Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta boyunca Washington’un neokon camiası ‘hocaları’ olarak gördükleri ve büyük saygı duydukları Bernard Lewis’in anısına birçok etkinllik düzenledi ve hocalarının kendi düşünce sistematiklerine yaptığı katkıları konuştular.

        Aralarında bana yıllar önce büyük Kürdistan projesinin haritasını göstermiş olan eski Pentagon görevlisinin bulunduğu bu camia Bernard Lewis’i gerçekten tapar gibi seviyor.

        Lewis’in özellikle kamuoyunda ‘Karanlıklar Prensi’ diye tanınan Richard Perle’nin yetişmesinde etkili olduğu söyleniyor.

        Perle de aralarında benim haritacı casus da olmak üzere neokon camiasının etkili isimlerini yönlendirip onları devlet içinde koordine etmiştir. Bu faaliyetler sürerken bunların Amerikan devlet yapısı içindeki en büyük koruyucuları, kendisi de karanlık dünyanın bir adamı olan eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’di.

        Bu çevre Ortadoğu’ya bakışlarında İsrail’in çıkarlarını hep ön planda tutmuş ve Türkiye’yi de daima bu bakış açısı çerçevesinde ele almıştır. Örneğin masaya yaydığı Kürdistan haritasını, aralarında PKK temsilcisinin de bulunduğu Kürt gruplarının temsilcileri ile konuşurken gördüğüm neokon Pentagon yetkilisi, bu projeyi Türkiye’nin İsrail ile arasının bozulma ihtimaline ksrşı bir alternatif yapı olarak görmekteydi.

        Bugünlerde Bernard Lewis’i anmak için bir araya gelen bu camia, bugün Washington’da esas gücü eline tutmakta olan evanjelist neokon koalisyonunun temellerini neredeyse 25 yıldır burada atmaktaydı. Bugünlerde kuzey Suriye’de oynanan oyunu da bu çevrelerin çalışmalarını bilmeden anlamak imlansızdır.

        O haritayı odasında Kürt gruplarla tartışırken gördüğüm neokon Pentagon görevlisi, Amerika kuzey Suriye’de YPG ile çalışma kararını resmen açıklamadan önce bir tweet atmış ve üzerinde 'Kürdistan kuruluyor' yazan bir tişört ile fotoğrafını paylaşmıştır.

        PAZARTESİYE HAZIRLIK

        Türkiye’nin Astana süreci bağlamında kuzey Suriye’yi konuşacağı gün gelirken Washington’daki bu bağlntıları ve işlerin nasıl yürümekte olduğunu bilmekte yarar var.

        Gayet tabii ki çok kıymet verilen bir bilim adamı olan Bernard Lewis'in düşünce sistematiğinin bugün sınırımızın güneyinde olanlardan tek başına sorumlu olduğunu söylemiyorum ama onun yetiştirdiği öğrenciler, o düşünce sistemini bugün Türkiye aleyhine kullanmaktadırlar, bunun bilinmesi gerekiyor.

        19 Mayıs’ta 102 yaşına girmesine 12 gün kalmışken hayata veda eden Bernard Lewis, Washington Enstitüsü’nün düzenlediği bir dizi etkinlikle anıldı. Washington neokon camiasının önde gelen isimlerinin katıldığı bu etkinliklerde konferanslar verildi, Lewis’in çalışmaları değerlendirildi. Toplantı aralarında gerçekleşen özel sohbetlerde en çok kuzey Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye konuşuldu. ’Medeniyetlerin çatışması’ kavramını Bernard Lewis’in doktora öğrencileri ile birlikte ilk kez kullandığı da söyleniyor. Özel konuşmalarda Türkiye de bu kavram kullanılarak değerlendirmeye alınıyordu.

        Toplantılara katılanlar arasında ‘Harita yapıcının kızı’ adlı romanın yazarının da bulunması bana, harita yapıcı neokon ile özel tarihim nedeniyle biraz manidar geldi.

        Diğer Yazılar