Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        15 Temmuz darbe girişimi öncesinde FETÖ’cülere Filistinli ajan Muhammed Dahlan aracılığıyla para gönderdiği ve darbe öncesinde Gülen’le de görüştüğü bilinen Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Trump yönetimiyle kurduğu karanlık ilişkiler, Özel Savcı Mueller tarafından soruşturuluyor.

        Yıllar önce Gazze’den çıkarıldıktan sonra BAE’ye kaçan ve bu devletin ajanı haline gelen Muhammed Dahlan’ın faaliyetlerini bu köşede 11 Kasım 2017 tarihli “Bölgemizde komployu kim yapıyor?” başlıklı yazımda anlatmıştım. BAE emirinin danışmanı olan Dahlan’ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la da güçlü ilişkisi var. Dahlan, BAE yönlendirmesiyle ABD, Suudi Arabistan ve İsrail işbirliğiyle uygulanan bölgesel büyük planın Washington’daki perde arkası oyuncularının da adamı.

        Özel Savcı Mueller’in Rusya bağlantıları soruşturması sürecinde tanık yaptığı insanların verdiği ifadeler nedeniyle o soruşturmanın boyutları başka ülkeleri de içine alacak şekilde gelişiyor ve Trump yönetiminin kurduğu bazı karanlık bağlantılar araştırılıyor.

        Bu karanlık bağlantıların tam da göbeğinde, Washington’da Türkiye karşıtı faaliyetleriyle bilinen BAE Büyükelçisi’nin olduğu, onlarla birlikte çalışan ve kendisinin de karanlık faaliyetleri bulunan bir özel güvenlik danışmanlığı şirketinin sahibi Elliott Broidy’nin Katar Büyükelçisi’ne yazdığı bir mektubun New York Times’a verilen kopyası sayesinde ortaya çıktı.

        Her casusluk hadisesinde olduğu gibi bu olayda da karanlık karakterlerin sayısı pek fazla ve hepsinin de birden fazla derin ilişkisi olduğu için meseleyi hemen tahlil etmek kolay değil. Bu yüzden olan biteni maddeler halinde yazmaya çalışacağım.

        KARANLIK VE DERİN İLİŞKİLER

        Benim burada ilk görevlendirildiğim Clinton yönetimi döneminden bu yana özellikle Suriye ile Amerikan yönetimi arasında gizli ilişkileri kuran George Nader adlı Lübnan asıllı bir Amerikalı var. New York Times ilişkiler zinciri üzerine yazısını bu karakter üzerine kurmuş.

        - Bu Nader son yıllarda Washington’da BAE emirinin danışmanı olarak çalışıyor ve Beyaz Saray’a da sıkça girip çıkıyor. BAE’nin yönetimde bağlantılar satın alma girişimlerinin başaktörü Nader.

        - Daha önce bahsettiğim Elliott Broidy, kampanyalarına para bulduğu için Trump’a çok yakın bir isim. Nader de Broidy ile yakınlaşıp onun aracılığıyla Trump’la bağlantı kuruyor. BAE’nin Türkiye karşıtı da olan faaliyetlerini bu bağlantıları sayesinde yönetim üzerinde etkili kılıyor. Elliott Broidy 6 ay kadar önce Trump ile Oval Ofis’te özel bir görüşme yaptı, sonra da bu görüşmesinin içeriğini Nader’e anlattı. Konuşulanların yayıldığı anlaşılınca, Katar Büyükelçiliği’nin kendisi aleyhine casusluk yaparak o bilgileri çaldığını anlatmaya başladı. Katar Büyükelçiliği’ne bir mektup da yazıp bu suçlamayı yaptı. (Bu mektubun bir kopyası bende de var.)

        - Karanlık ilişkiler ağı böylece bir bir ortaya çıkıp soruşturuluyor.

        Nader’in, Broidy aracılığıyla Katar’a karşı operasyon yapması için Trump’ı ikna ettiği de belirtiliyor. FETÖ’ye para yardımı da yapan BAE’nin Özel Savcı Mueller tarafından soruşturulmaya başlanması, FETÖ bağlantılarının soruşturulmasını isteyen ve Gülen’in iadesini talep eden Türkiye açısından oldukça önemli bir gelişme.

        8 Mart’ta burada oluşturulacak üç komisyondan biri Gülen’in iadesiyle ilgili olacağından bu yaşananların önemi daha da artıyor. Bu arada BAE’nin, burada Türkiye aleyhine faaliyet gösteren FETÖ’cü bazı medya kuruluşlarına para yardımı yaptığını da unutmayalım.

        Derin bağlantıları çözümleyebilen bazı kaynaklar, “Eğer Mueller bu kirli ilişkileri de ortaya dökerse bu Gülen’in iadesi açısından Türkiye’nin eline büyük bir koz verebilir” diyorlar.

        Ayrıca şunu da not olarak iletmeliyim: Nader’in, Suriye ile Irak’ta aktif olan ve Akademi adıyla tanınan özel güvenlik şirketi Blackwater’la ilişkisi de var. Bu Blackwater şirketinin karanlık bağlantıları eğer bir gün araştırılırsa ortaya Türkiye açısından çok önemli sonuçlar çıkacağı da söyleniyor.

        Diğer Yazılar