Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Global politikalarında askeri güce öncelik ve güçlü yer veren Amerika gündelik yaşam kültürüne askeri gücün fazla sokulmasından hoşlanmaz. Dünyadaki her noktaya askeri müdahale etmeyi kedisine hak olarak gören bir yönetime sahip olsa da Amerikan halkı askerin kendi yaşam alanlarına müdahale etmesine hiçbir zaman hoş bakmamıştır.

        Sivil yaşamın beklentileriyle yönetimlerin arzuları arasında temelde süregiden bir çelişki potansiyeli askerin yeri konusunda sürekli vardı anlayacağınız.

        REKLAM

        ***

        Bu potansiyel çelişkinin gerçekte test edilmesine Trump öncesi başkanlar döneminde izin verilmedi. Çünkü onlar askeri yerinde tutmayı bildiler, liberal sivil düzene asker etkisinin damga vurmasının yolunu hiç açmadılar.

        'Ahlaki savaşların' olduğu dönemlerde, örneğin İkinci Dünya Savaşı'nda bile Amerikan toplumunda askeri gücün etkin gözükmesine fırsat verilmedi. Başkanlar ve yönetimler açısından bu gücün sivil yaşamda güçlü gözükmesi demokrasiye aykırılık yaratacağı gerekçesiyle hep engellendi.

        Bu biraz da liberal hakim sistemin de gereğiydi ve bu gereklilik nedeniyle biraz da zorunlulukla yapılmış bir düzenleme de olabilir.

        REKLAM

        ***

        Washington
        Washington

        Gerçek nedeni neyse ne sonuçta Trump gelinceye kadar hiç bir başkan sivil yönetimlerin bu kadar militerleştirilmesine girişmedi. Şimdi artık eski liberal düzen değiştirilmek de isteniyor

        Trump yönetimi Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde diplomasiden ziyade askeri güç ile çözümler üretmeye uğraşıyor. Yönetim de bunun doğru olduğuna inanan insanlar ile dolduruldu. Bunlar her fırsatta silahlara sarılma yanlısılar.

        REKLAM

        ***

        Gerçi Demokrat Parti'ye hakim olan yeni sol anlayış ve bu anlayıştaki başkan adayları yönetime hakim olan bu militarist bakışı ciddi içimde sorguluyorlar ama Trump da bu ideolojisini sonuna kadar savunmaya kararlı gözüküyor.

        Savunma dışında bu ideolojiyi her fırsatını bulduğunda topluma empoze etmeye de çalışıyor.

        REKLAM

        ***

        Bunun son örneğini geçtiğimiz 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarında gördük.

        Bugüne kadar hep askeri dışlayarak sivil gösterilerle kutlanmış olan bu günü Trump askeri şova dönüştürmeye kalktı.

        Washington Belediyesi'nin "Sokakları mahvedersin" itirazlarına rağmen tören yerine tonluk tanklar getirildi. Tören başlayınca havada jetler filan uçuruldu. Resmi davetliler arasında üniformalıların sayısı hayli fazlaydı.

        Bugüne kadar 4 Temmuz törenlerinde konserler, havai fişek gösterileri görmeye alışık olan Amerikan halkına askerileşmiş bir tören sunulmaya kalkışıldı.

        REKLAM

        ***

        New York
        New York

        Bütün bunları yaptıran Başkan Trump’ın gösteri esnasında oyuncak askeriyle oynamakta olan bir çocuk gibi heyecanlı ve mutlu olduğu bariz bir şekilde görülüyordu.

        Ancak global politikalarından her ne kadar hoşlanmasam da benim Amerikan toplumunu sevmeme yol açan sivil yaklaşım yine kendini gösterdi.

        4 Temmuz’un askerileştirilerek değiştirilmesine bir anlamda dur denildi.

        REKLAM

        ***

        Liberal politikaların kalesi halindeki New York devreye girip Washington’a "Bir dur bakalım" dedi.

        Washington’daki askerileştirilmiş gösteriler sürerken New York o gece olağanüstü bir 4 Temmuz şovu yaptı ve konserleriyle, büyük bir havai fişek gösterisiyle kelimenin tam anlamıyla şovun starlığını çalıverdi.

        Ertesi gün herkes New York’u konuştu, kimsenin Washington’daki gösteri umurunda bile değildi.

        Açıkçası 4 Temmuz günü "Show business’ınmilitarizmi yendiği gün" olarak anılmalı bence ve bu yönüyle de 'Demokrasiye Amerikan türü katkı günü' olarak da bilinmeli.

        Diğer Yazılar