Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaşı 35'in üzerindekiler ancak hatırlar, gençler bilmez.

        Bizim gençliğimizde bildiğiniz dünya iki kutupluydu. Bir taraf kapitalist-liberal Amerika, diğer taraf ise Komünist Sovyet Rusya. Avrupa görünmez sınırlarla ikiye bölünmüştü. Hatta Almanya bildiğin duvar ile bölünmüştü. 'Demir Perde' diye adlandırılan sosyalist devletlerin hemen hemen hepsinde bir 'Dinamo' takımı vardı. Aslen mekanik-fizik bir terim olan dinamo 'güç' simgelediğinden olsa gerek dönemin sosyalist devletlerinin 'kurumsal' takımlarının isminin önüne konurdu.

        Dinamo Kiev, Ukrayna oblastının; Dinamo Minsk, Belarus oblastının Dinamo Moskova da başkentin etkili takımlarıydı. Yugoslavya'da Dinamo Zagreb vardı. Hatta Doğu Almanya'da Dinamo Dresden.. Bu takımlara 'kurumsal' dememin sebebi muhakkak bir devlet kurumunun takımları olmalarıydı. Mesela o dönem Romanya'sında Steau Bükreş askeriyenin takımı iken, Dinamo Bükreş polis gücünün takımıydı. Steaua'lu Hagi, 'albay'dı mesela.. Takımda ne kadar yıldızsanız rütbeniz de artıyordu. Gerçekten iyi takımlardı.

        Devletin ve bağlı bulundukları kurumların tüm desteğini alan bu takımlar, o dönem Avrupa şampiyonaları rekabetinde de öne çıkmışlardı. Steaua Bükreş'in bir şampiyonluğu bir de ikinciliği olmuştu. Dinamo Kiev, Avrupa'nın tozunu atıyordu. Dinamo'ların etkisinin az olduğu istisna, Yugoslavya idi. Onlarda da Kızılyıldız ve Partizan; komünist parti destekli iki takım etkiliydi. Nitekim Kızılyıldız da Yugoslavya parçalanmadan hemen evvel Avrupa şampiyonu olmayı başarmıştı.

        Bugün bu takımlar hala var. Ama bir dönem devletin ve bağlı bulundukları kurumların desteği ile hem ülkelerinde hem de Avrupa'da futbol dünyasında etkin olan bu ekipler, Sovyet Rusya'nın çökmesi, 'Demir Perde'nin kalkması ve komünist sistemin tüm ülkelerde sona ermesinin ardından her kurum gibi çöküşten payını aldı. Hala köklü ve tarihsel olarak kuvvetli olan takımlardan biri olan Dinamo Kiev, Ukrayna'nın kurulması ile hemen kendini toparladı ve yeniden genç Ukrayna devletinin himayesi altına girdi. Sonrası önemli ve kuvvetli bir başkanın önderliğinde iyice yükselme devri.. Yine de eski şaşaalı günlerinde rakipsizken bugün Shakhtar ile rekabette ve bir adım geride. Belarus'ta artık başat takım Bate Borisov. Rusya'da ise CSKA veZenit'in etkinliği yüksek.

        Bugünlerde iyice sıkıcı bir hal almaya başlayan Türk futbolu yerine yakın tarihe bir gideyim istedim. Bir başka gün de Nazi döneminde 1860 Münih ile Bayern Münih arasındaki rekabetin boyutunu yazarız.

        Diğer Yazılar