Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etki oluşturmak isteyen dış çevreler yıllardır, global sermayenin en hassas olduğu ‘serbest piyasa' ve demokrasi/hukuk bağlantısı konusunu aleyhimize kullandılar. Ve Türkiye’de demokrasinin olmadığını, hukuk devletinin bulunmadığı söylemlerini daima ön plana çıkardılar.

        Bu operasyonlarında başarılı da oldular ve sermaye akımları ülkemiz aleyhinedöndü döviz kuru manipülasyonlarıdaha rahat yapılabildi.

        İşte bu yüzden yerel seçim sonuçları Türkiye’ye büyük bir avantaj sağlamaktadır.

        Ülkede demokrasinin olmadığını vurgulayan çevrelerin seçim süreci ve alınan sonuçtan sonra bu söylemlerine nasıl devam edebilecekleri şüphelidir.

        BU AVANTAJI İYİ KULLANMAK ZORUNDAYIZ

        Türkiye hakkında daha şimdidenyeni bir olumlu imaj oluşmaktadır. Eğer ülkede gücü elinde tutan irade seçim sonucunun dış piyasalarda yarattığı olumlu havayı iyi kullanırsa, önümüzdeki dönemdeki en önemli iş konusu olacak ekonomik reformve düzeltmeleri yapmasının çok daha rahat olacağına eminim.

        SONUÇLARA İTİRAZ SÜRECİ KRİTİK

        Bunun olabilmesi için seçim sonuçlarınaitiraz için demokratikhakkını kullanan AK Parti'nin çok dikkatli olması gerekiyor.İtiraz sürecinintamamen objektif, hukuka uygunluk çerçevesinde yapıldığından kimsenin şüphesi olmamalıherkes normal süreçlerinişlediğini bilmeli. İtirazsürecinde dışardan bir iradenin işe karıştığı izlenimi verildiği takdirde Türkiyeekonomi açısından eline gelen büyük avantajı ziyan etme riskine girebilir.İtiraz süreci mümkün olduğuncaadil ve kısa sürede bitirilmeli kim kaybettiyse kazananı tebriketmeli ve el sıkışmalıdır. Bu imaj tazelemesürecimizin en önemi boyutlarından birisi olabilir.

        AMERİKA'NIN KARARI

        Bütün bu konuları düşünürken ve umarım makul kararlar alırken ayrıca Amerikanmerkez bankasının son açıklamalarındansonra Türkiyeaçısından potansiyeli yüksek olumlu havayı da göz önüne almamızlazım.

        Son toplantısının ardından FED Başkanı Powell‘ın yaptığı açıklamada Amerikan merkez bankasının faiz artışı sürecineartık ara verdiği ve hatta kademeli faiz indirimlerine gireceği sinyali var.FED başkanının konuşmasından sonra ayrıca sermaye akımlarının yenidenyükselen piyasalara yönleneceği yolunda bir beklenti de oluştu.

        Bunun Türkiye'yeönümüzdeki dönemde nasıl avantajlar sağlayacağını görelim ve bu süreçte ülkemizin imajı açısından oluşmaya başlayan olumlu havayazarar verebilecek işler yapmaktan hep birlikte kaçınalım.

        Sonuçta ülkemiz demokrasi açısından olumlu bir sınav vermiş ve bozulmaya başlayan global imajını düzeltmeyebaşlamıştır.Bu avantajınelimizden kaçırılması ekonomiyebüyük zarar verebilir. Hem iktidarın hem de yeni kazanılan gücünün sarhoşluğunuyaşamayacağını umduğum muhalefetin bu dönemde dış ilişkilerive ekonomik zorunlulukları unutmadan makul ve rasyonel olanı yaptıkları takdirdebir süredir esmekte olan olumsuz rüzgarlar tersine döner ve olumlubir hava kalıcı bir şekilde oluşabilir.

        Diğer Yazılar