Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İlham Ahmed başkanlığındaki bir YPG heyeti iki haftadır Washington’da Fırat’ın doğusundaki güvenlikli bölge için Türkiye aleyhine büyük bir lobi faaliyeti yürütüyor. Genelde medya bu konuyu sadece İlham Ahmed ile Trump’ın Trump Interntional’da karşılaşıp konuşması açısından gördü. Bu da normal çünkü haber değeri yüksek bir gelişmeydi. Trump'ın her el sıkıştığı insana onu ne kadar çok sevdiğini söyleme adeti var tabi bu defa da böyle oldu.Ancak sanki tesadüfmüş gibi ayarlanan o görüşmenin arka planında önemli gelişmeler de yaşanıyordu.

        LOBİ İÇİN GELDİLER

        Moskova ile bu konuda yaptığı temaslardan sonra bir ekiple Washington’a gelen İlham Ahmed, eski PYD Washington temsilcisi olduğundan, zaten işleyişini çok yakından bildiği şehirde 15 gün süren çok yoğun birlobi faaliyeti sürdürdü.

        Bu lobi faaliyetinin amacı Amerika’nın Suriye’den çekilme takviminin yavaşlatılması ve Fırat’ın doğusundaki güvenli bölgenin kontrolünün Türkiye’ye bırakılmamasını sağlamayayönelikti.

        Washington’daki üç katlı binalarında faaliyet göstermekte olan PYD/YPG’liler yönetimin önemli isimleriyle görüşemediler. Örneğin savunma bakanı onları kabul etmedi. Onlar da daha çok senatörler üzerine konsantre oldular. Beyaz Saray ile tek temasları senatörlerle yedikleri yemekte Trump International Otel'de Trump ile ayarlanan karşılaşmalarıyla sınırlı kaldı.

        Senatörlerle temaslarından daha çok sonuç aldıkları şimdilik söylenebilir. Çünkü Senato’ya bir tasarı sunuldu ve Amerika’nın Suriye’den çekilmesinin temkinli ve güvenli olması istendi. İki partiden de oy aldı bu tasarı. Gerçi bu konuda ipler Beyaz Saray’ın elinde yani Trump’ın dediği olacak ama Senato'da oluşan eğilimi göstermesi açısından da önemli.

        Amerika çekilmesinin yavaş olacağını zaten açıklamış olduğundan bunun da yeni bir durum getireceği söylenemez.

        GÜVENLİ BÖLGE KONUSU

        Öte yandan güvenli bölge konusunda Amerikan yönetiminden istediklerini henüz alamadılar. İlham Ahmed, Fırat’ın doğusunda oluşacak güvenli bölgenin kontrolünün ağırlıkla Amerika’da olmasını istiyor. Trump ise şu ana kadar bu konuda onlara net bir mesaj iletmedi.

        Yönetime yakın kaynaklar, Trump yönetiminin güvenli bölge konusunda Ruslarınne dediğini görmek istediklerini ve rejimin denetiminde, Rusya’nın da güvence verdiği güvenli bir bölgenin Türkiye’nin de kaygılarını azaltacağını düşündüklerini belirtiyor.

        Anlaşılan o ki 15 günlük lobi faaliyetinden sonra ortada yeni bir öneri ve gelişme yok. Sadece şu kesin Amerika bölgeden çekiliyor ama bu süreç yavaş işletilecek ve o süreçte güveni bölge üzerine anlaşmazlıkların Türkiye-Rusya-ABD arasında konuşularak aşılmasına çalışılması içinuğraşılacak.

        Diğer Yazılar