Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Evet ekonomi yönetiminde, güvenlik ve dış politika konularında bazı kırılgan, tehdit oluşturabilecek noktalarımız var ancak Türkiye’nin elinde koz olarak kullanabileceği çok önemli bir konunun da olduğunu unutmamalıyız.

        Bu konu benim her hafta buluştuğum içinde ulusal güvenlik camiasından önemli isimlerin bulunduğu grubun son öğle yemeğinde konuşuldu.

        Aralarında Washington’un en önemli ulusal güvenlik yazarlarının ve emekli üst düzeybürokratların da bulunduğu bu gruptaki konuşmalar bana, aylardır olabilecek önemli gelişmeler hakkında daima doğru ipuçları vermiştir.

        Arkadaşların dedikleri Türkiye açısından çok önemli bilgiler içermekteydi. Bulunanların ismini vermeden konuşulanları aynen aktarıyorum...

        RUSYA TEHDİDİ

        Amerikan yönetiminin ulusal güvenlik birimlerinin her düzeyinden son günlerde "Rusya’nın global düzeyde yükselen tehdidine karşı neler yapılmalı" sorusuna acil cevaplar bulunması ve bunların her birimden ulusal güvenlik başkanlığına ivedilikle bildirilmesi istendi.

        -Temsilciler Meclisi Başkalığı da bu tartışmaya dahil oldu. Demokrat lider Nancy Pelosi başkanlığındaki bir Kongre heyeti EUROCOM’a (Amerikan Avrupa Birlikleri Komutanlığı’na) acil bir ziyaret yaptı ve bu konuyu direkt komutandan dinledi. Kongre'ye yakın kaynaklardan sızan bilgilere göre o görüşmede Rusya ile Amerika arasında tırmanan bu global güç yarışında Türkiye’nin yeri nedir ve Türkiye ne yapacak soruları öncelikle konuşulmuş.

        ASLINDA KONUŞULAN KONU TÜRKİYE

        -Gerçi Washington’daki ulusal güvenlik birimlerinde de tartışılan konu başlık olarak Rusya olsa da asıl olarak Türkiye’nin konuşulmakta olduğu söyleniyor.

        -Yönetim S-400 füzeleri bağlamında kopartılan F-35 krizinde geri adım atmak istememekle birlikte bu sürecin Türkiye’nin Amerika’dan ve NATO’dan daha da uzaklaşıp Rusya ile hareket etmeye başlamasıyla sonuçlanabileceğini düşünülüyor ve yönetim içinde bu konuda bir tedirginlik ve korku da var.

        AKKUYU KOZU

        -Anladığım kadarıyla Amerikan yönetimi içinde bu korku oluşmuşken bunu daha da körükleyecek bir akıllı manevra da yapılmış ve Akkuyu’da inşa edilen nükleer santrala yakın bir askeri liman yapılması fikri ortaya atılmış. Bunun görünen gerekçesinin santraldan çıkacak nükleer atıkları yükleyip götürecek gemilere hizmet etmesi olarak söylenmiş ama aynı zamanda Rus askeri gemilerinin de burada konuşlanabileceği iması da yapılmış.

        DOĞU AKDENİZ'DE GÜÇ YARIŞI

        Eğer bu gerçekleşirse Suriye’deki Tartus’tan sonra Rusların Akdeniz'de ikinci bir askeri üsse sahip olması anlamına gelecek. Doğu Akdeniz ile ilgili Amerikan stratejik manevralarının olduğu bu günlerde Ruslara, Akdeniz'i kontrol açısından çok önemli bir avantaj verecek bir adımı bu şekilde gündeme sokmak Amerika yönetimi içinde hayli tedirginliğe yol açmış durumda. Bu askeri liman/üste S-400 füzelerinin de konuşlanması durumunda Rusya ve Türkiye Kıbrıs’ı da içine alacak biçimde Akdeniz'de kuş uçsa görebilecek ve müdahale edebilecek duruma gelecekler.

        İNCİRLİK'E TEHDİT

        -Bana söylendiği üzere Akkuyu’ya yakın bu askeri liman/üs İncirlik Hava Üssü'ne de sadece 230 kilometre uzaklıkta. S-400 füzeleri 250 metre çaplı bir büyük daire içinde ne uçarsa uçsun onu görüp ona kilitlenme imkanına sahipler. Yani eğer Türkiye bu adımı atarsa İncirlik Hava Üssü'nü kullanan NATO uçakları için bu kabul edilmesi çok zor ve onu hayli zor durum düşürebilecek bir durum oluşmuş olacak.

        -Türkiye bütün bu konuşulanları gerçekten yaptığı takdirde belki NATO’dan kopacak ama NATO içinde de telafisi mümkün olmayan bir büyük delik açılmış olacak.

        YÖNETİM ŞİMDİ DÜŞÜNÜYOR

        -Şimdi Türkiye’ye arada bir yaptırım tehditleri savuran Amerikan yönetimi işte bu yüzden Türkiye’yi tamamen karşısına almasının iyi olmayabileceğini de konuşuyor. Yönetim içinde bu konuda hayli ateşli ve zaman zaman ses tonlarının yükseldiği tartışmalar sürüyor.

        -Uzmanlar işte bu yüzden şu anda çözümü yokmuş gibi görünen F-35'ler ve S-400'lerle ilgili bazı çözümlerin mutlaka üretileceğini düşünüyorlar. Çünkü bir kopuş olursa bundan sadece Türkiye’nin değil Amerika’nın da zararının büyük olacağı ve global mücadelede Rusya’nın eline büyük bir koz verileceğini düşünenler de var Washington’da.

        Diğer Yazılar