Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇEN hafta Washington’un güçler hiyerarşisinin ağırlık merkezi Foggy Bottom’a kaydı.

        Şehrin bu bölgesinde bulunan dışişleri bakanlığı, olağanüstü canlandı ve personel de müthiş dinamikleşti.

        Eski bakan Rex Tillerson’un döneminde ihmal edilmiş bulunan dışişleri personeli, yeni bakan Mike Pompeo’yu heyecan ve şevkle karşıladı.

        Pompeo da fırtına gibi başladı yeni görevine. Amerikan Dışişleri’nde yeni bir aktivist dönemi başlatma iddiasında. Bu amacında Başkan Donald Trump da ona tam destek veriyor. İkinci günü bakanlıkta birlikte geçirdiler zaten.

        Bunun nasıl bir yeni dönem olacağını anlamak Türkiye açısından önemli.

        Bu yüzden geçen hafta Trump yönetiminin yeni üslubunun başladığı işaretini veren bir başka gelişmeyi de anlamalıyız.

        SERT YÖNETİM DÖNEMİ BAŞLADI

        Geçen hafta Trump, bugüne kadar Rusya soruşturmasını sürdüren özel savcı ile yumuşak ilişkiler kurmayı, onunla anlaşmayı savunan avukatını görevden aldı ve yerine, içinde Rudy Giuliani’nin de bulunduğu savcı ile kavga etme yanlısı, sert tavırlı ekibi getirdi.

        İç politikada bu gelişme sürerken dışişlerinde de arkasına bürokrasinin desteğini almış olan “şahin” Pompeo göreve başladı. Yani anlayacağınız Trump’ın içte de dışta da sert politikalar dönemine resmen girildi.

        Türkiye’yi ilgilendiren boyutu, dış politikada ne olacağı olduğundan bundan sonra çok daha saldırgan, hiç uzlaşmacı olmayan, kendi çıkarları doğrultusunda daha da dediğim dedik bir Amerika’yı karşımızda bulacağımız kesin.

        Pompeo, Trump’ın kendisinden bunu istediğini düşünüyor ve CIA ile çok yakın bir işbirliği kurarak başkana bu istediğini vermek amacında.

        TÜRKİYE MASAYA YATIRILDI

        Dışişlerinin birimleri, yeni döneme hazırlıklı olmak için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu hassas ülkelerle ilgili dosyaları yeniden çalışmaya başladı.

        Tillerson’un bugüne kadar Türkiye de dahil birçok ülkeye vermiş olduğu yönetimi bağlayıcı sözlerin bakanlıkta Pompeo’nun talimatıyla gözden geçirildiği ve çoğunun yeniden ele alınarak yeni yol haritaları çizileceği belirtiliyor.

        Ele alınacak konuların başında Tillerson’un Ankara’da işaretini vemiş olduğu Münbiç için yol haritasının yer aldığı ve yönetimin bu yol haritasına yeni bir şekil vermek istediği konuşuluyor Washington’da.

        AÇIK POZİSYONLAR DOLACAK

        Tabii yeni bakanın bugüne kadar boş tutulmuş birçok hassas ve önemli elçilik pozisyonlarının bir an önce doldurulması talimatını verdiği söyleniyor.

        Doldurulması gereken hassas boş elçilik pozisyonlarının başında Ankara yer alıyor. Daha önce bu pozisyona getirileceği söylenen isimler artık konuşulmuyor ama yeni bir isim de saptanmadı henüz.

        Belirsizliğin olduğu her durumda olduğu gibi bunda da bazı isimler üzerine spekülasyon başladı Washington’da. Ortadoğu işlerinden sorumlu olduğundan Müsteşar Yardımcısı David Satterfield’ın yeni Ankara Büyükelçisi olabileceği spekülasyonu yapılıyor ama bazıları onun asıl uzmanlığının İsrail-Arap ilişkileri olduğunu, Fransızca ve Arapça bildiğini ve eğer onun bir elçilik atanması yapılacaksa bunun bölgede Türkiye dışında bir yere olmasının daha uygun olacağını söyleyenler de var.

        Dışişlerine yakın kaynaklar, Pompeo yönetimindeki yeni dönemin Türkiye-ABD ilişkilerinde hayli heyecanlı ve meşgul olacağını ve Türkiye Dışişleri Bakanı’nın seçimden sonra bir an önce Washington’a gelmesinin iyi olacağını belirtiyor.

        Diğer Yazılar