Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Haziranın ikinci haftasından itibaren Türkiye’nin ekonomi yönetiminin nasıl olacağı üzerine çalışan Amerikan yönetiminin ilgili birimleri Berat Albayrak’ın ekonomiden sorumlu bakan olarak atanmasını sürpriz olarak yorumlamadılar.

        Başkan Erdoğan’ın yönetim üslubunu sonunda anlamaya başlayan bu birimler, Erdoğan’ın bir işin yapılması için gereği neyse onu yapacağını ama bunu daima kendi doğru bildiği yöntemle yapacağını kavramış durumdalar. Bu yüzden Washington, global finansman çevrelerinden yapılan ekonomi yönetimi için bazen açık bazen üstü kapalı telkinlerin Erdoğan’a bir etkisinin olmayacağını bir süredir anlamışlardı ve onun ekonomiyi kendi bildiği yöntemle ve insanla yönetmesini bekliyorlardı. Bu yüzden Berat Albayrak ismi onlara bir sürpriz de olmadı.

        YÖNETİMİN İSTEDİĞİ RAPOR

        24 Haziran seçiminden tam iki hafta önce Amerikan yönetimi tüm birimlere bir talimat yollayarak Türkiye ekonomisi hakkında raporlar istedi. O günü gayet iyi hatırlıyorum. Her gün kaçırmadan yaptığım haber ufuk turuna çıktığımda ulaştığım her ilgili birimin ekonomi ile uğraştığını görmüştüm.

        Washington’daki düşünce üretim kuruluşları da yönetimin bir parçası olarak görüldüklerinden onlar da ekonomi raporları hazırlıyorlardı. O andaki durum tespitleri yapıldıktan sonra tüm birimler ekonomi yönetimi hakkında görüşlerini de ilettiler.

        DIŞ OYUNLARA TESLİM OLMAZ

        İşte o süreçte "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye ekonomisi üzerinde bir dış oyun oynandığını düşündüğü ve bu yüzden dışarıdan gelebilecek hiçbir müdahale veya öneriye açık olmayacağı ve bu tavrın başkan seçilmesi durumunda daha da net olarak süreceği beklenmeli" denildi. Nitekim Başkan Erdoğan ekonomi yönetimine Berat Albayrak’ı getirerek tavrını net olarak sürdürdü.

        HAZİNE BAKANLIĞI'NDAKİ PROBLEM

        Daha önce de anlattığım gibi şu anda Amerikan yönetimi içinde Türkiye hakkında bir tartışma var. Bir grup Türkiye ile ilşkinin bir an önce normalleştirilmesini isterken diğeri ise geçmişte yaşanan bazı gelişmeler hakkında şu anda hesaplaşılmasının gerektiğini söylüyor. Hesaplaşma isteyen bu grup Hazine Bakanlığı içinde oldukça güçlü. İran’a yeni yaptırımlar üzerine çalışıldığı bu dönemde bunlar Reza Zarrab davasından dolayı Türkiye’ye yönelik sert yaklaşımlar istiyorlar.

        KUDÜS

        Bunun yanında Hazine Bakanı Steve Mnuchin, evanjelist neoconlarla Trump yönetimi arasında bağlantıyı sağlayan işadamı Sheldon Adelson ile de çok yakın. ABD Elçiliği'nin Kudüs’e taşınması için düzenlenen törende Jared Kushner ile birlikte olan Munichin ve Allison, bu konuda en sert açıklamaların Erdoğan tarafından yapılmasına tepkililer ve bunun öcünü alacaklarını söylüyorlar Washington’da.

        Önümüzdeki dönemde Başkan Erdoğan ile yeni bir çalışma ilişkisi kurması beklenen Başkan Trump’ın bu konuda devreye girip girmeyeceği henüz netleşmedi.

        Diğer Yazılar