açıklandı. Kapılarına üyelerini yerleştirerek nöbet tuttu.

        Sincar'daki PKK varlığı Kandil ile bağlantısını devam ettiriyor ve terör örgütü bu yönelimini devam ettirdiği taktirde Türkiye’nin kapsamlı bir operasyonu da meşruiyetini artırıyor.

        Diğer Yazılar