Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hakan Atilla’nın yargılandığı binanın hemen yakınındaki bir binada önceki gün son derece enteresan bir vatandaşlık töreni vardı. Töreni ilginç yapan kendisi değildi çünkü bunlardan daha önce binlercesi düzenlenmişti.

        İşi ilginç yapan nokta vatandaşlık yeminini eden çiftin Başkan Trump’ın eşi Melania’nın anne ve babası olmasıydı. Slovenya doğumlu olan bay ve bayan Knavs, Washington’da olduklarında Beyaz Saray’da kalmalarına rağmen vatandaşlıklarını ancak perşembe günü aldılar.

        TRUMP’TAN ÇİFTE KRİTER Mİ?

        Bu Amerika’da siyasi tartışma yaratan bir gelişmeydi.

        Çünkü Başkan Trump daha önce Amerikalı çocukları tarafından vatandaşlığa davet edilen anne babalar aleyhine çok ağır laflar söylemiş ve ‘zincirleme vatandaşlık’ dediği bu uygulamaya karşı çıkmıştı.

        Trump’a göre çocuklarından sonra vatandaşlık hakkını kazanan anne ve babalar terörizme neden oluyordu. Bununla ilgili elde tek bir delil olmamasına rağmen Trump kendini bu gibi konularda konuşurken gerçeklerle bağlantılı kalmaya zorunlu hissetmiyor.

        Var olan yasa şöyle işliyor: Eğer çocuk Amerikan vatandaşıysa 18 yaşını aştıktan sonra başvurup “Anne ve babamı yanımda istiyorum” diyebiliyor. İlk önce aileye yeşil kart veriliyor. Beş yıl bekledikten sonra ise onlar diğer koşullar, örneğin o sürede suç işlrmemek gibi koşullar yerine gelmişse vatandaşlık için başvurabiliyorlar.

        Melania Trump’ın anne ve babasının da bu süreçten geçtiği vurgulanıyor. Gerçi onların yeşil kartlarını ne zaman aldıkları ve 5 yıl bekleyip beklemedikleri net değil. Buradaki özel yaşamın dokunulmazlığı yasaları yüzünden bu sürecin kayıtlarını çıkartıp yayınlamak da mümkün değil.

        Anlayacağınız Melania’nın anne ve babası bundan böyle Beyaz Saray’da Amerikan vatandaşı olarak kalacaklar.

        Bu arada Trump’a muhalif olan çevreler ‘İş kendi ailene gelince susuyorsun başkalarınının Amerikan çocukları aynı haktan yararlanmak iseyince buna karşı çıkıyorsun” diye konuşmaya da başladılar.

        Trump bu uygulamaya izin veren yasayı da değiştirmek istiyor. Ancak burada Amerika’da doğmuş Amerikan vatandaşlarının hakları söz konusu olduğundan bunu başarmasının oldukça da zor olduğu da belirtiliyor. İki partiden de bu uygulamanın kalkmasına karşı olanlar bulunuyor.

        Diğer Yazılar