Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler’in yaptığı açıklama Amerika’da bomba etkisi yarattı.

        Çünkü bugüne kadar açılmış soruşturmaların en büyüğü, en kapsamlı olanı Trump aleyhine 'gücü kötüye kullanmak, adaleti engellemek, yolsuzluk ve vergi usulsüzlüğü' gibi suçlamalarla dolu kalın bir dosyayla açılıyor.

        Komisyon tam 81 kişiye soruşturmaya çağrı daveti gönderdi. Onlardan ellerindeki belgeleri eksiksiz getirmelerini istedi.

        Çağırılanlara sorulan sorular çok detaylı olduğundan taşınması zor olan ağırlıkta bir dosya oluşturuyor.

        IVANKA NEDEN YOK?

        Çağrılanlar arasında Trump’ın erkek çocukları ve Jared Kushner de var. Ayrıca Trump’ın sevgilisi olduğu iddia edilen Hope Hicks de Trump aleyhine tanıklık edecekler. Eski kampanya yöneticisi Paul Manaford, Michael Flynn ve onun oğlu eski Beyaz Saray Müdürü Rince Priebus da komitede konuşmaya davet edilenler arasında. Kushner ve erkek çocuklar çağrılmasına rağmen Ivanka’nın çağrılmamış olması da dikkat çekti.

        BU SORUŞTURMANIN GERÇEK AMACI

        Washington’da kiminle konuştuysam adalet komisyonunun bu soruşturmasının daha sonraki impeachment (başkanın görevden alınması) sürecinin bir ön çalışması olduğunu söylüyorlar.

        Şimdi yapılan hesap şu; eğer bu adalet komisyonu incelemesi iyi giderse ortaya çıkacak yeni belgelerle kamuoyunun Trump’ın başkanlığını sorgulamaya başlayacağı ve ondan sonra görevden alma sürecinin kolayca götürüleceği düşünülüyor.

        Bu arada televizyon kanallarında Başkan’ın görevden alınmasını talep eden reklamlar da yayınlanmaya başlandı.

        Bazı yetkilier bu kadar büyük ve kapsamlı soruşturmayı hak ettiği biçimde yürütebilmek için Demokratların hakim olduğu komitelerde işin büyüklüğüne yetecek insan gücü olmadığını söylüyorlar. Bu yüzden adalet komisyonu dışardan iki avukatlık şirketinin de yardımını almaya karar verdi.

        TRUMP NE YAPACAK?

        FBI'a da davet gönderen komite Trump’ı da çağırmayı planlıyor. Ondan ayrıca bazı belgeler tebligat yoluyla istendi bile. Trump her türlü soruşturmaya katılacağını söylese de istenen bazı belgeleri göndermeyebileceği ve komiteye fiilen katılıp sorulara cevap vermeyeceği de söyleniyor. Başkanlar bu durumda 'Executive Privilege' (özel başkanlık haklarını) kullanarak isteklere cevap vermeyebiliyorlar. Eğer Trump bu yola giderse Demokratlar konuyu mahkemeye taşıyıp hakimin bir karar vermesini isteyecekler.

        Önümüzdeki aylarda günlerimizin küçük kalabalık salonlarda soru cevap dinlemekle geçmesi nerdeyse kesin gibi. Neyse ki dramı yüksek olan heyecanı büyük hiçbir zaman sıkıcılaşmayacak soruşturmalar olacak bunlar.

        TERCÜMANLARI BİLE SORGULUYORLAR

        Amerikan sisteminde başkanlar yabancı liderlerle yaptıkları ikili görüşmelerden sonra bir 'readout' denilen belgeyle konuşulanları açıklıyorlar. Trump’ın Putin ile yaptığı konuşmalardan sonra bunu yapmadığını tespit eden Demokratlar şimdi bu görüşmelerde tercümanlık yapmış olan görevlileri de sorgulamaya başladılar, ne konuşulduğunu öğrenmek için.

        Üstelik adalet, istihbarat ve devlet denetleme komitelerinin tümü ayrı ayrı konuşmak istedi bu tercümanlarla.

        Amerikan siyasi yaşamı ve toplumu 2019 yılının ikinci yarısında çok karışacak ve önemli sürprizler de yapabilecek.

        Diğer Yazılar