Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Obradovic'e teşekkür ediyorum. 7 yılın 2. ve 6. yılları arasında çok başarılı oldu. Eurolig'de 5 Final Four, 3 final, 1 kupa yeterli bir başarıdır. 2. kupa CSKA'ya karşı son saniyede kaçırılmıştı. 6. yılın sonunda düşüş başladı. Final Four'da o sezonda ve sonrasında bir çok kez domine edileceği Ergin Ataman'ın Efes'ine yenilindi. Sakatlık v.s bahanedir. Ama 'geliyorum' diyen duraklama devri sonrasındaki 'çöküş' yılı bu yıldı. Efes'e yenilmek artık bir normal halini almışken 30.5 milyon Euro'luk takım, kendisinden 5 kat küçük bütçeli G.Saray'dan 20 sayı fark yedi. Sonra zaten dikiş tutmayan Eurolig'deki iki ileri bir geri performans sürdürüldü. Tarihin en pahalı kadrosu ile Obradovic net bir şekilde başarısız oldu. Tapınmacılar bunu görmek istemese de geçen sezonun final four'undan bu yana Obra'da gerileme vardı. 621 milyon Euro borcu olduğu açıklanan, Koç'un taşıma suyla değirmen döndürdüğü ortamda geliri olmayan, Eurolig'den katılım ve şampiyonluk da dahil alabileceği maksimum gelirin 3.5 milyon Euro olduğu bir ortamda baskete 30 milyon Euro bütçe ayrılamayacağını defalarca söyledim.

        Bütçe düşürmek bir zorunluluktu ve bu sene gerçekleşecekti. Nitekim Obra ayrıldı. Bilgilerim şu ki Sırp koç, başkanla ve Semih Özsoy ile hiç bir zaman eski yönetim dönemi kadar rahat çalışmamış. Açıkça uyuşmamış kanları. Obra her başarılı adam gibi ego sahibi ve ara sıra egosunun okşanmasını istiyormuş. Ama başkanı ile az görüşen, randevuları sürekli ertelenen Semih Bey ile de hoşlaşmadığı söylenen Obra, bir de bütçe küçülünce ayrılmak istemiş. En büyük sebeplerden biri de "Gelecek sene oyunculara ödeme garantisi" talebine "Kesin öderiz" garantisinin verilememiş olması.

        Başkan ve Semih Özsoy ile ilişkisi konusunda yorum yapamam. Başkanın kulübü geçen seneye kadar holding gibi yönetmeye çalıştığını, bir talebi olanın genel sekretere yazması gerektiğini o talebin gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra cevaplanması gibi bürokrasi-kırtasiye işlerini sevdiği biliniyor. Ayrıca hukuku bile 2 günde karar veren spor dünyası için aşırı geç karar alma özelliği de mevcut. Belki Obra da bundan sıkılmıştır. Lakin bütçe konusunda yönetimi bir şartla destekliyorum: Eğer basketbola 20 milyon Euro bütçe ayırıp Jasikevicus'u getirecekseniz bu ne perhiz bu ne lahana turşusu olur. 20 milyon Euro bütçe Obra'ya özeldir. Obra yoksa bu şubenin 5-6 milyon Euro seviyelerine çekilmesi şart. Erkek voleybol ve kadın basketbol, masa tenisi gibi şubelerin kapatılması taraftarıyım. Aziz Bey'in yıllarca futbol başarısızlıklarını örtmek için kurduğu bu yapılar yüksek maliyet getiriyor. Futbol-erkek basketbol-kadın voleybol-boks-kürek. Başka bir branşa ihtiyaç yok. Boks ve kürek düşük maliyetliler. Diğer iki branşda da bayrak dalgalansa yeter.

        Anlaşılması gereken şudur: GELİR GETİREN TEK BRANŞ FUTBOLDUR. Bugün Beşiktaş'ın yıllık geliri 650 milyon liradır. (Yaklaşık 85 milyon Euro) Fenerbahçenin 800-900 milyon liradır. Bu cidden büyük bir meblağdır. Kulüpleri batıran derneklere olan borçlanma ve bu sarmalın doğurduğu bankaların kucağına düşme ile gelen faiz sarmalıdır. Bir an için düşünelim. Fenerbahçe'nin yıllık geliri 800 milyon liradan hesaplarsak 104 milyon Euro'dur. Bu bütçe, Avrupa'daki bir çok kulübün bütçesinden yüksektir. Ama diğer branşlara aktaralım; faiz ödeyelim diye diye para borç sarmalına gidiyor. O zaman yapılması gerekenler belli. Amatör branşlara neredeyse hiç para harcanmayacak. 40 milyon Euro maaş bütçesi ve 30 milyon Euro transfer bütçesi ile futbol takımına yatırım yapılacak. Kalan para da operasyonel giderler çıktıktan sonra banka borçlarına ödenecek. Şu anda yapılmaya çalışılan da budur. Lakin ahval bu durumdayken basket şubeye 20 milyon Euro harcanamaz, harcanmamalıdır. 5-6 milyon Euro yeterlidir. Üste para da kalır, basket şubenin operasyonel giderleri v.s dahi karşılanır ve bu şube kendi kendini döndürür. Gelir getiren futbolun parası başka yere harcanamaz artık.

        F.Bahçe'nin de yeni dönemde bunu yapması lazım gelir. Haa Obra'nın gidişi sonrası basket şube önerdiğim gibi 5-6 milyon seviyelerine çekilirse futbol takımına iyi bir yatırım şarttır. Gökhan-Caner-Sinan Gümüş ile taraftarın karşısına çıkılırsa tepki doğar. Mert Hakan ve Novak dışında ismi geçenlerden Mert Çetin ve Juan Jesus ideal olabilir. Willian - Alex Teixiera - Taison gibi isimler alınmalıdır. Hele bir de Ömer Toprak - Nuri Şahin gibi isimler gelecekse "Eee Obra gitti, şube küçüldü Nuri'ler Caner'ler, Ömer'ler için miydi?" denir.. Benden söylemesi. F.Bahçe yönetimi yıldız transfere mecburdur.

        Diğer Yazılar