Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra Amerikan yönetiminin kafası Suudi Arabistan ile ilgili olarak o kadar karışık ki, yönetimin çeşitli birimlerinden birbiriyle çelişen o kadar karmaşık açıklamalar geliyor ki, konu ile ilgili yüz yüze konuşan yetkililer sorunu o kadar, büyük ihtimalle bilinçli olarak, içinden çıkılmaz hale getiriyor ki, bu meselede somut gerçeklere ulaşmaktan umudu bu defalık kesip sadece kendi elimdeki bilgilere dayanarak bazı sonuçlara varmak artık kaçınılmaz oldu.

        İlk önce eldeki somut bilgileri alt alta sıralamalıyım:

        Cemal Kaşıkçı
        Cemal Kaşıkçı

        İLK GÜNDEN BERİ PANİK

        1- Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü Türkiye tarafından ilk kez açıklandıktan sonra Washington ciddi bir panik yaşamaya başladı. Meselenin Muhammed bin Selman’a bağlanması Amerika’nın İsrail ile birlikte oluşturduğu bölgemize dair ortak stratejinin tamamen çökmesi anlamına gelecekti.

        2- Ekim ayı içinde Trump yönetimin hassas birimlerine Kaşıkçı olayında Muhmmed bin Selman’n kollanması ve süreçten yara almadan çıkarılması mesajını verdi. O günlerde Fethullah Gülen’in iadesinin mümkün olup olmayacağının araştırması talimatı da bu bağlamda birimlere iletildi. Yönetim Türkiye’nin Amerika’nın stratejisini zedeleyecekadımlar atmasından çekiniyordu.

        BAKTI Kİ SELMAN KONTROLDEN ÇIKIYOR

        3- Aynı günlerde İran yaptırımlarının sert aşamasının devreye sokulması da denk geldi. Bu yaptırımların etkili işlemesi için global petrol piyasasına bir zarar verilmeden uygulanması gerekiyordu. Bunun için Amerika’nın Suudi Arabistan ile uyumlu çalışması gerekmekteydi.

        4- Trump, Kaşıkçı olayında Muhmmed bin Selman’ın (MBS) korunup kollanması talimatını vermişti ama Suudi Arabistan’dan MBS’in uyumlu davranmadığı, kontrolden çıkmaya başladığı ve özelikle petrol konusunda bağımsız kararlar aldığı bilgileri gelmeye de başlamıştı.Bunun üzerine Kaşıkçı olayının MBS’yi terbiye etmek için kullanılabileceği düşünüldü.

        Muhmmed bin Selman
        Muhmmed bin Selman

        5- Daha önce MBS’yi koruyup kollayın talimatı verilmiş olan CIA yine devreye sokuldu ve operasyonun yeni aşamasına girildi. CIA’nin MBS’yi cinayete direkt bağlayan somut bilgilere ulaşmış olduğu bilgisi hem Washington Post’a hem de New York Times’a aynı günde sızdırıldı.

        6- Oysa elde yeni somut bilgiler yoktu. CIA sadece elde zaten var olan bir çoğu da kamuoyunca bilinen bilgilerden yola çıkarak olsa olsa yöntemiyle "Bu işten MBS’nin mutlaka haberi olmalıdır" gibi bir sonuca varılabileceğini söylüyordu.

        NEDEN SIZDIRILDI?

        7- Haber o iki gazeteye sızdırıldı çünkü o gazetelerin yönetimin Ortadoğu politikasına karşı oldukları ve bu yüzden haberi büyük kullanacakları biliniyordu. Nitekim ikisi de manşetten verdiler haberi.

        8- Trump konu hakkında ulusal güvenlik danışmanı Bolton ile birlikte devreye girdi. CIA'den sızdırılan son rapor hakkında brifing alacak ve sonra da o bilgileri MBS üzerinde baskı yapmak ve onu hizaya getirmek için kullanacak. Yani yönetim CIA raporunu Selman’ı devreden çıkarmak için değil onu tekrardan tamamen Amerikan kontrolü altına almak için kullanmaya kararlı gibi gözüküyor.

        HER OPERASYONDA OLDUĞU GİBİ

        Washington’un nasıl çalıştığı hakkındaki bilgilerim ve konu hakkında konuştuğum insanlardan aldıklarımın toplamı olan bitenin böylece özetlenebileceğini söylüyor. Tabii ortada bir istihbarat operasyonu bulunduğundan bu analizde yanılmak ihtimali de büyük, bu da hatırlanmalı.

        Dışişleri bakanımız, Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşmek için tam da zamanında Washington’a geliyor. Bazı konuların artık netliğe kavuşturulması gerekiyor.

        Diğer Yazılar