Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DONALD Trump’ı başkan seçtiren toplumsal taban ittifakının mimarı olarak bilinen Steve Bannon ile Trump arasında başlayan sert tartışma, Washington’un perde arkası çalkantı ve dedikodularını iyi bilen çevrelerce sürpriz bir gelişme olarak görülmüyor.

        Washington’daki bu çevreler, Bannon’un bir süredir başkanlık koltuğuna gözünü dikmiş olduğunu ve Trump’ın yerine başkan olmak için çalışmalara aylar önce başladığını söylüyor.

        Bannon’un bu niyetini anlayan Başkan Trump’ın onunla ilgili, “Sadece işini kaybetmekle kalmamış, aynı zamanda aklını da kaybetmiş” şeklindeki son çıkışını bu yüzden yaptığı ve kavganın 2018 yılındaki ara seçimlere kadar daha da kızışmasının beklenmesi gerektiği belirtiliyor.

        Bugüne kadar hep birlikte hareket ettikleri sanılan ikilinin arasının açılması ve kavgaya dönüşmesinin kısa tarihi şöyle:

        -Bannon ile Trump’ın aralarının bozulması, Bannon daha Beyaz Saray’da başstratejist olarak çalışırken, onun başkanın kızı ve damadı hakkında çok ağır konuşmasıyla başlamıştı. Sonunda bu süreç Bannon’a göre kendi isteğiyle, Trump’a göre ise onun emriyle işten ayrılmasıyla sonuçlanmıştı.

        -Bannon daha önce başında bulunduğu “alt-right”ın etkili yayın organı Breitbart’ın başına döndü ve kendi deyimiyle “savaş açtı”. Açılan savaşın resmen açıklanan düşmanı, Cumhuriyetçi Parti’nin merkezi güçleri veya müesses nizamın insanlarıydı. Ama Bannon bir yandan da bazı lokal seçimlerde kendisine yakın adayları destekleyerek ileride olası bir başkanlık yarışında kendisine yeni destekler de oluşturmaya uğraşıyordu.

        KRİTİK KİTAP

        -Trump olanbiteni ve Bannon’un kendi güvendiği taban üzerindeki artan etkisini endişeyle izliyordu. İkilinin arasının iyice kopmasına neden olan gelişme, Vanity Fair Dergisi’nin medya eleştirmeni olan, Rupert Murdoch kitabı da çok tartışılan Michael Wolff’un Beyaz Saray üzerine yaptığı kitap çalışmasına Bannon’un da bilgiler verdiğinin Trump tarafından öğrenilmesiyle başladı.

        -Wolff’un “Fire and Furry”, “Inside the Trump White House” başlıklı kitabının baskıya hazırlanan bölümlerinin Beyaz Saray’a ulaşması ve incelenmesi sonucunda kitapta Trump, kızı Ivanka ve damadı Jared Kushner aleyhine bilgilerin çoğunun Bannon tarafından sızdırıldığı sonucuna varıldı. Bu durum Trump’ı, Bannon’a karşı hayli öfkelendirdi.

        -Bannon’un siyasi çalışmaları hakkında uzun bir izlenim yazısı yine Vanity Fair’de yayınlandı. Bu yazıda Bannon, Trump’ın ilk dönem başkanlığını sonuna kadar sürdürebilmesine yüzde 30 ihtimal verdiğini söylüyordu. Ayrıca başkanlıktan düşürülmese bile ikinci dönem başkanlığı istemesine imkân olmadığını iddia ediyordu.

        -Açıkçası Washington’daki oyuncuların tümünün bildiği şey artık resmileşmiş gibi: Bannon, Trump’tan sonrası için başkanlık koltuğuna iyice gözünü dikti.

        10 AY SONRA

        -Bannon’un ilk aşamada 10 aylık bir oyun planı olduğu söyleniyor. 10 ay sonra ara seçim var. Hem Senato’da hem de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun Demokratlar’ın eline geçeceği konuşuluyor. Eğer bu gerçekleşirse Kongre’nin Başkan Trump’ı resmen görevden almak için bir süreç başlatacağı, Trump görevden alınırsa da Bannon’un, başkanlığa otomatik atanacak olan Başkan Yardımcısı Mike Pence’e alternatif güç olarak kendi tabanını hareketlendireceği ve dönem sonunda ona karşı adaylığını koyacağı belirtiliyor. Trump ilk dönemini tamamlarsa Bannon, onun ikinci dönem için seçilmesinin imkânsız olacağını düşünüp Cumhuriyetçi Parti’nin kendisini aday göstereceğini planlıyor.

        -Son günlerde Beyaz Saray’dan yapılan tüm açıklamalar, Trump ve yakın çevresinin Bannon’un bu planlarını bildiklerini ve ona karşı savaş açtıklarını gösteriyor. Öyle anlaşılıyor ki Trump ikinci dönem için aday olmasa dahi Bannon’un başkanlığına aktif biçimde karşı çıkacak gibi.

        Diğer Yazılar